Faceți căutări pe acest blog

BV : CoE-RM: MONEYVAL: Măsuri de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului: Republica Moldova: Cel de-al 2-lea Raport de Monitorizare consolidat & Reevaluarea Conformității Tehnice

Anti-money laundering and counter-terrorist financing measures: Republic of Moldova: 2nd Enhanced Follow-up Report & Technical Compliance Re-Rating / Committee of Experts on the Evaluation of Anti-Money Laundering Measures and the Financing of Terrorisme- MONEYVAL; Council of Europe. -  Strasbourg: Council of Europe, 2024. - 33 p. [Accesat la 11.06.2024]

Disponibil: https://rm.coe.int/moneyval-2024-4-md-5thround-2ndenhfur/1680b05e46

Republica Moldova și-a consolidat cadrul legal și instituțional pentru a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului, dar trebuie să abordeze în continuare mai multe deficiențe, concluzionează MONEYVAL în cel de-al 2-lea raport de monitorizare. Raportul de monitorizare salută faptul că Republica Moldova a făcut progrese în abordarea majorității deficiențelor de conformitate tehnică care afectează aplicarea sancțiunilor financiare țintite legate de terorism, finanțarea terorismului și proliferarea armelor de distrugere în masă și finanțarea acestora (mai exact Recomandările 6 și 7 ale Grupului de Acțiune Financiară - FATF).

Cu toate acestea, MONEYVAL constată că țara a făcut progrese limitate în remedierea deficiențelor care afectează aplicarea standardelor FATF privind activele virtuale și furnizorii de servicii de active virtuale (Recomandarea 15). Ca rezultat, Recomandările 6 și 7 au fost reevaluate ca fiind  Conforme în mare măsură, iar Recomandarea 15 ca Parțial Conformă. Măsurile de remediere întreprinse de autorități de la adoptarea raportului de monitorizare reciprocă în iulie 2019 și prima monitorizare din mai 2022 au îmbunătățit conformitatea cu privire la șase din cele 12 recomandări care au fost evaluate ca fiind parțial conforme.

MONEYVAL notează că țara nu a atins așteptările de a soluționa majoritatea deficiențelor de conformitate tehnică în termen de trei ani de la adoptarea raportului de monitorizare reciprocă și îndeamnă autoritățile moldovenești să facă acest lucru până în iunie 2025.

Din cele 40 de Recomandări FATF, Republica Moldova este în prezent evaluată ca fiind:

  • Conformă – 9 recomandări 
  • Conformă în mare măsură – 25 de recomandări 
  • Parțial Conformă – 6 recomandări 
  • Niciuna dintre recomandările FATF nu este evaluată ca fiind neconformă.

Republica Moldova rămâne sub monitorizare sporită și este așteptată să raporteze la MONEYVAL despre măsurile întreprinse  în termen de un an.

Informații suplimentare:

BV - Măsuri de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului: Primul raport de monitorizare îmbunătățit. Cazul Republicii Moldova (2022)

BV -CoE-RM : Măsuri de combatere a spălării banilor şi de combatere a finanţării terorismului Republicii Moldova. Raportul Moneyval (2019)