Faceți căutări pe acest blog

Biblioteca virtuală - Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă - Octombrie 2012

 Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă

 Interviuri, comentarii, opinii


+ Septembrie 2012








30.10.2012

Monica Macovei: „Primiţi laude pentru că v-aţi făcut treaba, şi populaţia, şi cei de la putere...”

Un interviu cu președinta Comitetului de cooperare parlamentară UE-Moldova.
Comitetul de cooperare parlamentară Uniunea Europeana Moldova a avut loc la Chisinau. Ieri doamna Monica Macovei, preşedinta Comitetului a avut întrevederi cu preşedintele Niocolae Timofti, cu premierul Vlad Filat, cu liderul liberalilor moldoveni Mihai Ghimpu. Astazi, Monica Macovei a fost în regiunea transnistreană şi odată revenită la Chişinău a stat de vorbă cu  Alla Ceapai.


Monica Macovei: „Republica Moldova merge foarte bine înainte, am felicitat-o, pornind de la aspectele politice, apoi la cele economice, în fine, toate celelalte reforme în toate domeniile. Acestea sunt recomandările adoptate ieri seară de Comitetul de cooperare parlamentară. Şi Republica Moldova este practic felicitată de toţi actorii europeni. Este campioana reformelor în acest moment, adică din 2009 încoace. Primiţi laude pentru că v-aţi făcut treaba, şi populaţia, şi cei de la putere.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă opriţi, tot timpul lauda este o încurajare să continui să munceşti şi mai mult, şi mai mult. Şi implementarea, aplicarea legilor e cea mai grea, deci aici vă ajutăm sunt experţi, e lume vine, lucrează pe legi, vă spunem cum să aplicaţi.”


 24.10.2012

Marlene Holzner: „Ni se pare că am găsit o soluție foarte bună și sperăm să fie sprijinită și de țările membre.”
Comisia Europeană a sprijinit oficial, cererea Moldovei de a i se acorda un răgaz de patru ani, din 2016 până în 2020, ca să aplice pachetul energetic trei al Comunității Energetice Europene. Acest aranjament la care Moldova a aderat în 2010 și care se referă la gazele naturale a iritat Rusia pentru că prevede separarea activităților de producție de cele de transport a gazelor. În cazul Moldovei presupune scoaterea conductelor de gaze moldovene de sub controlul concernului rus Gazprom care le deține astăzi prin intermediul întreprinderii Moldovagaz.

Moscova a cerut Moldovei în septembrie să denunțe de tot acordurile energetice europene dacă vrea gaze mai ieftine. Săptămâna trecută,
Moldova a cerut însă Comunității Energetice Europene numai un răgaz de patru ani pentru a se conforma pe deplin. Comisia Europeană a aprobat cererea, dar decizia finală încă nu a fost luată oficial, după cum ne-a explicat Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru energie:

24.10.2012

Ion Sturza: Problema Moldovei este că nu are acces la gazele europene

„Trebuie să ne preocupe nu atât preţul gazului, cât capacitatea de cumpărare a consumatorilor din R.Moldova.” Ce preţ va plăti Moldova pentru gazele naturale din Rusia? Ministrul rus al energiei, Alexandr Novak a spus recent că Moldova va putea să plătească mult mai puţin companiei Gazprom dacă va renunţa la acordul energetic pe care Chişinăul îl are cu Uniunea Europeană. Autorităţile de la Chișinău au spus că nu vor renunţa la acest acord, dar au cerut o „scutire” din partea Uniunii Europene pentru o perioada de timp pentru a putea negocia mai bine cu Rusia. Comisia Europeană a sprijinit oficial, marți, cererea Moldovei de a i se acorda un răgaz de patru ani, din 2016 până în 2020, ca să aplice pachetul energetic trei al Comunității Energetice Europene. Moldova a aderat în 2010 la acest acord. Într-un interviu acordat postului nostru de radio, purtătoarea de cuvânt a comisarului Uniunii Europene pentru energie, Marlene Holzner, a spus că decizia Comisiei va trebui aprobată de toate cele 27 de ţari comunitare şi că, în cazul Moldovei, Comisia a dat dovada de „mare flexibilitate, Valentina Ursu a stat de vorbă pe teme energetice moldoveneşti cu fostul premier al Moldovei, Ion Sturza, om de afaceri de succes în Moldova cu interese în domeniul energetic.


  23.10.2012

 Iurie Leanca : „Este o mişcare în două sensuri: Bruxelles-ul spre noi şi noi spre Bruxelles”

 În cadrul Forului UE-Moldova de la Berlin, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, Iurie Leancă, a avut o întrevedere cu Comisarul european Štefan Füle. Printre subiectele prioritare ale discuțiilor au figurat evaluarea stadiului actual al relațiilor RM cu UE, direcțiile principale ale cooperării pe termen scurt și mediu, precum și pregătirea vizitei la Chișinău, la finele lunii noiembrie curent, a Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

 „Este o mişcare în două sensuri. Bruxelles-ul spre noi şi noi spre Bruxelles. În mod special, noi trebuie să ne mişcăm spre Bruxelles, în ideea că trebuie să demonstrăm încă o dată că suntem europeni, nu numai în felul cum arătăm, nu doar în virtutea istoriei şi geografiei, şi limbii, ci şi în virtutea faptului că dorim să acţionăm exact ca europenii. Dorim să împărtăşim acelaşi valori, să construim un sistem politic, economic, bazat pe acelaşi principii. În al doilea rând, suntem conştienţi că valurile anterioare de extindere nu au răspuns eventual la toate îngrijorările pe care le aveau politicienii, dar şi cetăţenii din ţările membre ale Uniunii Europene, cele care au creat, fondatoarele Uniunii Europene. Pe acest motiv, în discursul pe care îl avem noi cu partenerii noştri europeni, le spunem că ştim despre aceste preocupări. Ne dorim şi noi ca în acest proces de apropiere de Uniunea Europeană să fixăm problemele structurale, instituţionale, care există astăzi în Republica Moldova


19.10.2012

Eugen Carpov: Verdictul pe care l-a emis CEDO pune la punct nişte adevăruri"

La 19 octombrie Curtea europeană a Drepturilor Omului a publicat hotărârea sa în cauza "Catan şi alţii versus Republica Moldova şi Rusia" care se referă la situaţia şcolilor cu predade în grafie latină din stânga Nistrului. Despre importanţa acestei hotărâri pentru Moldova, dar şi despre obligaţiile care rezultă pentru Rusia a vorbit viceministrul responsabil pentru reintegrare, Eugen Carpov, în interviul acordat Valentinei Ursu.

 18.10.2012

Valeriu Lazăr: „Nu facem abateri de la angajamentele pe care ni le asumăm”

Moldova a obținut acordul de derogare în timp a aplicării Pachetului Energeti III.
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, își continuă un turneu est-european al cărui numitor comun este securitatea energetică. Lazăr se află începând de ieri în Muntenegru, unde urma să anunțe UE de intenția Moldovei de a amâna aplicarea unor acorduri energetice până la clarificarea unor pretenții ale furnizorului rus de gaze. Mâine, Lazăr va discuta tocmai aceste pretenții la Minsk, unde are loc o reuniune pe teme energetice a CSI și unde va fi prezent și ministrul rus al energiei Alexander Novak. Între două reuniuni, Valeriu Lazăr a acordat un interviu telefonic Valentinei Ursu.
 18.10.2012

Conotații ale vizitei la Chișinău a lui Jose Manuel Barroso

Gheorghe Cojocaru: „procesul de asociere a Moldovei la UE este într-o fază de promisiune, cu șanse reale de realizare.”

Recent s-a anunțat că președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va vizita Republica Moldova la sfârșitul lunii noiembrie. Despre importanța acestui anunț Diana Răileanu a stat de vorbă în studioul Europei Libere de la Chișinău cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

 Text complet

15.10.2012
  
Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost acordat Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut vineri la Oslo de Comitetul Nobel Norvegian, care a omagiat meritele Uniunii în instaurarea păcii durabile după al doilea război mondial și în reunificarea continentului după căderea zidului de la Berlin. Acesta este subiectul dialogului dintre corespondenta Europei Libere la Chișinău Valentina Ursu și Igor Corman, președintele comisiei decpolitică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.

13.10.2012
 La sfîrșit de săpămână cu Europa Liberă.


Fiecare al şaselea respondent doreşte unirea Republicii Moldova cu România, potrivit sondajului de opinie realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice „CBS-AXA”, prezentat în aceasta săptămână la Chişinău. De asemenea, 56% dintre cei intervievaţi doresc integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în timp ce aproape 52% optează pentru Uniunea Vamală Euroasiatică. Încotro, Moldova?

​​Moldovenii continuă să nu fie foarte siguri unde ar vrea să se afle ţara lor în viitor. Mai aproape de Uniunea Europeana sau în cadrul Uniunii Vamale cu Rusia, Belarus şi Kazahstan. Potrivit ultimei cercetări sociologice date publicităţii la de „CBS-AXA”, opţiunile sunt împărţite în mod egal: jumătate ar vrea spre Occident, jumătate spre Răsărit. Există explicaţii serioase pentru ambele alegeri şi Europa Liberă a încercat sa afle ce beneficii concrete ar avea cetăţeanul din una sau din cealaltă opţiune.
 
12.10.2012

Stefan Fule : Extinderea și consolidarea integrării UE sînt două procese paralele

Comitetul Nobel a acordat Premiul pentru Pace 2012, Uniunii Europene. In motivaţia Comitetului s-a vorbit despre pacificarea continentului şi despre succesele organizaţiei in cei 60 de ani de existenţă. Un rol deosebit în pacificarea continentului l-a avut politica de extindere, s-a spus in motivaţia juriului. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Richard Jozwiak, a stat de vorbă cu comisarul Uniunii pentru extindere şi bună vecinătate Ştefan Fule despre acest premiu si mai ales despre importanţa extinderii Uniunii Europene.

12.10.2012

„Dorim cu tot dinadinsul să transformăm definitiv această ţară într-o ţară europeană”

Al V-lea Congres al Diasporei Moldovenești.

12.10.2012

Dirk Schuebel: Vizita lui Jose Manuel Barroso la Chişinău este un semnal foarte important

Dirk SchuebelPreședintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso va veni la Chișinău pe 29 noiembrie, într-o vizita de 2 zile, la invitatia premierului, pentru a face o evaluare completa a relatiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Anuntul a fost facut de premierul Vlad Filat, care promite ca de data aceasta, vizita va avea si rezultate palpabile.  Într-un interviu pentru Europa Liberă emisarul Uniunii Europene Dirk Schuebel a spus că apropiata vizită la Chișinău a președintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso este o nouă recunoaștere a progreselor Moldovei. Iată partea a doua a interviului pe care Dirk Schuebel i l-a acordat corespondentei Europei Libere la Chișinău Valentina Ursu.
Mai mult 
  
 
 10.10.2012

Dorin Purice: Frontiera nu va fi niciodată sută la sută securizată, dar se fac progrese

Interviu cu noul şef al Poliţiei de Frontieră.

...Europa Liberă: Poliţia de frontieră şi-a făcut tema de acasă acum, în ajun ca Republica Moldova să obţină acest mult râvnit regim liberalizat de vize din partea UE?


​​Dorin Purice: „Da, aceasta e o întrebare foarte importantă. Angajamentele care reies din Acordul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, mai ales, în vederea regimului liberalizat de vize, sunt prioritatea numărul unu pentru echipa Politiei de Frontieră. Toată lumea va beneficia de acest regim liberalizat de vize, dar cred că puţini înţeleg că în spatele acestui proces anevoios stă doar un grup de specialişti din mai multe agenţii de stat şi organe publice, care au o responsabilitate enormă să aducă la bun sfârşit implementarea acestui acord.”
 
Europa Liberă: Ce trebuie să faceţi concret?
 
Dorin Purice: „Noi am avut de modificat circa 40 de legi, 50 de hotărâri de Guvern au fost şi ele modificate, altele abrogate. Şi au fost modificate 100 de ordine interne ale serviciului pe care îl conduc. Suntem pe ultima sută de metri. Pe lângă cadrul legislativ sau normativ pe care îl perfectam, bineînţeles că punem acuma accent pe managementul integrat al frontierelor, care presupune un complex întreg de acţiuni, în vederea securizării hotarelor. Aceasta presupune combinarea cu succes a rigorilor, în vederea securizării graniţelor. Şi, în acelaşi timp, fluidizarea mijloacelor de transport, a călătorilor, în aşa fel încât controalele să fie unele controale-ţinte, iar agenţii economici credibili sau persoanele credibile să nu aibă de suferit făcând cozi mari la frontieră, în urma reţinerilor care au loc şi aşa mai departe.”......

 08.10.2012 


Pregătirea fundamentului pentru securitatea energetică a R. Moldova va dura cîţiva ani



După cum a anunţat premierul Vlad Filat, după întâlnirea de la Ialta cu omologul său rus, Dimitri Medvedev, Moldova va cere Uniunii Europene o derogare până în 2020, pentru aplicarea Pachetului 3 al Acordului energetic în care a intrat: este vorba de obligaţia de a despărţi distribuţia energiei, a gazului în acest caz, de sursa de furnizare. În acest moment, Gazprom este singurul furnizor şi distribuitor, prin Moldovagaz. O decizie în avantajul Moldovei, l-a întrebat Valentina Ursu pe analistul politic Nicu Popescu de la Consiliul European pentru Relaţii Externe din Londra?
 
  03.10.2012

Dilemele Moldovei: pachetul energetic european vs. Gazprom

Premierul Vlad Filat face precizări pe marginea discuţiilor purtate cu omologul său rus Dmitri Medvedev.