Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Aprilie- Iunie 2024

15-19.04.2024

Sesiunea de primăvară a APCE

Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), a avut loc la Strasbourg în perioada 15-19 aprilie, si a inclus mai multe teme importante.

Unul dintre punctele de discuție a fost aplicarea de către Kosovo pentru a deveni membru al Consiliului Europei.

De asemenea, s-a desfășurat o dezbatere comună despre "moartea lui Alexei Navalny și necesitatea contracarării regimului totalitar al lui Vladimir Putin și războiul său împotriva democrației", precum și despre "detenția arbitrară a lui Vladimir Kara-Murza și persecuția sistematică a protestatarilor anti-război în Rusia și Belarus", împreună cu o a treia privind sancțiunile țintite împotriva persoanelor implicate în detenția, condamnarea și otrăvirea anterioară a domnului Kara-Murza.

Adunarea a discutat și sprijinul pentru reconstrucția Ucrainei, inclusiv o propunere de utilizare a activelor statale ruse blocate în acest scop, cu participarea președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk. 

De asemenea, s-a desfășurat o dezbatere urgentă privind "proiectul Convenției-cadru privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept". Adunarea și-a exprimat opinia statutară asupra acestui nou tratat al Consiliului Europei. De asemenea, a fost solicitată și o dezbatere privind problemele curente referitoare la "rolul Consiliului Europei în prevenirea unei catastrofe umanitare în Gaza".

Printre personalitățile care s-au adresat Adunării au fost Prințul Moștenitor Alois von und zu Liechtenstein și Viceprim-ministrul și Ministru de Externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi. Ministrul de Externe al Liechtensteinului, Dominique Hasler, a prezentat comunicarea Comitetului Miniștrilor în cadrul președinției Liechtensteinului la Consiliul Europei. Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinovic Burić, a ținut sesiunea sa obișnuită de întrebări și răspunsuri. Alte dezbateri au inclus libertatea de exprimare și de întrunire a persoanelor LGBTI în Europa, precum și o dezbatere comună despre "integrarea dreptului uman la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil" și strategiile Consiliului Europei pentru mări și oceane sănătoase.

Parlamentarii au discutat, de asemenea, protecția copiilor împotriva violenței online și au ținut o dezbatere comună despre relația dintre majoritate și opoziție într-o democrație, precum și despre bune practici în referendumuri. În cele din urmă, Adunarea a susținut o dezbatere privind respectarea obligațiilor și angajamentelor de către Albania - inclusiv o propunere de încheiere a monitorizării complete a acestei țări membre. 

Delegația Parlamentului Republicii Moldova a fost  condusă de șeful acesteia, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza. Din delegație au mai făcut parte deputații Natalia Davidovici și Andrian Cheptonar. 

Republica Moldova este membru al Consiliului Europei din anul 1995 și suntem recunoscători față de sprijinul acordat în parcursul european al țării noastre.



UNELE DOCUMENTE ADOPTATE:

  • Rezolutia APCE 2538: Promovarea Codului Revizuit al Practicii Bune în privința Referendumurilor
Un număr de garanții sunt necesare pentru a asigura că referendumurile exprimă în mod autentic dorințele electoratului și respectă standardele internaționale în domeniul drepturilor omului, democrației și statului de drept.

Pentru a răspunde naturii schimbate a campaniilor politice și creșterii mass-mediei digitale, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a elaborat un Cod Revizuit al Practicii Bune în privința Referendumurilor în iunie 2022.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezolutia 2538 privind promovarea Codului Revizuit al Practicii Bune în privința Referendumurilor, pentru a asigura că aceste procese democratice respectă standardele internaționale. Acest cod vine în urma preocupărilor legate de corectitudinea și transparența referendumurilor naționale în contextul schimbărilor politice și media digitale. Adunarea îndeamnă statele membre să adopte și să promoveze acest cod, care oferă orientări și garanții pentru organizarea și desfășurarea referendumurilor la nivel național, regional și local. Este un pas important pentru consolidarea democrației și respectarea drepturilor omului în cadrul statelor membre ale Consiliului Europei.


  • Rezolutia APCE 2537 privind relația dintre majoritatea parlamentară și opoziție într-o democrație 
Promovarea și consolidarea democrației pluraliste se numără printre principalele obiective ale Consiliului Europei și ale Adunării Parlamentare a acestuia. În toate parlamentele naționale există prevederi care recunosc rolul opoziției sau al minorității parlamentare în calitatea lor de grupuri politice sau parlamentari individuali care nu susțin guvernul.

În iunie 2019, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a adoptat Parametrii privind relația dintre majoritatea parlamentară și opoziție într-o democrație: o listă de verificare. Lista se concentrează pe chestiuni precum înființarea grupurilor de majoritate și opoziție în parlamente, numirile parlamentare, anumite procese legislative și imunitățile membrilor parlamentului.

Adunarea a salutat elaborarea listei de verificare și a recomandat-o parlamentelor statelor membre și observatoare ale Consiliului Europei, precum și parlamentelor care beneficiază de statut de observator sau de partener pentru democrație cu Adunarea.

*     *     *

15-16.04.24
 
Vizita oficială a vicepremierului Mihai Popșoi la Strasbourg

Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a efectuat o vizită oficială la Strasbourg, în cadrul căreia s-a adresat cu un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Discursul a fost transmis în direct pe data de 15 aprilie, începând cu ora 17:30, ora Chișinăului.

În adresarea sa către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei dl Mihai Popșoi a subliniat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a avansa reformele și de a promova integrarea europeană. Accentuând determinarea țării de a combate corupția, de a reduce influența oligarhilor și de a implementa recomandările partenerilor internaționali precum Comisia de la Veneția și GRECO, Popșoi a accentuat progresul și hotărârea Moldovei de a construi un viitor prosper în concordanță cu valorile europene.

În fața unor provocări semnificative, inclusiv agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Popșoi a condamnat astfel de acțiuni și a reafirmat solidaritatea Moldovei cu Ucraina, promițând sprijin pentru refugiați și pledând pentru eforturi internaționale comune pentru a soluționa conflictul. În plus, a reiterat sprijinul Moldovei pentru Registrul Daunelor al Consiliului Europei și pentru stabilirea unui tribunal internațional pentru a aborda actele de agresiune ale Rusiei.

De asemenea, oficialul moldovean a avut întrevederi cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Theodoros Rousopoulos, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić şi președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy – Malaurie.

Discuțiile Secretarul General Marija Pejčinović Burić cu Viceprim-ministrul și Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi s-au concentrat pe rezultatele Summitului de la Reykjavik, cu accent pe implementarea Registrului Daunelor, precum și pe pregătirile pentru cea de-a 75-a aniversare a organizației, subliniind importanța multilateralismului și a colaborării interguvernamentale. În plus, dialogul a abordat probleme critice precum egalitatea de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și violenței domestice.

Secretarul General a reiterat angajamentul Consiliului Europei de a sprijini eforturile curente ale Republicii Moldova în direcția reformelor și calea acesteia spre aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, Viceprim-ministrul Popșoi a demonstrat sprijinul Moldovei prin semnarea unei contribuții voluntare pentru consolidarea Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și a inițiativelor sale de combatere a violenței împotriva femeilor și violenței domestice.

Întreveri cu:

Detalii


*     *     *


08-09.04.2024

Vizita Secretarului General Adjunct al Consiliului Europei, Bjørn Berge, în Republica Moldova

În timpul vizitei sale de două zile în Republica Moldova, Secretarul General Adjunct Bjørn Berge și-a exprimat susținerea pentru eforturile autorităților de a întări asistența medicală pentru deținuți și de a promova egalitatea de gen și acțiuni pentru combaterea violenței împotriva femeilor. De asemenea, el a avut o serie de întâlniri cu oficiali de rang înalt cu care a discutat provocările regionale, inclusiv războiul de agresiune în curs al Rusiei împotriva Ucrainei și a subliniat sprijinul neclintit al Consiliului Europei pentru suveranitatea, integritatea teritorială și reformele democratice și judiciare ale Moldovei.

Secretarul General Adjunct și Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, au organizat o ceremonie de predare a celei de-a doua donații, din partea Consiliului Europei, de echipamente medicale importante pentru acoperirea necesităților de asistență medicală în închisori și pentru a îndeplini standardele stabilite de Comitetul pentru Prevenirea Torturii și Tratamentului sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT).

La deschiderea ceremoniei, Secretarul General Adjunct a subliniat că "excelenta cooperare și parteneriatul între Consiliul Europei și autoritățile moldovenești fără îndoială ne sunt utile și ne ajută să ridicăm împreună standardul asistenței medicale în închisori și, astfel, sănătatea și bunăstarea pe termen lung a deținuților."

Ministrul Justiției Mihailov-Moraru a evidențiat sprijinul în continuare al Consiliului pentru proiectul în desfășurare în Moldova "Întărirea reformelor penitenciare și a probațiunii, furnizarea de îngrijiri medicale și tratament pentru pacienți în instituțiile închise din Republica Moldova".

"Îmbunătățirea condițiilor din închisori, inclusiv asigurarea unei asistențe medicale de calitate pentru toți cei deținuți, este o prioritate pentru Ministerul Justiției. Echiparea facilităților medicale din închisori cu echipamente moderne va contribui semnificativ la îmbunătățirea calității serviciilor medicale furnizate deținuților și la asigurarea respectării dreptului lor la sănătate. Ne exprimăm recunoștința față de Biroul Consiliului Europei din Chișinău pentru contribuția sa valoroasă și sprijinul neclintit al eforturilor noastre de a crea condiții de detenție decente, în conformitate cu standardele internaționale", a subliniat ministrul.

Programul a inclus și o vizită la Universitatea de Stat din Moldova, unde Secretarul General Adjunct a susținut un discurs și s-a angajat într-un dialog cu studenții despre egalitatea de gen și Convenția de la Istanbul (Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice), la care Moldova s-a alăturat în 2022.

În cadrul unei serii de întrevederi la nivel înalt, Secretarul General Adjunct s-a întâlnit cu Vladimir Cuc, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și cu Igor Grosu, Președintele Parlamentului. Discuțiile nu numai că au subliniat angajamentul Republicii Moldova și al Consiliului Europei de a întări legăturile bilaterale în domeniile drepturilor omului și al justiției, dar au reafirmat și importanța stabilității și cooperării regionale în fața provocărilor în curs de desfășurare, precum și rolul important al parlamentelor naționale în promovarea valorilor Consiliului Europei.


Mai mult:


*     *     *

05.04.2024

Lansarea interfeței în limba română a bazei de date HUDOC cu jurisprudența CtEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a lansat interfața în limba română a bazei de date HUDOC cu jurisprudența CtEDO (https://hudoc.echr.coe.int/rum), dezvoltată în colaborare cu Institutul European din România și cu sprijinul proiectului „Promovarea transparenței hotărârilor judecătorești și consolidarea punerii în aplicare la nivel național a Convenției Europene a Drepturilor Omului” (TJENI).

Evenimentul a fost găzduit de Institutul National al Magistraturii din București și a atras un mare număr de profesioniști din domeniul juridic. Domnul judecător Sebastian Rǎdulețu, ales în numele României la CEDO și invitat la lansare, a declarat următoarele: „Principiul subsidiarității, susținut de Curte încă de la înființare și în prezent consacrat definitiv de Protocolul nr. 15 și consolidat de Protocolul nr. 16, face parte din nucleul sistemului instituit de Convenție. În consecință, instanțelor naționale le revine responsabilitatea primară pentru punerea în aplicare a Convenției la nivel național și, în acest proces, trebuie să o interpreteze în conformitate cu jurisprudența Curții. Prin urmare, este esențial pentru judecătorii din România, precum și pentru alți actori naționali, să beneficieze de un acces mai larg la acest corp de jurisprudență complex și cuprinzător, care stabilește standardele minime în materie de protecție și promovare a drepturilor fundamentale în Europa.”

Ghidurile privind jurisprudența și alte documente traduse în limba română sunt disponibile pe Platforma pentru schimb de cunoștințe (knowledge-sharing) ECHR-KS și pe website-ul principal al Curții.

Sunt disponibile, de asemenea, fișiere video pe canalul YouTube al Curții.



*     *     *

03-05.04.2024

Vizita delegației Departamentului de executare a hotărârilor CEDO

În perioada 3-5 aprilie 2024, reprezentanții Departamentului de executare a hotărârilor CEDO, condus de Clare Ovey, au efectuat o vizită de documentare în Republica Moldova cu privire la nivelul de implementare și provocările înregistrate în procesul de executare a hotărârilor Curții de la Strasbourg.

Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu delegația de la Strasbourg. Interlocutorii au discutat executarea hotărârilor CtEDO în particular pe cauzele originare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În context, secretarul de stat a reiterat importanta menținerii pe agenda Comitetului de Miniștri pentru drepturile omului al CoE a acestor cauze, ținând cont de caracterul obligatoriu al executării hotărârilor CtEDO.

În cadrul întrevederii cu echipa Ministerului Justiției, părțile au discutat despre măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova pentru a preveni repetarea încălcării drepturilor omului pe segmentul condițiilor de detenție, prestarea asistenței medicale pentru deținuții grav bolnavi și umanizarea politicilor penale.

Șefa Departamentului de executare a hotărârilor CtEDO, Clare Ovey, a mulțumit autorităților Republicii Moldova pentru dialogul deschis și atitudinea pro-activă în cooperarea cu Departamentul, ceea ce permite identificarea soluțiilor la nivel național și încheierea procedurii de supraveghere a executării hotărârilor CtEDO ce vizează Republica Moldova.


*     *     *

02.04.2024

Lansarea Registrului Daunelor pentru Ucraina în cadrul Conferinței "Restabilirea Justiției pentru Ucraina"



Registrul Daunelor pentru Ucraina al Consiliului Europei a deschis procesul de depunere a cererilor pentru compensarea daunelor, pierderilor sau vătămărilor cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Lansarea inițială se concentrează pe o categorie critică, și anume daunele sau distrugerea proprietăților rezidențiale. Distrugerea locuințelor în timpul războiului are un impact imens asupra vieții oamenilor. Se estimează că vor fi depuse între 300.000 și 600.000 de cereri în această categorie.

"Astăzi, Registrul va primi primele cereri. Aceasta reprezintă primul pas substanțial și necesar către un mecanism internațional de compensare în viitor, în care Consiliul Europei este de asemenea pregătit să joace un rol, în timp ce căutăm, în cele din urmă, să asigurăm responsabilitatea pentru crimele pe care Rusia le comite", a subliniat Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei.

Lansarea Registrului a avut loc la cea de-a patra reuniune a Conferinței Participanților la Registrul Daunelor pentru Ucraina, desfășurată la Haga, în cadrul Conferinței Ministeriale "Restabilirea Justiției pentru Ucraina", organizată în colaborare cu Țările de Jos, Ucraina și Comisia Europeană.



*    *    *

01.04.2024

Michael O'Flaherty își începe mandatul în calitate de Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului

Noul Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Michael O'Flaherty, își începe mandatul de șase ani cu promisiunea de a pune drepturile omului în centrul agendelor statelor membre.

Comisarul a identificat, de asemenea, alte domenii în care este necesară în mod urgent o protecție mai puternică a drepturilor omului, inclusiv criza climatică, guvernarea inteligenței artificiale, libertatea de exprimare, migrația și creșterea discursului de ură, inclusiv antisemitismul și atacurile anti-musulmane.

O parte semnificativă din agenda Comisarului va fi, de asemenea, dedicată punerii pe prim-plan a discuțiilor despre drepturile omului pentru persoanele marginalizate și victimele discriminării, în special a romilor.

În cele din urmă, Comisarul a subliniat intenția sa de a se concentra pe tineret, drepturile socio-economice și apărătorii drepturilor omului, precum și de a-și folosi mandatul pentru a contribui la punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.