Republic of Moldova: The Istanbul Convention Implementation Report./ Vatavu Otilia. - Chișinău, 2022. - 10 p. - /Accesat la 26.12.2023/
Disponibil: https://watchdog.md/wp-content/uploads/2023/06/Republic-of-Moldova.-Istanbul-Convention.pdf
Republica Moldova este a 35-a țară care a ratificat Convenția de la Istanbul prin Legea nr. 144 din 14 octombrie 2021. Convenția Consiliului Europei privind violența împotriva femeilor și violența domestică (denumită în continuare Convenția de la Istanbul) reprezintă cea mai recentă dezvoltare legală în Europa în ceea ce privește protecția victimelor feminine ale violenței. Scopurile Convenției sunt reflectate în Articolul 1 și includ eliminarea violenței împotriva femeilor, prevenirea acesteia, protejarea împotriva ei și urmărirea penală a violenței - așa-numitul abordare a celor trei "P". În plus, Convenția susține eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, promovarea egalității substantive și autonomizarea femeilor. În acest sens, Convenția prescrie modificări legislative substantiale și procedurale, precum și un set cuprinzător de măsuri de implementat de către guvernele părților contractante.
"Violenta impotriva femeilor" este definita ca "o incalcare a drepturilor omului si o forma de discriminare impotriva femeilor si va cuprinde toate actele de violenta bazate pe gen care rezulta in sau sunt susceptibile sa rezulte in vatamare sau suferinta fizica, sexuala, psihologica sau economica pentru femei, inclusiv amenintarile cu astfel de acte, constrangerea sau privarea arbitrarie de libertate, indiferent daca au loc in viata publica sau privata".
"Violenta domestica" este definita ca "toate actele de violenta fizica, sexuala, psihologica sau economica care au loc in cadrul familiei sau unitatii domestice sau intre soti sau parteneri actuali sau fosti, indiferent daca agresorul impartaseste sau a impartasit aceeasi locuinta cu victima".
De remarcat este faptul că Convenția pune accentul pe dinamica de putere subiacente între genuri, în special femei și bărbați ca categorii de gen implicite, și se concentrează asupra rolului femeilor ca victime în acest context. Violenta impotriva femeilor este vast prezentata ca o manifestare a relațiilor de putere istoric inegale dintre bărbați și femei, ca un obstacol în calea atingerii egalitatii și, cel mai important, ca o încălcare a drepturilor omului și o forma de discriminare.
Acest raport își propune să analizeze eforturile legislative și administrative ale autorităților moldovenești și să evalueze progresul realizat în acest sens de la intrarea în vigoare a Convenției la 1 mai 2022. În acest scop, documentul va aborda în primul rând aspecte legate de cadrul legal național și va oferi o prezentare succintă a prevederilor substantiale și procedurale necesare conform Convenției. Ulterior, raportul va reflecta progresul autorităților moldovenești în implementarea politicilor și măsurilor destinate prevenirii violenței și protejării victimelor femei și copii. În cele din urmă, datele referitoare la violența domestică și sexuală vor fi analizate pentru a identifica schimbări și tendințe în ceea ce privește indicatorii relevanți.