Faceți căutări pe acest blog

Forumul Mondial pentru Democrație 2023: Concentrare asupra rolului democrației în atingerea păcii

Forumul Mondial pentru Democrație din 2023 a început în Strasbourg, adunând intelectuali, politicieni, activiști, experți și tineri din întreaga lume. Desfășurat în perioada 6-8 noiembrie, evenimentul a avut ca temă "Democrația = Pace?" - o întrebare actuală având în vedere revenirea războiului în Europa și Orientul Mijlociu, amenințările la adresa democrației, accentuarea inegalităților, polarizarea politică și noi provocări precum schimbările climatice și proliferarea tehnologiilor noi.

Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a subliniat credința în democrație ca sinonim cu deschiderea, transparența și dezbaterea. Evenimentul a explorat dacă democrația rămâne la fel de eficientă în asigurarea păcii și a propunus să valorifice perspectivele și experiențele pentru a contura un viitor pașnic.

Programul a cuprins "Dezbateri de Forum" care au abordat diverse teme, cum ar fi crimele de război, memorie, rolul femeilor în democrație și economia păcii. Zece sesiuni de laborator au abordat provocările din diferite perspective, propunând măsuri și soluții. Premiul pentru Inovație în Democrație a fost acordat Arhivei Viante Defensores de la Democracia - o platformă online revoluționară care păstrează munca jurnaliștilor uciși în Mexic, cu scopul de a preveni violența împotriva jurnaliștilor.

La sesiunea de închidere, Secretarul General Burić a subliniat relevanța Summitul-ui de la Reykjavik, conturând o cale ambițioasă pentru consolidarea securității democratice și combaterea regresului democratic. Ea a accentuat importanța Registrului Daunelor Cauzate de Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei ca parte a unui mecanism internațional de compensare. În ciuda provocărilor globale, Burić a concluzionat că democrația rămâne cea mai bună speranță în abordarea problemelor complexe, respingând îndoielile cu privire la capacitatea sa de a răspunde eficient.

Forumul Mondial pentru Democrație este organizat de Consiliul Europei în colaborare cu Consiliul Municipal Strasbourg, Colectivitatea Europeană Alsacia, Regiunea Grand Est și Guvernul Francez. Focalizarea evenimentului asupra rolului democrației în atingerea păcii reflectă angajamentul pentru stimularea discuțiilor, inovației și colaborării internaționale.