Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: Octombrie 2012

30 octombrie 2012

CEDO a condamnat Moldova pentru încălcarea dreptului la viaţă a cetăţeanului Leonid Ghimp


Curtea europeană a Drepturilor Omului a notificat în scris hotărârea sa în cauza Ghimp şi alţii împotriva Moldovei. Reclamanţii, rude ale cetăţenului Leonid Ghimp, decedat în urma maltratărilor la secţia de poliţie, s-au adresat la CEDO cu o plângere împotriva Moldovei, în temeiul articolului 2 al Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Curtea a stabilit încălcarea articolului 2 al CEDO (dreptul la viaţă) şi a obligat Statul pârât (Republica Moldova) să plătească reparaţii familiei lui L.Ghimp pentru daune materiale (50 000 euro), pentru daune morale (60 000 euro) şi pentru costuri şi cheltuieli (4 996 euro).




26 octombrie 2012

A fost propusă lansarea unei Platforme civice de promovare şi implementare a coeziunii sociale în Republica Moldova

În cadrul unei conferinţe de presă, dna Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei sociale şi Familiei din Republica Moldova, a propus constituirea unei Platforme civice de promovare şi implementare pe larg a coeziunii sociale în Republica Moldova. Iniţiativa a fost lansată în contextul onorării angajamentelor asumate prin semnarea Declaraţiei de la Istanbul (12 octombrie 2012) şi pentru conjugarea eforturilor si consolidarea acţiunilor statului în combaterea săraciei şi protecţia socială a populaţiei aflate în dificultate.

Detalii
25 octombrie 2012


În Republica Moldova este celebrată Ziua Europeană a Justiţiei Civile


Statele europene marchează Ziua Europeană a Justiţiei Civile în jurul datei de 25 octombrie a fiecărui an. Aceasta are ca scop de a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni, pentru a-i informa cu privire la drepturile lor şi pentru a promova activitatea Comisiei Europene şi a Consiliului Europei în domeniul justiţiei civile, prin simulări ale proceselor şi sesiuni de informare.


În Republica Moldova Ziua Europeană a Justiţiei Civile a fost celebrată prin organizarea mai multor evenimente.



19 octombrie 2012

CEDO a condamnat Rusia pentru închiderea şcolilor cu predare în limba română din Transnistria



La 19 octombrie 2012, Curtea europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea sa în cauza Catan şi alţii împotriva Republicii Moldova şi Rusieii.Cauza se referă la interzicerea utilizării alfabetului latin în instituţiile de învăţământ din regiune autoproclamată şi nerecuniscută, numită „republica moldovenească transnitreană”.

Detalii:


16-18 octombrie 2012

Cea de-a 23-a sesiune a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei

Cea de-a 23-a sesiune a Congresului Puterilor Locale şi Regionale se desfăşoară între 16 şi 18 octombrie 2012 la Palatul Europei de la Strasbourg (Franţa) şi reuneşte peste 300 de aleşi locali şi regionali din cele 47 de State membre ale Consiliului Europei pentru a pune în discuţie mizele actuale ale democraţiei de proximitate. Aceaastă sesiune estei o ocazie pentru a reînnoi membrii Congresului: vor fi aleşi preşedintele Congresului, vicepreşedinţii Camerei puterilor locale, Camerei regiunilor şi comisiile Congresului. În rezultatul reformei Congresului, aleşii teritoriali din 47 de State membre care alcătuiesc această adunare de acum înainte vor avea un mandat de patru ani. De asemenea, ei vor adopta priorităţile Congresului pentru perioada 2013-2016, în conformitate cu acest nou mandat.
La reuniunea Grupului Socialiştilor au fost aleşi membrii noului Birou:
• Preşedintele Grupului - Dna. Gudrun Mosler -Törnström (Austria)
• 1-ul Vicepreşedinte - Dl. Francis Lec (Franţa)
• 2-lea Vicepreşedinte - Dna. Barbara Toce (Italia)
• 3-lea Vicepreşedinte - Dl. Grigore Policinschi (Moldova)
• Auditori: Dl. Leen Verbeek (Olanda) aşi Dna Yoomi Renström (Suedia)
• Trezorier : Dna. Andrée Buchmann (Franţa)


16 octombrie 2012

Hotărârea CEDO în cauza Banca Internaţională de Investiţii şi Dezvoltare Mb S.A. v. Republica Moldova

La 16 octombrie 2012, Curtea europeană a Drepturilor Omului a notificat în scris hotărârea Banca Internaţională de Investiţii şi Dezvoltare Mb S.A. v. Republica Moldova (nr. 28648/05).


Reclamanta, Banca Internaţională de Investiţii şi Dezvoltare Mb SA, este o societate cu răspundere limitată din Moldova, cu sediul în municipiul Chişinău. Cauza se referă la anularea unei hotărâri definitive pronunţate în favoarea companiei reclamante, prin care Judecătoria Economică a Republicii Moldova a lichidat compania N. şi a ordonat Ministerului de Finanţe să plătească companiei reclamante –care ar fi făcut împrumuturi Companiei N. - suma de 1,352,854 lei moldoveneşti. Hotărârea a fost confirmată la 26 februarie 2003 de către Curtea Supremă de Justiţie. Compania reclamantă susţine că anularea acestei decizii, la 26 decembrie 2006, printr-o cerere din partea Procurorul General a încălcat principiul securităţii juridice. De asemenea, se plânge de neexecutarea hotărârii din 26 februarie 2003, în perioada până la anularea acesteia. În cele din urmă, societatea reclamantă se plânge de revocarea recursurilor sale în cadrul urmăririi penale împotriva companiei N. Aceasta se bazează pe articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil), articolul 1 din Protocolul nr 1 (protecţia proprietăţii) şi articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv).



15-19 octombrie 2012

Co-raportorii APCE se află într-o vizită de monitorizare în Moldova

În perioada 15-19 octombrie 2012, în Moldova se vor afla Lise Christoffersen (Norvegia, SOC) şi Piotr Wach (Polonia, PPE / CD), co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de Republica Moldova.

Agenda deputaţilor europeni include examinarea situaţiei politice actuale, reforma justişiei, măsurile puse în aplicare pentru a lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, precum şi punerea în aplicare a rezoluţiilor 1572 (2007), 1666 (2009) şi 1692 (2009) ale Adunării Parlamentare..

În timpul acestei vizite, co-raportorii vor avea întrevederi cu Preşedintelui Republicii, Preşedintele Parlamentului, Prim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, precum şi miniştrii de Interne şi Justiţie. Sunt programate, de asemenea, reuniuni cu reprezentanţi ai partidelor politice reprezentate în Parlament, şi reprezentanţi ai sistemului judiciar, ONG-uri şi mass-media. În Transnistria, co-raportorii se vor întâlni cu reprezentanţi ai autorităţilor de facto şi ONG-urilor.

Detalii
Concluziile vizitei

12 octombrie 2012

Miniştrii responsabili pentru coeziune socială au adoptat Declaraţia de la Istanbul

În cadrul celei de-a doua Conferinţe a miniştrilor responsabili pentru coeziune socială din Statele membre ale Consiliului Europei, a fost adoptată Declaraţia de la Istanbul.Declaraţia "Construirea unui viitor sigur pentru toţi" va servi ca un ghid important pentru elaborarea, în Statele membre ale Consiliului Europei, a politicilor şi acţiunilor eficiente şi inovatoare de coeziune socială, în special în perioadele de criză financiară şi economică.

Evenimentul face bilanţul punerii în aplicare a "Noii strategii şi planului de acţiune pentru coeziune socială" a Consiliului Europei, evidenţiind cele mai bune practici şi examinând noi abordări de încurajare a coeziunii sociale în diverse societăţi europene bazate pe drepturile omului, democraţia pluraliste şi statul de drept .

5-11 octombrie 2012

Forumul mondial al democraţiei

Democraţia, drepturile omului şi Statul de drept sunt cei trei piloni ai Consiliului Europei, Strasbourgul găzduind Curtea europeană a drepturilor omului este recunoscut ca fiind capitala drepturilor omului. Parlamentul european, Adunarea parlamentară şi Congresul puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei care se întrunesc la Strasbourg, transformă acest oraş într-o adevărată capitală a Europei pentru democraţie. În perioada 5-11 octombrie Strasborg va găzdui Forumull mondial al Democraţiei care  va reuni personalităţi politice de înalt nivel, lideri de opinie, laureaţi ai premiului Nibel şi militanţi ai societăţii civile, Forumull mondial va permite un schimb de experienţă şi de percepţii care vor facilita identificarea riscurilor şi posibilelor soluţii la provocările societăţilor contemporane.



5-7 octombrie 2012

Consiliul Europei a găzduit Adunarea Tinerilor 2012





Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în cooperare cu Fondul European pentru Tineret şi Sectorul pentru Tineret al Consiliului Europei, a organizat la Strasbourg, la 5-7 octobrie 2012, Adunarea Tinerilor 2012: Tineretul şi Democraţia, generaţia tânără sacrificată?

Membrii Adunării Parlamentare şi peste 170 de tineri (selectaţi printre 500 de candidaţi) din Statele membre ale Consiliului Europei, Statele observatoare şi Statele ale căror parlamente sunt parteneri pentru democraţie ai APCE au discutat despre provocările actuale ale tinerilor faţă de democraţie.

Agenda
Detalii pe pagina APCE (en, fr.)
Mai multe informaţii (ro)




3 octombrie 2012

Discursul Preşedintelui Moldovei la sesiunea plenară a APCE

Aflat într-o vizită oficială la Consiliul Europei, Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a avut o serie de întrevederi bilaterale cu oficialii europeni. De asemenea, Preşedintele Moldovei va rosti un discurs în fa deputaţilor europeni, întruniţi la sesiunea de toamnă a APCE.

Detalii







2 octombrie 2012

A fost ales judecătorul din partea Moldovei la CEDO


Avocatul Valeriu Griţco a obţinut majoritatea absolută a voturilor deputaţilor europeni. astfel el va deţine pe parcursul a nouă ani mandatul de judecător la CEDO, urmând să-şi preia funcţiile într-un termen de trei luni de la data alegerii sale, 2 octombrie 2012.

Detalii




1-5 octombrie 2012

Sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Între 1 şi 5 octombrie 2012, la Strasbourg, se va desfăşura sesiunea de toamnă a APCE. Printre subiectele incluse pe agendă pot fi menţionate: Respectarea angajamentelor Federaţiei Ruse faţă de Consiliul Europei; Alegeri democratice, partide politice şi reprezentarea politică a femeilor; Activităţile Organizaţiei de cooperare şi dezvoltare economică; Definiţia de "deţinut politic"; Dreptul la libertatea alegerii educaţiei în Europa; Consolidarea Spaţiului european al învăţământului superior, etc.

La 3 octombrie, în cadrul şedinţei plenare din a doua jumătate a zilei,  Preşedintele Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti, va rosti un discurs şi va răspunde la întrebările deputaţilor europeni.  La şedinţele din 2 sau 3 octombrie posibil va fi ales judecătorul din partea Moldovei la Curtea europeană a Drepturilor Omului.

Sesiunea de toamnă a APCE va putea fi urmărită în direct: accesând linkul: http://webtv.coe.int/