Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE - Statistici Penale Anuale: SPACE II - 2022

tradaptare bnrm.md

Aebi, M. F., & Hashimoto, Y. Z. (2022). SPACE II – 2022 – Council of Europe Annual Penal Statistics: Persons under the supervision of probation agencies. - Strasbourg: Council of Europe & University of Lausanne, 2023. - 150 p - [Accesat 15.07.2023]

Statistici Penale Anuale SPACE II - 2022 : persoane in supravegherea agentilor de probatiune

Disponibil: https://wp.unil.ch/space/files/2023/07/SPACE-II_2022_230523.pdf


Principalele constatari:

Publicatia reprezinta statistica anuala a Consiliului Europei pentru anul 2022 privind persoanele supuse sancțiunilor comunitare și măsurilor în statele membre (sondajul SPACE II).

Sondajul, realizat pentru Consiliul Europei de către Universitatea Lausanne, conține date referitoare la persoanele supravegheate de 48 de administrații de probațiune care aplică diferite sancțiuni sau măsuri comunitare, inclusiv alternative la detenție, precum monitorizarea electronică, muncă în folosul comunității, arest la domiciliu, tratamente, semi-libertate sau eliberare condiționată. Sondajul include, de asemenea, o analiză a tendințelor în populația de infractori din Europa, pe baza datelor furnizate de serviciile de închisoare și probațiune.

DESPRE PROIECT

Proiectul SPACE II, creat de Consiliul Europei în 1992, colectează informații despre persoanele care execută sancțiuni și măsuri non-custodiale și semi-custodiale. Aceste sancțiuni și măsuri sunt adesea numite alternative la închisoare.

Sondajul nu are ca scop acoperirea tuturor sancțiunilor și măsurilor non-custodiale și semi-custodiale existente. Cele incluse sunt în principal cele sugerate de Consiliul Europei în Regula 15 din Recomandarea nr. R (99)22 privind supraaglomerarea în închisori și inflația populației în închisori, în Recomandarea nr. R (2000)22 privind îmbunătățirea punerii în aplicare a regulilor europene privind sancțiunile și măsurile comunitare și în Recomandarea CM/Rec (2010)1 privind regulile de probațiune ale Consiliului Europei. Majoritatea - dar nu toate - dintre ele sunt sancțiuni și măsuri comunitare (CSM) așa cum sunt definite de Consiliul Europei. Potrivit Recomandării nr. R (92)16 și Recomandării CM/Rec (2010)1, CSM trebuie înțelese ca fiind "sancțiuni și măsuri care mențin infractorii în comunitate și implică anumite restricții ale libertății lor prin impunerea de condiții și/sau obligații. Termenul desemnează orice sancțiune impusă de o autoritate judiciară sau administrativă și orice măsură luată înainte sau în locul unei decizii referitoare la o sancțiune, precum și modalități de executare a unei pedepse cu închisoarea în afara unei instituții penitenciare".

Persoanele care execută o CSM sunt de obicei numite persoane sub probațiune și sunt de obicei plasate sub supravegherea unei agenții de probațiune. Conform Recomandării CM/Rec (2010)1, termenul de probațiune "se referă la punerea în aplicare în comunitate a sancțiunilor și măsurilor, definite prin lege și impuse unui infractor. Aceasta include o gamă de activități și intervenții, care implică supravegherea, îndrumarea și asistența cu scopul includerii sociale a infractorului, precum și contribuirea la siguranța comunității". De asemenea, potrivit aceleiași recomandări, agenția de probațiune "înseamnă orice organism desemnat prin lege să pună în aplicare aceste sarcini și responsabilități. În funcție de sistemul național, activitatea unei agenții de probațiune poate include și furnizarea de informații și sfaturi autorităților judiciare și altor autorități decidente pentru a-i ajuta să ia decizii informate și corecte; furnizarea de îndrumare și sprijin infractorilor în timpul detenției pentru a-i pregăti pentru eliberare și reintegrare; monitorizarea și asistența acordată persoanelor supuse eliberării anticipate; intervenții de justiție restaurativă și oferirea de asistență victimelor infracțiunilor".

SPACE II acoperă numărul de persoane care au fost sub o sancțiune sau măsură comunitară. Aceste informații sunt împărțite în două secțiuni: cifre de stoc (numărul de persoane sub CSM la 31 decembrie a fiecărui an de referință) și cifre de flux (numărul de persoane care au început executarea CSM în timpul anului).

SPACE II nu acoperă măsurile de supraveghere post-închisoare sau de probațiune aplicate infractorilor după ce au executat pedeapsa.

SPACE II nu acoperă sancțiunile și măsurile impuse de dreptul penal pentru minori sau aplicabile numai minorilor.

În sondajul SPACE II, conceptele de "probațiune", "supraveghere a probațiunii" și "sancțiuni și măsuri comunitare" sunt utilizate într-un sens larg pentru a lua în considerare mare varietate a practicilor naționale din Europa. Niciunul dintre aceste concepte nu este folosit într-un sens legal rigid.

Pentru informații, Recomandarea CM/Rec (2010)1 conține mai multe definiții, inclusiv definiții pentru "probațiune" și "agenție de probațiune".

Scopul sondajului este de a aduna și compara, într-un mod fiabil, informațiile furnizate de statele membre ale Consiliului Europei. Pentru a permite comparații la nivel european, statele au fost rugate să adapteze categoriile lor naționale la categoriile propuse de SPACE II. Mai mult, pentru a îmbunătăți validitatea unor astfel de comparații, chestionarul utilizat pentru sondaj a inclus întrebări privind particularitățile sancțiunilor și măsurilor utilizate în fiecare țară și a oferit suficient spațiu pentru comentarii.

Informații suplimentare:

Council of Europe Annual Penal Statistics

BV: CoE: Statistici penale anuale - SPACE