Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene/ Radio Europa Liberă - Octombrie 2013



Interviuri, comentarii, opinii

Septembrie 2012
Octombrie 2012
Noiembrie 2012
Decembrie 2012
Ianuarie 2013
Februarie 2013
Martie 2013
Aprilie 2013
Mai 2013
Iunie 2013 

Iulie 2013
August 2013
Septembrie 2013 





31.10.2013
Integrarea europeană: unica cale posibilă de a îmbunătăţi viaţa

Nicolae Timofti: „Dacă vom realiza planurile pe care le avem de integrare în UE o să avem acel nivel de dezvoltare economică care ne va da posibilitate să asigurăm şi învăţătorii, şi medicii, pe toţi cu salarii decente.”

30.10.2013

Despre reforme, în prag de Vilnius, cu Natalia Gherman

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Natalia Gherman: „La reuniunea de la Vilnius, se va parafa Acordul de Asociere care cuprinde Acordul privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Parafarea este o etapă foarte importantă, în procesul de intrare în vigoare a acestui Acord, deoarece, după summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul parafat, trebuie şi semnat. Deja am primit mai multe semnale de încurajare din partea instituţiilor europene, din partea statelor membre ale Uniunii Europene, precum că semnarea acestui Acord va avea loc pe perioada mandatului actualei Comisii Europene. Semnarea Acordului de Asociere va însemna şi punerea lui în aplicare provizorie.”

30.10.2013

Iurie Leancă și Evgheni Șevciuk au discutat în Germania despre integrarea europeană

Interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă cu vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov.
30.10.2013

Fostul premier Ion Sturza despre lecţia post-Vilnius

...Deşi mulţi funcţionari europeni şi unele capitale europene se întreabă dacă va fi sau nu Moldova în această barcă, sperăm că va fi. Va fi, dar condiţionalităţile, după Vilnius, vor fi drastic schimbate.”

 
Europa Liberă: Ce înseamnă că vor fi schimbate? Problemele Moldovei nu vor dispare, după această reuniune de la Vilnius?

Ion Sturza: „Condiţionalităţile vor fi schimbate pentru că, altfel, pe plan intern, populaţia se va întreba ce înseamnă pentru noi concret integrarea europeană, pentru fiecare cetăţean în parte, şi se va ajunge la concluzia că nu se schimbă dramatic nimic. După câte înţeleg eu, atitudinea instituţiilor europene şi a capitalelor europene faţă de Republica Moldova se va schimba, destul de mult. Vor fi scoase în prim-plan problemele-cheie ale Republicii Moldova şi anume corupţia. Condiţionalităţile, inclusiv pentru semnarea finală a Acordului de Asociere, - nu mai vorbesc despre Acordul de Liber Schimb sau de abolirea vizelor, - vor fi extrem de dure. Când spun dure, nu mă refer numai la declaraţiile de luptă cu corupţia, dar la lucruri foarte concrete. Aşa cum s-a întâmplat şi cu alte state, va fi un plan concret, indicându-se chiar câţi oameni trebuie să meargă la puşcărie, pentru acte de corupţie, la toate nivelurile.”
 
26.10.2013

 „Foaia de drum este foarte clară pentru Moldova - anii viitori moldovenii vor avea un acces mult mai uşor în zona europeană” Interviu cu Dalia Grybauskaitė, președinta Lituaniei.

Sumitul de la Vilnius, care se va desfasura sub preşedinţia prin rotatie a Lituaniei, are o valoare istorica pentru regiune si pentru relatia ei cu Occidentul. Preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite a răspuns întrebărilor corespondentului Europei Libere la Bruxelles Rikard Jozwiak, 

... Europa Liberă: Ce se aude cu vizele pentru moldoveni?

Dalia Grybauskaitė:
„Moldova se află în faza a doua a procesului, etapa numita a foii de parcurs şir Uniunea se aşteaptă ca moldovenii  să fie capabili să finalizeze paşii următori, necesari pentru liberalizarea vizelor.  Toate porţile sunt deschise si ne aşteptam să sa avem un raport la sfirsitul acestui an asuora progreselor făcute. Foaia de drum este foarte clară pentru Moldova - anii viitori moldovenii vor avea un acces mult mai uşor în zona europeană.”

Europa Liberă: Va exista in documentele finale ale reuniunii vreo menţiune care să arate ca aceste ţări ar putea sa devina cândva membre ale Uniunii Europene

Dalia Grybauskaitė:
„Calea aleasa este de multe ori mai importabtă decît toate cuvintele. Şi asta pentru ca se fac reforme şi ele sunt facute pentru binele acestir ţări. Democratizarea, reformele economice, apărarea drepturilor omului, reformele legale toate acestea sunt importante pentru ţările respective. Procesul de integrare, nu neapărat calitatea de membru al Uniunii imediat, este o cale chiar mult mai importanta astazi pentru aceste ţări.”
 25.10.2013

Vlad Filat: „Să optăm pentru o Moldovă independentă şi suverană, democrată, pentru o Moldovă europeană” Preşedintele Partidului Liberal-Democrat şi fostul premier răspunde întrebărilor Europei Libere. 
..Europa Liberă: Miza este summit-ul de la Vilnius. Unii spun că şi mai multe eforturi vor trebuie depuse după summit pentru că reformele ar trebui să dea roade.

Vlad Filat: „Trebuie să muncim mai mult şi mai mult. Doar că trebuie să avem mai multă şi mai multă eficienţă. Sigur, summit-ul de la Vilnius este o etapă importantă. Urmează să fie convenite textele Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb, prin parafarea lor, urmează, şi eu sper foarte mult, să avem declaraţia Uniunii Europene vizavi de îndeplinirea condiţionalităţilor pentru liberalizarea regimului de vize. Şi, desigur, este foarte important acest lucru, aşteptăm o declaraţie de apreciere a parcursului european al Republicii Moldova şi o declaraţie care vizează sprijinul pentru perioada de viitor. După Vilnius, va fi viaţă. După Vilnius, urmează să continuăm să implementăm reforme, să muncim şi să ne pregătim, într-o manieră exemplară, pentru semnarea acestor acorduri, ulterior ratificarea lor în Parlament şi să oferim deja rezultate cât mai palpabile pentru cetăţean, valori care oamenii să le resimtă în viaţa lor de zi cu zi.”...

25.10.2013

"Avem o serie de prejudecăţi care ne-au fost implantate în mentalitatea noastră şi încă le avem prezente"
Un interviu cu avocata Nadejda Hriptievschi, membră a ECRI din partea Moldovei despre diversitate, prejudecăţi şi lipsa de toleranţă în Moldova, în baza raportului Comisiei Europene Împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI).
25.10.2013


„Beneficiul oamenilor de afaceri moldoveni în primul an după intrarea în vigoare a Tratatului de liber schimb va fi de ordinul milioanelor

Monica Macovei: „Liberalizarea vizelor se va aplica pentru orice cetățean moldovean, fie că locuiește la Chișinău, în Canada, la Paris sau la Tiraspol.”

Vilnius, Vilnius, Vilnius - acesta pare sa fie in ultimul timp numele capitalei europene despre care se discuta cel mai mult in Moldova, la concurenta cu Bruxelles… Iolanda Badilita a stat de vorba la Strasbourg, la Parlamentul European cu şefa delegatiei Uniunea Europeana-Moldova, Monica Macovei, despre summitul de la Vilnius de peste o luna si despre presiunile de acum si care ar putea sa urmeze summitului din partea Rusiei asupra Moldovei si tarilor din programul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.



 24.10.2013

Impactul Acordului de Liber Schimb cu UE asupra agriculturii moldovenești 

În această toamnă, la Vilnius, Republica Moldova va parafa şi, cel mai probabil, va semna în vară, cu UE, Acordul de Asociere, din care face parte şi cel de Liber Schimb. Mai multi politicieni, comentatori şi chiar agricultori şi-au exprimat temerea că Acordul de Liber Schimb ar putea ruina o parte dintre producătorii moldoveni, pentru că îi va expune unei concurente nedrepte cu cei din Europa. Cât de motivate sunt aceste temeri aflăm de la expertul economic Viorel Chivriga.

 22.10.2013

Carl Bildt şi Radosław Sikorski r
ăspund întrebărilor Europei Libere


…la încheierea unei vizite la Chişinău, în cadrul unui turneu diplomatic, pe care cei doi miniştri de externe, al Suediei şi al Poloniei, îl întreprind în Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Europa Liberă: Ce aşteaptă UE de la Moldova până în noiembrie, până la acest summit?
Radosław Sikorski: „Ceea ce Europa aşteaptă din partea Moldovei este ca Moldova să implementeze acordurile. Doar prin implementarea acordurilor şi continuarea reformelor vă puteţi bucura de avantajele plenare. Este foarte important ca aceste acorduri să vă ofere beneficii economice şi dezvoltare ţării. Pentru a face acest lucru, ele trebuie să fie implementate. În UE la fel este foarte, foarte mult lucru în acest sens. Şi acest lucru trebuie să continue şi în ţară.”

Carl Bildt: „Dacă vreţi să deveniţi membru al UE, trebuie să vă comportaţi de parcă sunteţi deja membru al UE. Adică trebuie să luptaţi cu corupţia, să aveţi un sistem judiciar echitabil, să aveţi concurenţă economică, să aveţi un stat de drept.”

 21.10.2013

Igor Corman: „Pentru noi este important să verificăm agenda de la Vilnius” 

Preşedintele Parlamentului despre vizita miniştrilor de externe al Suediei şi Poloniei la Chişinău, şi pregătirile Chişinăului către summitul Parteneriatului estic.
 

 Europa Liberă: Vorbind despre ireversibilitatea parcursului european, credeţi că poate cineva să schimbe acest vector al politicii externe, fie opoziţia comunistă, fie anumiţi demnitari de la Moscova?
 
Igor Corman: „Multă lume din Moldova înţelege foarte bine despre ce este vorba. Noi vorbim de viitorul acestei ţări şi vorbim de cele mai bune soluţii, ca să facem un salt în dezvoltare, ca să ne civilizăm, ca să avem un stat de drept şi avem aici tot sprijinul, inclusiv financiar, din partea Uniunii Europene. Avem o şansă istorică, fiindcă suntem, într-adevăr, luaţi în consideraţie, ni se acordă o atenţie foarte mare, observăm şi după toate acţiunile care au loc, în ultima perioadă. Şi cred că multă lume înţelege că noi nu avem dreptul să ratăm această şansă. Că unii încearcă iarăşi să manipuleze şi să aibă dividende politice, cu gândul la următoarele alegeri parlamentare, cred că nu este o viziune. Este un lucru urât, când pui interesul unui partid politic mai presus decât interesul ţării. Fiindcă eu sunt ferm convins că foarte multă lume şi din Partidul Comuniştilor înţelege la fel de bine care sunt avantajele integrării noastre europene. Eu nu pot să vă spun, că nu sunt Nostradamus, cu ce se vor finaliza următoarele alegeri parlamentare, care vor fi rezultatele, ce guvernare vom avea, dar eu vreau să сred că noi, de această dată, totuşi vom folosi această şansă şi, în sfârşit, şi Moldova îşi va găsi un loc, pe care îl merită, un loc pe care putea să îl aibă aceasta şi mai înainte şi nu va rata, şi de această dată, această şansă.”
 19.10.2013

Titus Corlăţean: Nu văd nici un fel de riscuri în ce priveşte finalizarea Acordurilor cu UE

Ministrul de externe al României, Titus Corlățean, a acordat  un interviu pe tema integrării europene a Republicii Moldova.
Europa Liberă: Ministerul Român de Externe are proiecte concrete în Republica Moldova?

 
Titus Corlățean: „Putem parcurge activitatea Ministerului Român de Externe, care este publică în tot ceea ce privește, de pildă, asistența pentru dezvoltare și aici vorbim de ​​milioane și milioane de euro care pe parcursul acestor ani au fost, bani investiți din bugetul Ministerului de Externe pentru diferite proiecte alocate R. Moldova, care este primul stat care s-a bucurat de asistența pentru dezvoltare pe care o oferă România.

Nu există acțiune politică europeană a României prin care să nu încercăm să promovăm Republica Moldova. De exemplu în 28-29 octombrie vom organiza împreună cu Comisia Europeană la București cea de-a Doua Ediție a Formumului Dunărean. Vor fi prezenți miniștri de externe, miniștri importanți din statele dunărene, miniștri ai dezvoltării din mai multe state. Republica Moldova va fi la rândul ei prezentă, iar acest Forum promovează proiecte de infrastructură în această regiune. Republica Moldova deși nu este membră UE are șansa să acceseze fonduri din acest proiect.”
 

16.10.2013

 Pirkka Tapiola: "Nu văd absolut nimic ce ar putea interveni în acest moment în calea Acordului de asociere...”
 Europa Liberă: Există în acest moment ceva ce ar putea împiedica parafarea Acordului de asociere și cel de liber schimb, inclus la summit-ul de la Vilnius, precum şi recomandarea Comisiei Europene pentru liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova?

Pirkka Tapiola: „Eu nu văd absolut nimic ce ar putea interveni în acest moment în calea Acordului de asociere. Moldova ocupă printre primele locuri în Parteneriatul Estic după viteza de negociere, comparativ cu oricare altă ţară, de aceea sunt convins că suntem pe calea cea bună în privinţa acestui acord.

În ceea ce ţine de liberalizarea vizelor, daţi-mi voie mai întîi să menţionez eforturile excelente pe care le-au depus pînă acum autorităţile din Moldova privind implementarea primei părţi, cea care ţine mai mult de legislaţie. Acum vă aflaţi la a doua parte - punerea ei în aplicare. Nu vă pot da un răspuns comprehensiv la această întrebare, pentru că misiunea de evaluare abia a plecat din Moldova şi anume această misiune va face evaluarea finală.”
 

14.10.2013

Ce cuprinde Acordul de Asociere a Moldovei la UE?

Igor Boţan: „Există o preistorie pozitivă, care cred că poate fi extinsă şi asupra Republicii Moldova.”

 ... Europa Liberă: În două cuvinte, la ce se referă aceste negocieri? Ca să înţeleagă ascultătorul nostru.

Igor Boţan: „Esenţa acestui acord este că Uniunea Europeană îşi deschide larg porţile pentru produsele moldoveneşti, faţă de care va exista o singură cerinţă – să corespundă calităţii cerute de către Uniunea Europeană. Uniunea Europeană, dimpotrivă, face un şir de favoruri pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dovadă este vinul...

Igor Boţan: „Vinul este dovada. Şi există alte dovezi. Marea preocupare a Uniunii Europene este să facă Republica Moldova, economia ei competitivă. Aceasta e ceea ce vrea Uniunea Europeană şi cele aproximativ 300 de directive, parte din care, prevederile cărora le-a acceptat deja şi urmează să le accepte, ţin doar de standardizarea calităţii şi de originea produselor care vor fi, eventual, exportate de către Republica Moldova pe piaţa europeană. Deci este un impuls major, un impuls important spre modernizarea Republicii Moldova.”


 13.10.2013
Acordul de liber-schimb ca un instrument de stimulare a dezvoltării economice în Moldova

Dacian Cioloș: „Competitivitatea vinurilor moldoveneşti nu va creşte doar pentru că noi am eliberat piaţa. Sînt multe de făcut aici, în R. Moldova”.

După ce a anunţat disponibilitatea UE de a deschide fără nici o oprelişte piaţa comunitară în faţa vinurilor moldoveneşti, comisarul european pentru agricultură, dacian Cioloş, a întreprins la sfârşitul săptămânii trecute şi o vizită la Chişinău. Într-un interviu la Europa Liberă comisarul a explicat, printre altele, de ce sunt neîntemeiate temerile celor ce cred că odată cu acordul de liber schimb, piaţa moldovenească va deveni vulnerabilă în faţa importurilor europene.
 

9.10.2013
 
Iurie Leancă: „Integrarea europeană ne ajută să modernizăm ţara” 

Parafarea Acordului de Asociere cu UE şi relaţiile cu Rusia, mai ales cele comerciale, au devenit feţele uneia şi aceleaşi monede acum, în apropierea summitului Parteneriatului Estic. Pentru că pe măsură ce se apropie data parafării, par să se deterioreze şi relaţiile cu Moscova, mai corect relaţiile Moscovei cu Chişinăul. Acesta a fost punctul de plecare al interviului realizat de Valentina Ursu cu premierul Iurie Leancă:

Europa Liberă: Domnule premier, summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius bate la uşă, lecţia nu a fost una uşoară, pentru a fi îndeplinită de către guvernarea de la Chişinău. Lecţie e grea, restanţele sunt mari sau este altceva la mijloc?

Iurie Leancă
: „Angajamentele noastre, în raport cu partenerii noştri europeni, sunt în interesul societăţii din Republica Moldova şi a fiecărui cetăţean. Tot ce urmează să facem noi, prin aceste angajamente, ţine, în primul rând, de interesul fiecăruia dintre noi: să luptăm împotriva corupţiei, să facem aşa încât instituţiile statului să fie funcţionale şi să acţioneze în interesul statului, ca justiţia să fie una corectă şi să se judece după buchea legii şi nu în funcţie de mita care i se dă unui sau altui judecător, ca procuratura şi alte instituţii ale statului, la fel, să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Deci, dacă cineva mă va convinge că aceste obiective vin în contradicţie cu interesele societăţii şi ale fiecărui cetăţean, atunci, eventual, aş putea spune că cineva ne impune nouă, din afară, aceste obiective. Dar nu văd niciun argument logic că aceasta nu ar fi în interesul nostru. Şi, pe acest motiv, de fapt, integrarea europeană este atât de importantă pentru noi, acest obiectiv, fiindcă ne ajută să modernizăm ţara, ne ajută să creăm un stat cu instituţii funcţionale în interesul cetăţeanului, ne ajută să creăm un stat unde vom avea nu doar drepturi economice, sociale, politice ş.a.m.d., dar statul va reuşi să creeze mecanisme de a asigura aceste drepturi cu resurse reale. Şi atunci vom avea şi pensii bune, şi salarii bune, şi lumea nu va mai emigra în afara Republicii Moldova.”

7.10.2013

BERD ne învaţă să trăim din economii

Interviu cu bancherul-senior la BERD, Alexandru Tănase, despre rezultatele unui proiect de atragere în băncile din Moldova a banilor migranţilor.

Peste 20.000 de persoane din toată ţara au fost instruite cum să-şi gestioneze mai eficient mijloacele financiare. Peste 3000 dintre acestea şi-au deschis conturi care au atras un volum total de depozite de peste 7,5 milioane de dolari americani, pe parcursul a nouă luni. 

4.10.2013

„Trei ani. Acesta cred că este orizontul de timp până când Moldova va trece la etapa de post-monitorizare” 


Interviu cu Piotr Wach, raportorul APCE în dosarul respectării de către Moldova a angajamentelor şi obligaţiilor sale faţă de Consiliul Europei.

Europa Liberă: Ce au de castigat moldovenii, cetatenii de rand, daca se trece in faza de post-monitorizare ?

Piotr Wach: „Felul in care a fost formulata rezolutia ofera speranta unui orizont de timp foarte scurt. Cred ca se va trece la faza de post-monitorizare in nu mai mult de trei ani. Aceasta este opinia mea. Ce este important pentru cetatenii moldoveni este faptul ca ambitiile lor pro-europene vor fi mai usor realizate. Moldova va fi ajutata sa devina membru al UE daca isi indeplineste obligatiile.”


3.10.2013
 

Moldova și punerea în practică a reformelor care apropie ţara de UE: Interviu cu politilogul Leonid Litra

Leonid Litra: „Concluzia cea mai importantă este, bineînţeles, că Moldova se află pe primul loc în implementarea reformelor care apropie ţara noastră de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Chiar dacă lumea nu este mulţumită?

Leonid Litra: „Chiar dacă lumea nu este mulţumită. Vreau să vă spun că Moldova are cel mai înalt coeficient de reformare în comparaţie cu celelalte ţări din Parteneriatul Estic, dar aceasta nu înseamnă că Moldova este la un nivel foarte avansat, bineînţeles, pentru că lucrurile se cunosc în comparaţie. Noi vedem această clasă cu şase elevi, toţi învaţă cam aşa şi aşa, chiulesc uneori de la ore, nu prea fac temele pe acasă uneori. Dar care, chiar dacă per total, în ansamblu este un coeficient relativ de implementare, Moldova este elevul cel mai bun.”...

3.10.2013

Consiliul Europei i-a deschis Moldovei calea spre etapa de post-monitorizare

Opinii pe marginea rezoluţiei APCE ale şefilor delegaţiilor de la Chişinău şi Bucureşti, Liliana Palihovici şi Ionuţ Stroe.

Dupa o dezbatere aprinsa, caracterizata printr-o mobilizare exemplara a majoritatii deputatilor in sprijinul amendamentelor propuse de delegatiile romana si moldoveneasca, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a decis, prin vot, adoptarea unei rezolutii care recomanda continuarea monitorizarii Republicii Moldova cu mentiunea posibilitatii trecerii in etapa de post-monitorizare, in cazul in care reformele impuse de Consiliul Europei vor fi aplicate.

2.10.2013


Platforma națională a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic


Sorin Mereacre:  „Noi, cei din Republica Moldova am discutat în platforma națională a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic mai multe idei cu care venim la Forum. Sigur că una din ideile care s-a conturat este faptul că ne dorim cât mai repede ca Uniunea Europeană să ofere regimul liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, asta fiind un lucru care ar fi cât de cât palpabil pentru cetățeni. Pentru că celelalte acorduri care le semnează Republica Moldova la anul viitor, cum se promite, ele vor avea efecte de lungă durată. De asemenea, venim cu un mesaj de a face anumiți pași concreți în rezolvarea conflictului transnistrean. Și aici iarăși avem nevoie de sprijinul statelor membre din UE și a Uniunii Europene în ansamblu. Alte chestiuni ar fi iarăși legate de combaterea și prevenirea corupției, care ne deranjează foarte mult pe o parte însemnată a membrilor societății civile din platformă, și reforma justiției.”


....Sorin Mereacre: „Societatea civilă, cu siguranță trebuie să joace un rol important în informarea cetățenilor despre beneficiile asocierii cu Uniunea Europeană. Însă fără o colaborare cu instituțiile statului responsabile de diferite domenii, eu cred că societatea civilă poate face foarte puțin. Ceea ce putem noi face este să aducem anumite istorii de succes, să zicem din țările membre UE care au aderat în ultimul val, sau țările baltice care au aderat mai devreme și să arătăm cum integrarea europeană a îmbunătățit mediul de afaceri, a adus beneficii pentru tinerii care doresc să se angajeze, cum au fost reformate instituțiile de drept din statele respective. Dar mai mult decât atât, eu cred că noi nu am putea face pe acestă dimensiune de informare.

Eu cred că dacă vorbim despre aducerea la cunoștința cetățenilor despre beneficiile integrării în Uniunea Europeană, atunci trebuie să ne aducem aminte că a existat și o strategie de comunicare elaborată de ministerul de externe, dar această strategie, din păcate, nu a fost implementată. Acum se vorbește despre elaborarea unei noi strategii. Sper ca ea să fie cât mai repede elaborată, consultată cu societatea civilă și atunci noi am putea să vedem unde ne-am putea implica.

Dar trebuie să fim conștienți și de alt fapt, societatea civilă, dacă îngustăm această noțiune și ne referim doar la organizațiile nonguvernamentale, ele ar trebui să aibă și un sprijin financiar din partea statului pentru a promova integrarea europeană. Sigur că acest lucru noi îl facem și din fondurile europene, dar al cui trebuie să fie interesul major de a promova aceste reforme, o întrebare retorică. Eu cred că ar trebui să fie interesul guvernului Republicii Moldova și atunci această strategie de comunicare, cu un loc foarte clar pentru societatea civilă de implicare și plus activități bugetate pentru societatea civilă, din bugetul de stat, pe această dimensiune ar trebui să existe. Altfel, eu nu văd cum societatea civilă, voluntar, ar putea face acest lucru.”