https://www.expert-grup.org/media/k2/attachments/Policy_brief_energy-martie_2023-_romana_-f.pdf (rom)
https://www.expert-grup.org/media/k2/attachments/Policy_brief_energy-engleza.pdf (eng)
Politicile în domeniul energiei în Republica Moldova rămân a fi determinate de 3 constrângeri interdependente:- resurse indigene limitate formate în principal din biomasă, care acoperă doar aproximativ 25% din consumul intern;
- o structură omogenă a pieței de gaze naturale și a energiei electrice, cu furnizori monopoliști sau cu poziție dominantă pe piață;
- eficiența energetică scăzută pe întreg lanțul valoric, de la generare până la consumul final de resurse în toate sectoarele economiei naționale.
Factorii enumerați corelează perfect cu cele trei dimensiuni ale conceptului de securitate energetică, care se bazează pe disponibilitatea, accesibilitatea și sustenabilitatea unui sistem energetic.
Începând cu anul 2010, în calitate de parte contractantă la Tratatul Comunității Energetice (TCE), Republica Moldova și-a asumat angajamentul de transpunere și implementare a acquis-ului comunitar în legislația națională. De atunci, politicile Uniunii Europene, adaptate la condițiile părților contractante la TCE, continuă să servească drept referință și ghidaj pentru o abordare coordonată a provocărilor impuse sistemului energetic din Republica Moldova.
Odată cu aprobarea Strategiei energetice până în anul 2030 , Moldova și-a aliniat obiectivele generale în domeniul energetic cu cele ale Uniunii Europene. Astfel, în ultimul deceniu, eforturile au fost îndreptate spre atingerea acestor obiective, inclusiv asigurarea disponibilității, accesibilității și a sustenabilității consumului resurselor energetice.
Pe fondul crizei energetice acute, care a luat avânt în a doua jumătate a anului 2021, noul context politic național și cel geopolitic din februarie 2022 au forțat accelerarea reformelor în domeniul energetic. Similar așa-numitei „furtuni perfecte” 2 de evenimente ce au declanșat și amplificat criza prețurilor la gazele naturale și energia electrică din anul 2021, în perioada următoare, prin concursul a mai multor factori interni și externi, a fost posibilă înregistrarea unor realizări marcante pentru progresul reformelor în domeniul energiei din Moldova, în special în ceea ce ține de diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.
Statutul de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, obținut la 23 iunie 2022, ridică semnificativ așteptările nu doar față de progresul de armonizare, dar și de implementare a acquis-ului comunitar în Republica Moldova.