tradaptare bnrm.md
O oportunitate istorică pentru Consiliul Europei de a-și reorienta misiunea,
în lumina noilor amenințări la adresa democrației și a drepturilor omului
și pentru a sprijini Ucraina
Războiul din Ucraina și tragerea la răspundere a Rusiei pentru agresiunea declanșată a fost principalul subiect al întâlnirii de două zile a liderilor țărilor europene în cadrul Summit-ului Consiliului Europei, care a avut loc la Reykjavik, Islanda.
Participanții la Summit au lansat un Registu al pagubelor cauzate de Rusia în cursul invaziei în Ucraina, astfel propunându-și să contureze principiile unui sistem care să permită trimiterea în judecată a Moscovei ca să achite compensații pentru victime și să ofere țării devastate posibilitatea de a începe procesul de redresare economică. Ei speră că Statele Unite, Japonia și Canada, care au statut de observator la reuniune, vor sprijini și ei această inițiativă.
În timp ce aproape toate țările europene au oferit ajutor militar sau au primit refugiați din Ucraina, Consiliul Europei are un rol unic în coordonarea sprijinului legal și judiciar.
„Europa trebuie să facă o alegere. Dacă standardele noastre vor eșua, Europa va reveni în sălbăticie. Să reinvestim așadar în ceea ce ne-a adus folos. Acum este momentul să stabilim acest curs în beneficiul tuturor europenilor”, a declarat Maria Pejcovic Buric, Secretarul General al Consiliului Europei.
Liderii au convenit să consolideze Consiliul Europei și activitatea acestuia în domeniul drepturilor omului, al democrației și al statului de drept prin adoptarea unei declarații privind principiile democrației, reangajarea față de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și dezvoltarea de instrumente pentru a aborda provocările emergente în domeniul tehnologiei și mediului.
Letonia a preluat de la Islanda președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Președintele în funcție al Comitetului de Miniștri - ministrul islandez pentru afaceri externe, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, a predat președinția ministrului de externe al Letonia, Edgars Rinkēvičs - care a prezentat prioritățile țării sale până în noiembrie 2023.
Președinția letonă se va concentra pe trei priorități principale:
1. Întărirea democrației și a statului de drept
2. Promovarea libertății de exprimare, a siguranței jurnaliștilor și a agendei digitale a Consiliului Europei
3. Avansarea reformelor Consiliului Europei, inclusiv prin implementarea deciziilor celui de-al 4-lea Summit.
Consiliul Europei, format din 46 de state democratice, este cea mai mare organizație politică de pe continent.
Decizia de a convoca un Summit, care va fi doar al patrulea în cei 73 de ani de existență a Consiliului Europei, a urmat după un raport prezentat în octombrie 2022 de către un Grup de reflecție la nivel înalt. Prezidat de către fostul Președinte al Irlandei, Mary Robinson, și alcătuit din personalități politice de prin plan de pe întregul continent, acest grup a formulat treizeci de recomandări care să permită Consiliului Europei să răspundă eficient la provocările impuse de războiul din Ucraina prin redublarea investițiilor în competențele fundamentale ale Organizației, mai exact promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept.
Ministrul Coveney, Președintele Comitetului de Miniștri, a declarat următoarele: « Chiar de la începutul Președinției irlandeze la Comitetul de Miniștri din luna mai, am făcut apel pentru organizarea unui summit al celor 46 de conducători de Stat și de guvern ai Consiliului pentru a răspunde provocărilor excepționale impuse de războiul din Ucraina. În Irlanda, cea mai veche organizație multilaterală a continentului nostru este considerată ca fiind « conștiința Europei » ; niciodată în viața noastră Europa nu a avut atât de mult nevoie de conștiința sa. După ce am discutat cu ea planurile în detaliu, știu că prim-ministrul Jakobsdóttir va organiza un summit istoric care va duce la acțiuni concrete pentru reînnoirea democrației și consolidarea drepturilor omului pe continentul nostru. »
Primul ministru islandez, Katrín Jakobsdóttir, a declarat că : « Este o mare onoare pentru Islanda să găzduiască cel de-al 4-lea Summit al șefilor de Stat și de guvern. Islanda este convinsă că Consiliul Europei, cea mai veche și cea mai importantă organizație paneuropeană a continentului, are un rol important de jucat ca și gardian al drepturilor omului, democrației și statului de drept din regiune. Împreună trebuie să continuăm să ne asigurăm că Consiliul Europei se ridică la înălțimea provocărilor actuale și viitoare și la așteptările generațiilor viitoare. Felicităm Președinția irlandeză pentru reflecția sa atentă asupra rolului Consiliului și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm în viitorul apropiat cu toate statele membre ale Consiliului pentru a reafirma angajamentul nostru comun față de principiile fundamentale ale Consiliului. »
Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a declarat că : « Decizia de a organiza un al patrulea summit al șefilor de stat și de guvern este justificată și oportună. Felicit Comitetul de Miniștri pentru că a luat-o. Summit-ul va fi o oportunitate pentru toate statele noastre membre de a-și reafirma angajamentul față de valorile care stau la baza securității democratice într-un moment în care continentul nostru trece printr-o schimbare rapidă. »
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la cel de-al IV-lea Summit al CoE al șefilor de state și de guverne.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Summitul din Reykjavik, cu Președinta Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Siofra O’Leary.
Oficialele au discutat despre rolul CEDO și al Consiliului Europei în realizarea reformelor și alinierea la cele mai bune practici în justiție, transmite Știri.md.
„Vom continua buna conlucrare pentru a întări instituțiile în țara noastră. Moldova continuă să avanseze în clasamentele internaționale privind democrația, ceea ce dovedește angajamentul nostru ferm pentru dezvoltarea unei societăți unde justiția prevalează”, a spus Președinta Maia Sandu.
În marja celui de-al patrulea summit al CoE, convocat la Reykjavik, Islanda, șefa statului a avut mai multe întrevederi bilaterale cu șefi de state și de guverne pentru a avansa agenda europeană a Republicii Moldova.
- Pagina Summit-ului
- Concluziile Summit-ului Declarația de la Reykjavík
- Agenda
- Cel de-al IV-a Summit al CoE: Observațiile Comisarului pentru Drepturile Omului (ro)
- https://www.coe.int/en/web/portal/-/heads-of-state-and-government-agree-to-strengthen-council-of-europe-ensure-accountability-for-russia-s-war-of-aggression-against-ukraine-and-support-victims
- https://www.coe.int/en/web/portal/-/council-of-europe-summit-creates-register-of-damage-for-ukraine-as-first-step-towards-an-international-compensation-mechanism-for-victims-of-russian-aggression
- https://www.coe.int/en/web/portal/-/european-leaders-unite-around-ukraine-and-european-values
- https://www.coe.int/en/web/portal/-/time-for-urgent-action-to-stop-democratic-backslide-secretary-general-tells-summit
- https://www.coe.int/en/web/portal/-/summit-parliamentary-dimension-pace-standing-committee-meets-in-reykjavik
- https://www.coe.int/en/web/portal/-/local-and-regional-authorities-to-play-essential-role-in-implementing-decisions-taken-at-council-of-europe-summit
- https://presedinte.md/rom/presa/presedinta-maia-sandu-la-plenara-celui-de-al-patrulea-summit-al-coe-cea-mai-sigura-cale-de-a-ne-consolida-democratia-este-aderarea-la-ue
- https://presedinte.md/rom/discursuri/discursul-presedintei-republicii-moldova-maia-sandu-la-summitul-consiliului-europei