Faceți căutări pe acest blog

Uniunea Europeană deschide negocieri de aderare cu Republica Moldova




Prima conferință de aderare la nivel ministerial cu Republica Moldova a avut loc la Luxemburg la 25 iunie 2024 în vederea deschiderii negocierilor de aderare cu RM

Acest eveniment este urmarea unei decizii a Consiliului European din 14-15 decembrie 2023 de a deschide negocieri de aderare cu Republica Moldova și a aprobării de către Consiliu, la 21 iunie, a cadrului de negociere pentru negocierile cu Republica Moldova, în concordanță cu metodologia de extindere revizuită.

Delegația UE a fost condusă de Hadja Lahbib, ministra belgiană a afacerilor externe și europene, însoțită de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. 
Delegația Republicii Moldova a fost condusă de prim-ministrul Dorin Recean.




UE și-a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a afirmat disponibilitatea de a continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova și poporului său în abordarea provocărilor legate de război și să consolideze reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața acțiunilor hibride ale Rusiei.

UE a subliniat că Republica Moldova este deja un partener apropiat al său. Acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE, care include și ampla zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, a intrat în vigoare în 2016 și este aplicat cu titlu provizoriu din 2014. Acesta stă la baza unei cooperări extinse între UE și Republica Moldova într-o gamă largă de domenii. La 21 mai 2024, Republica Moldova a semnat un parteneriat pentru securitate și apărare cu UE, primul de acest tip încheiat vreodată cu o țară parteneră.

UE a invitat acum Comisia Europeană să continue să evalueze stadiul de pregătire al Republicii Moldova în vederea deschiderii negocierilor în domenii specifice și să identifice chestiunile susceptibile a apărea în cadrul negocierilor, începând cu grupul tematic al elementelor fundamentale care, în conformitate cu cadrul de negociere, va fi deschis mai întâi.

În calitate de viitor stat membru, se așteaptă din partea Republicii Moldova să adere în continuare la valorile menționate la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și anume
 respectarea demnității umane, a libertății, a democrației, a egalității și a statului de drept, precum și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților.


        
VIDEO

Mai mult 

REPUBLICA MOLDOVA A ÎNCEPUT, OFICIAL, NEGOCIERILE DE ADERARE LA UNIUNEA EUROPEANĂ


Conferința interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană fixează începerea oficială a negocierilor de aderare și demonstrează că avem capacitatea să construim până în 2030 un stat prosper, un stat european”. Acesta este mesajul principal transmis de prim-ministrul Dorin Recean, după evenimentul de la Luxemburg, care dă startul oficial al negocierilor de aderare la UE.

Șeful Executivului a menționat că negocierile, lansate astăzi, reprezintă un proces tehnic și complex de coordonare a politicilor naționale cu cele europene, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor: „Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ”.

Prim-ministrul Dorin Recean a condus  delegația  guvernamentală fac parte: viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, negociatoare-șef; viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe; viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării; viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare; ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru; ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.


Despre începerea oficială a negocierilor de aderare a RM la UE

 

Negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost oficial lansate  marcând un moment important pentru Moldova