Faceți căutări pe acest blog

BV: Memoriu amicus curiae comun al Comisiei de la Veneția privind ineligibilitatea persoanelor care au legătură cu partidele politice declarate neconstituționale

CDL-AD(2023)049-e

Republic of Moldova - Joint amicus curiae brief of the Venice Commission and ODIHR on the ineligibility of persons connected to political parties declared unconstitutional, approved by the Council for Democratic Elections at its 79th meeting (Venice, 14 December 2023) and adopted by the Venice Commission at its 137th Plenary Session (Venice, 15-16 December 2023). - Strasbourg, 18 December, 2023. - 15 p. - [Accesat la 22.12.2023].


Memoriu amicus curiae comun al Comisiei de la Veneția și ODIHR privind incompatibilitatea persoanelor conectate la partide politice declarate neconstituționale

Ca răspuns la întrebările formulate de Curtea Constituțională a Republicii Moldova referitoare la un caz legat de Legea nr. 280 din 4 octombrie 2023, care modifică Codul Electoral ("modificările"), cu privire la ineligibilitatea persoanelor care au legătură cu partide politice declarate neconstituționale, Comisia de la Veneția și ODIHR au ajuns la următoarele concluzii.

1. Pot fi considerate justificate criteriile stabilite în Articolul 16 alin. (2) lit. f) al Legii, din perspectiva dreptului de a fi ales?
  • Modificările pot răspunde unui scop legitim de a apăra Constituția și integritatea statului, dar restricțiile impuse nu sunt conforme cu Articolul 3 al Protocolului 1 la CEDO și Articolul 25 din ICCPR, deoarece nu par a fi în totalitate previzibile și nu respectă pe deplin principiul proporționalității.
  • Ele par să se bazeze pe criterii mai individualizate decât în legislația anterioară, deoarece ineligibilitatea este legată de comportamente individuale anterioare, considerate un argument de către Curtea Constituțională pentru declararea neconstituțională a unui partid politic.
  • Comisia de la Veneția și ODIHR concluzionează că aceste restricții nu par a fi în totalitate previzibile și nu respectă pe deplin principiul proporționalității.
  1. 2. Poate interdicția de a candida aplicată persoanelor suspectate, acuzate sau inculpate conform articolului 16 alin. (2) lit. f) punctul 1 din Legea nr. 280 fi asimilată cu o declarație privind vinovăția candidatului în sensul articolului 6 § 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului?
  • Ineligibilitatea prevăzută de modificări are un caracter preventiv, nu punitiv, și nu poate fi asimilată unei acuzații penale în sensul Articolului 6 al CEDO.
  • Chiar dacă principiul prezumției de nevinovăție înscris în Articolul 6 § 2 al CEDO nu se aplică în procedurile care decid asupra ineligibilității de a candida, prezumția de nevinovăție este relevantă dacă procedura care decide asupra ineligibilității de a candida pe baza Articolului 16(2)(f)(1) se desfășoară în paralel cu procedurile penale.
    3. Oferă Legea nr. 280 suficiente garanții procedurale pentru a preveni arbitraritatea în cazul candidaților interziși să candideze la alegeri?
  • Modificările analizate implică faptul că, dacă Comisia Electorală Centrală consideră că comportamentul unei persoane îndeplinește unul dintre criteriile menționate în Articolul 16(2)(f), există o prezumție implicită că au comis acte ilegitime care justifică ineligibilitatea lor.
  • Este acceptabil să se introducă un mecanism de descalificare de a candida, în care autoritățile competente sau instanțele vor verifica doar dacă o anumită persoană aparține categoriei sau grupului care îndeplinește condițiile din Articolul 16(2)(f), cu condiția ca persoana să poată contesta în mod autentic existența acestor condiții în primul rând.
  • Comisia de la Veneția și ODIHR salută introducerea unei audieri de către Comisia Electorală Centrală, precum și introducerea posibilității de a contesta în instanță decizia de privare a dreptului de a candida, și posibilitatea de a prezenta dovezi organismelor electorale pentru a contesta determinarea cu privire la activitățile lor.
  • Totuși, subliniază riscul de arbitraritate care ar putea să apară din utilizarea documentelor secrete.
Informații suplimentare: