Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE-RM: GREVIO: Raportul de evaluare privind Republica Moldova

GREVIO/Inf(2023)26

GREVIO’s (Baseline) Evaluation Report on legislative and other measures giving effect to the provisions of the Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence (Istanbul Convention): The Republic of Moldova / Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence (GREVIO). - Strasbourg: Council of Europe, 14 November 2023. - 90 p. [Accesat: 14.11.2023].

Disponibil: https://rm.coe.int/grevio-s-baseline-evaluation-report-on-legislative-and-other-measures-/1680ad46a1

Raportul de Evaluare (de Referință) al GREVIO privind măsurile legislative și altele care pun în aplicare prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (Convenția de la Istanbul): Republica Moldova / Grupul de Experți pentru Acțiune împotriva Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie (GREVIO)

Grupul de Experți al Consiliului Europei pentru Acțiune împotriva Violenței asupra Femeilor și Violenței în Familii (GREVIO) a publicat primul său raport de evaluare a implementării Convenției de la Istanbul a Consiliului Europei de către Republica Moldova, în care salută angajamentul semnificativ demonstrat de autoritățile naționale în combaterea violenței împotriva femeilor și în implementarea tratatului, în timp ce identifică o serie de aspecte care necesită acțiuni urgente.

Experții au analizat atent situația pentru a vedea ce lucruri merg bine și unde sunt nevoie de îmbunătățiri. Astfel, raportul a arătat că Moldova a făcut pași buni în respectarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice. Legea din 2007 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, împreună cu amendamentele recente la legislație, au îmbunătățit protecția femeilor victime ale violenței și persecuția agresorilor. Totodată, a fost oferit sprijin unui număr mare de femei și copii care au fugit din zona de război din Ucraina. GREVIO salută, de asemenea, înființarea, la Ungheni, a primului centru din țară pentru a ajuta victimele agresiunilor sexuale și ale violului.

Cu toate acestea, raportul a subliniat și zone în care Moldova trebuie să facă mai mult. Există îngrijorări cu privire la dependența de finanțare din partea donatorilor internaționali pentru serviciile esențiale destinate victimelor violenței împotriva femeilor. De asemenea, există prea puține adăposturi pentru femei și copiii care au nevoie de protecție, iar sistemul de justiție nu acordă suficientă atenție violenței împotriva femeilor în deciziile privind custodia și drepturile de vizitare. 
 
Raportul mai evidențiază că, până în prezent, politicile și legile s-au concentrat în principal pe violența domestică și, într-o anumită măsură, pe violența sexuală, eșuând în abordarea altor forme de violență împotriva femeilor, cum ar fi căsătoria forțată, mutilarea genitală feminină, avortul forțat și sterilizarea forțată.
 


În concluzie, Moldova face progrese, dar este important să rezolve aceste probleme pentru a asigura o protecție mai bună pentru femei și copii în situații dificile.

Raportul a fost publicat împreună cu comentariile primite de la guvernul moldovean. Republica Moldova a ratificat Convenția la 31 ianuarie 2022.

Comentariile depuse de Republica Moldova la raportul final al GREVIO privind implementarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (Raport de Referință), primite de GREVIO la 10 noiembrie 2023.

Informații suplimentare:

Prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor: Pagina web

GREVIO Moldova

https://www.coe.int/en/web/istanbul-convention/moldova