Faceți căutări pe acest blog

Forumul Mondial pentru Democraţie 2024

 


UNDE. Strasbourg, France

CÂND:  6-8 noiembrie, 2024

PROGRAMUL poate fi accesat AICI: https://rm.coe.int/programme-of-the-world-forum-for-democracy-2024-democracy-and-diversit/1680b11b3a


ÎNREGISTREAZĂ-TE ONLINE ACUM, accesând linkul:

DESPRE FORUM 

Forumul Mondial pentru Democrație este o platformă unică pentru factorii de decizie politică și activiști, care dezbat soluții la provocările esențiale pentru democrațiile din întreaga lume. Prin identificarea și analiza inițiativelor și practicilor experimentale, Forumul evidențiază și încurajează inovațiile democratice la nivel local și transferul acestora la un nivel sistemic, pentru a întări fundamentele societăților democratice. Astfel, Forumul contribuie la evoluția democrației către structuri și instituții mai participative și incluzive.

''Forumul Mondial pentru Democraţie'' este o iniţiativă a Consiliului Europei, concepută ca un cadru anual de dialog între diverse medii ale societăţii, pe tematici legate de percepţia proceselor şi fenomenelor democratice.

Manifestarea îşi propune să devină un eveniment de impact, cu o reprezentare de nivel înalt, din diverse regiuni ale globului, similară Forumului Economic Mondial de la Davos sau Forumului Social Mondial de la Porto Alegre.

Organizarea Forumului se înscrie în contextul procesului de reformă a Consiliului Europei. În cadrul primei ediţii, desfăşurată în perioada 5-10 octombrie 2012 a fost discutat conceptul de democraţie, sub titlul ''Reducerea decalajului între vechile modele şi noile realităţi ale democraţiei'' (''Bridging the gap. Democracy between old models and new realities''). Ce-a dea doua ediţie va avea loc la 27-29 noiembrie 2013 cu genericul "Reconectarea democraţiei: consolidarea legăturilor între instituţii şi cetăţeni în era digitală" (""Re-wiring Democracy: connecting institutions and citizens in the digital age").

Tradiţional, lucrările Forumului se desfăşoară pe parcursul a trei zile, în dezbateri plenare şi tematice, ateliere de lucru şi reuniuni publice. Sunt prevăzute, de asemenea, evenimente conexe dedicate publicului larg, precum expoziţii şi dezbateri ale reprezentanţilor societăţii civile.

Forumul Mondial pentru Democraţie, ediția 2024

Democrație și Diversitate - Putem depăși diviziunile?

Strasbourg, 6-8 noiembrie 2024

Puterea democrației constă în capacitatea sa de a îmbrățișa și echilibra diferențele pentru a servi întreaga societate. Diversitatea este o sursă de reziliență, adaptabilitate și creativitate. Însă, poate fi exploatată în scopuri politice, polarizând opiniile și adâncind diviziunile. Inegalitățile socio-economice, de gen, etnice, generaționale și alte inegalități alimentează retorica divizivă și declanșează alegeri electorale care fac democrațiile din ce în ce mai fragile.

Într-un an în care aproximativ jumătate din populația lumii a fost chemată la urne, ediția din 2024 a Forumului Mondial pentru Democrație va aborda amenințările critice generate de dezinformare și narațiunile politice divizive despre diversitate, inclusiv în contextul campaniilor electorale. Forumul se va concentra pe modul în care procesele electorale pot cristaliza involuntar diviziunile societale și pot oferi un teren fertil pentru înflorirea populismului. Având în vedere urgența acestei provocări, Forumul va explora modalități de a crește înțelegerea cetățenilor cu privire la riscurile populismului pentru drepturile și libertățile lor fundamentale.

Pentru a atinge acest obiectiv, Forumul va include discursuri inspiraționale ale liderilor de opinie. Laboratoarele analitice vor contesta soluțiile noi propuse și vor identifica idei care merită răspândite. În plus, Forumul va promova activ crearea de rețele și comunități de practică, servind ca incubatoare pentru transformarea ideilor în acțiuni.


Principalele axe ale ediției din 2024 vor fi:

Alegeri și diviziuni valorice: Alegerile sunt momente pivotale în viața democratică, dar au devenit puncte de inflamare unde diviziunile valorice adânc înrădăcinate sunt exacerbate. Forumul va oferi o analiză profundă a potențialului practicilor electorale incluzive și a noilor idei pentru a depăși gândirea binară și a promova unitatea în cadrul societăților diverse.

Dezvăluirea rețelei de dezinformare: Dezinformarea, în special online, este un instrument puternic de manipulare a opiniei publice, de semănare a discordiei și de erodare a încrederii în instituțiile democratice. Forumul va analiza mecanismele campaniilor de dezinformare, impactul lor asupra proceselor democratice și va explora strategii inovatoare pentru a contracara această amenințare.

Implicarea cetățenilor pentru reînnoirea democratică: Multe democrații se confruntă cu o criză de implicare a cetățenilor. Organizațiile democratice care se pot asocia liber sunt o condiție prealabilă pentru ca societatea civilă să poată promova implicarea cetățenilor. Ele ajută la crearea capitalului social, încrederii și încrederii care sunt esențiale în modelarea rezultatelor democratice. Forumul va evalua măsura în care instituțiile democratice reflectă un demos în schimbare și dacă diversitatea populației este reprezentată adecvat în viața publică, afaceri, cultură, sport și alte domenii ale vieții democratice. Se va analiza noile forme de implicare și luare a deciziilor de către cetățeni, care pot crea spații pentru dialog constructiv, înțelegere și implicare a tinerilor, și construirea unui consens asupra soluțiilor politice care transcend interesele înguste și oferă binele comun.

Forumul Mondial pentru Democrație nu este doar o platformă de discuție, ci și un apel la acțiune. Ca o reuniune anuală a factorilor de decizie, academicienilor, activiștilor, reprezentanților tinerilor și inovatorilor în democrație, în sediul Consiliului Europei din Strasbourg, contribuie la implementarea Principiilor de la Reykjavik privind Democrația, adoptate de șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale Consiliului Europei la cel de-al patrulea summit din Reykjavik, în mai 2023.

Consiliul Europei decernează, la sesiunea de închidere a Forumului mondial pentru Democraţie, Premiul pentru Inovaţie democratică, care constituie o recompensă pentru eforturile depuse în vederea implicării cetăţenilor în viaţa publică şi procesul democratic.

Pagina Forumului  #CoE_WFD