Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Octombrie - decembrie 2023

15.12.2023

BEI Global, direcția specializată în finanțarea dezvoltării din cadrul Băncii Europene de Investiții (BEI)  investește 41,2 de milioane de euro în reabilitarea infrastructurii feroviare din Moldova

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și șeful Direcției extindere și vecinătate din cadrul BEI, Lionel Rapaille, au semnat Contractul de finanțare „EFSD+Fereastra dedicată investiției 1”, care prevede un împrumut de 41,205 milioane de euro, investiții din partea BEI, și un grant de 12 milioane de euro din partea UE.

Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei este obiectivul central al proiectului. Din lungimea totală de 370 km, vor fi reabilitați aproximativ 128 km, ceea ce include și înlocuirea a 50 de macazuri din stații. Acest coridor servește drept o legătură vitală între vestul Ucrainei și porturile cheie de-a lungul râurilor Dunăre și Prut, asigurând astfel acces la apele internaționale. Îmbunătățirea legăturii feroviare existente între Moldova și Ucraina este concepută pentru a stimula activitatea comercială, promițând beneficii semnificative pentru exporturile ucrainene și pentru economia moldovenească, în special în contextul inițiativei Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina.

Proiectul va fi implementat de către operatorul feroviar Calea Ferată din Moldova și va include reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari din Moldova. Acest angajament este parte a unei reforme generale, la nivelul întregii țări, de îmbunătățire a infrastructurii feroviare existente și de aliniere pe termen lung, a rețelei feroviare din Moldova, la standardele și practicile UE.
Proiectul va contribui la reducerea aglomerației rutiere și la consolidarea sustenabilității mediului, în conformitate cu obiectivele strategiei UE „Global Gateway”.
Detalii


14.12.2023

Deschiderea negocierilor de aderarela UE cu Republica Moldova

Consiliul European decide să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova.

Consiliul European invită Consiliul să adopte cadrele de negociere respective de îndată ce vor fi întreprinse măsurile relevante prevăzute în recomandările respective ale Comisiei din 8 noiembrie 2023.

din  Concluziile Consiliului European privind Ucraina, extinderea și reformele



Mai mult


11.12.2023

 La  Reuniunea ministerială a Parteneriatului estic (PaE)

 au participat miniștrii afacerilor externe din UE și omologii lor din cinci dintre cele șase țări ale Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), sub președinția Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. Comisarul UE Olivér Várhelyi a participat, de asemenea, la reuniune.

Reuniunea a oferit ocazia unui schimb de opinii cu privire la Parteneriatul estic, a unui bilanț al realizărilor acestuia și a identificării unor recomandări concrete pentru viitorul politicii.

În cadrul reuniunii, miniștrii au abordat 
(1) modul în care Parteneriatul estic poate continua să asigure satisfacerea nevoilor statelor membre și ale țărilor partenere, 
(2) care ar trebui să fie prioritățile-cheie ale activității comune în 2024,
(3)  modalități de accelerare a punerii în aplicare a Planului economic și de investiții pentru Parteneriatul estic și 
(4) modalități de intensificare a cooperării cu regiuni precum Asia Centrală și Balcanii de Vest și a sinergiilor cu alte politici regionale, cum ar fi Sinergia Mării Negre.

Detalii 



05.12.2023

Cea de-a 7-a rundă de consultări Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul de securitate și apărare

 În cadrul reuniunii au fost discutate principalele progrese în ceea ce privește consolidarea parteneriatului Republica Moldova-UE pe dimensiunea politicii externe, de securitate și apărare. Consultările au fost co-prezidate de secretarul de stat al MAEIE, Vladimir Cuc, și directorul departamentului pentru pace, parteneriate și gestionare a crizelor din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Cosmin Dobran. Din partea țării noastre, în format de videoconferință și prezența fizică, au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului, Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.

Detalii;

29.11.2023 

Cea de-a 14-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE

Reuniunea a fost coprezidată de dl Siegfried Mureșan, în numele Parlamentului European și de dl Mihail Popşoi, în numele Parlamentului Republicii Moldova 

Comitetul Parlamentar de Asociere a revizuit îndeplinirea cerințelor statutului de candidat la aderarea la UE al Moldovei, inclusiv cele referitoare la reforma justiției, securitatea și situația economică a țării

În cadrul celei de-a 14-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE) a fost adoptată o declarație finală și recomandări care se referă la eforturile autorităților din țara noastră în avansarea parcursului european. Comitetul Parlamentar de Asociere a revizuit îndeplinirea cerințelor statutului de candidat la aderarea la UE al Moldovei, în special pe cele referitoare la reformei justiției, securitatea și situația economică a țării.

 
Detalii


22.11.2023

Înființarea Biroului pentru Integrare Europeană în cadrul Cancelariei de Stat

Biroul nou format va gestiona procesul de aderare pe plan intern, coordonând activitatea Grupurilor de Lucru pentru toate cele 35 de capitole de negociere, alinierea legislației naționale cu acquis-ul comunitar și va asigura comunicarea și formarea continuă în domeniul Afacerilor Europene.

Biroul va fi condus de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene. De asemenea, angajații biroului vor asigura o comunicare eficientă despre Uniunea Europeană și beneficiile aderării la UE.

Detalii
20.11.2023

Cea de-a 14-a rundă a Dialogului în format Republica Moldova–Uniunea Europeană, privind drepturile omului

Evenimentul, care se desfășoară anual, a adunat reprezentanții tuturor instituțiilor naționale relevante.

În cadrul reuniunii au fost discutate principalele evoluții ale politicilor naționale în domeniul asigurării implementării drepturilor omului. Totodată, a fost analizată situația actuală și pașii următori în domeniul drepturilor omului, democrației, statul de drept, libertății presei, drepturilor copilului și a drepturilor electorale, politicilor antidiscriminare, protecției datelor cu caracter personal și a cooperării juridice internaționale. Participanții au vorbit și despre respectarea drepturilor omului în sistemul judiciar. Reprezentanții instituțiilor naționale vizate au prezentat evoluțiile înregistrate în domeniile de competență, reieșind din recomandările formulate urmare a dialogului precedent din 2022.

UE a salutat evoluțiile pozitive din Moldova
, cum ar fi 
  • adoptarea unor programe de promovare a egalității de gen, 
  • de sprijinire a populației de etnie romă și
  •  de implementare a unei strategii de consolidare a relațiilor interetnice. 
  • În plus, UE a recunoscut pașii făcuți în ceea ce privește reformele în domeniul îngrijirii copiilor și procesul de dezinstituționalizare, precum și
  •  măsurile de asigurare a conformității cu Convenția de la Istanbul, subliniind necesitatea continuării acestora.
  • În ceea ce privește domeniul media, UE a salutat măsurile luate pentru îmbunătățirea transparenței și abordarea concentrării mass-media, în conformitate cu angajamentele asumate de Moldova în procesul de dezoligarhizare. 
  • În ceea ce privește cadrul electoral, UE a încurajat Moldova să ia în considerare pe deplin recomandările OSCE/ ODIHR și să alinieze ultimele modificări aduse Codului electoral la avizul Comisiei de la Veneția care urmează să fie emis. 
  • În cele din urmă, UE a subliniat importanța continuării consolidării capacității instituționale și a promovării unei cooperări semnificative cu societatea civilă.
  • UE și-a reiterat apelul adresat Moldovei de a depune eforturi decisive pentru a aduce condițiile de detenție în conformitate cu standardele internaționale și de a investiga și urmări în detaliu, precum și de a sancționa în mod eficient orice act de tortură și rele tratamente în centrele de detenție.

Dialogul a fost co-prezidat de secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, și de Dorota Dlouchy-Suliga, șef de Divizie pentru Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.


Detalii


16-17.11.2023

Cea de-a 7-a reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova-UE

Evenimentul a fost co-prezidat de către secretara de stat Stela Leucă și Luc Devigne, director pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală și OSCE în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Pe lângă cooperarea Republica Moldova-UE prevăzută în Acordul de Asociere, în cadrul discuțiilor au mai fost abordate 
  • concluziile Raportului Comisiei Europene privind Extinderea UE 2023, 
  • perspectivele lansării negocierilor de aderare și contextul regional prin prisma impactului agresiunii Rusiei în Ucraina. 
La reuniune au participat peste 30 autorități naționale.
În prima zi a Comitetului de Asociere s-a pus accentul pe dialogul politic Republica Moldova-UE, drepturile omului, politica externă și de securitate, justiție, corupție, libertate și securitate, cadrul electoral. Autoritățile naționale au menționat realizările înregistrate și au enunțat problemele cu care se confruntă.
În ziua a 2-a, discuțiile reuniunii s-au axat pe cooperarea economică și sectorială. La capitolul cooperare economică a fost analizată situația macro-economică și progresele obținute de țara noastră în ceea ce privește reformele din sectorul economic și financiar. A fost trecută în revistă asistența UE în asigurarea rezilienței economice, inclusiv sprijinul Platformei de Suport pentru Moldova și Planul UE de Investiții Economice în regiunea Parteneriatului Estic.

La capitolul cooperare sectorială
s-a pus accentul pe politicile implementate în domeniul energetic, transporturi, mediu și politici climatice, ocuparea forței de muncă, politici sociale și statistici, agricultură și dezvoltare rurală, economie digitală, sănătate publică, cultură și educație.
.

10.11.2023

A intrat în vigoare  Hotărârea Guvernului Republicii Moldova  cu privire la aprobarea Planului național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027

Detalii



 

09.11.2023
 
Vizita directorului Secretariatului Comunității Energetice, Arthur Lorkowski

În cadrul vizitei de lucru, domnul Lorkowski a discutat despre alinierea eforturilor de reformă energetică ale Moldovei la Pachetul privind Energia Curată și la Pachetul privind Integrarea Energiei Electrice, recunoscând în același timp progresele semnificative realizate de țară în ceea ce privește transpunerea și punerea în aplicare a acquis-ului UE.

“Suntem alături de Moldova în această călătorie, deoarece credem că cea mai eficientă modalitate de a reduce dependența Moldovei și de a spori securitatea energetică este integrarea cu piețele energetice ale UE. Astăzi, suntem martorii hotărârii reale a Parlamentului Republicii Moldova de a acorda prioritate dezvoltării energiei regenerabile”, a declarat Lorkowski în cadrul unei conferințe de presă organizate după adoptarea finală a Legii privind energia regenerabilă de către legislatorii moldoveni.

Directorul SCE a participat, de asemenea, la conferința la nivel înalt “Soluții de Energie Regenerabilă pentru Sistemele de Încălzire și Răcire din Moldova”, organizată în cadrul programului EU4Energy, finanțat de UE. În cadrul conferinței, Lorkowski a subliniat importanța energiei regenerabile pentru reducerea dependenței energetice a Republicii Moldova și pentru sporirea securității acesteia.

 Detalii

08.11.2023

Comisia Europeană a recomandat să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Comisia Europeană a adoptat pachetul de extindere din 2023, care cuprinde o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și, pentru prima dată, Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe traiectoria fiecăreia de aderare la Uniunea Europeană. Raportul se axează în special pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum și pe furnizarea de orientări clare cu privire la prioritățile în materie de reforme pentru viitor. Aderarea este și va rămâne un proces bazat pe merit, care depinde în totalitate de progresele obiective realizate de fiecare țară.

Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Republica Moldova, precum și eforturile în materie de reforme în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. Comisia recomandă, de asemenea, Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Republica Moldova vor adopta anumite măsuri esențiale. Comisia este pregătită să prezinte Consiliului, până în martie 2024, un raport cu privire la progresele legate de măsurile respective.

Etapele următoare

Consiliului îi revine acum sarcina de a analiza recomandările prezentate de Comisie și de a lua decizii cu privire la etapele viitoare ale procesului de extindere


Mai mult

Moldova




03-05.11.2023

„United4Moldova”: Reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările UE

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit, în premieră, reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările Uniunii Europene.

Numeroși prieteni ai Republicii Moldova – parlamentari din diferite state membre ale Uniunii Europene, reprezentanți ai Parlamentului European și diplomați – au  dezbatut subiectul perspectivei europene a țării noastre și cum pot fi sprijinite eforturile de integrare europeană a Moldovei. În deschiderea reuniunii, mesaje de salut au adresat participanților la eveniment Președinta țării, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Prim-ministrul Dorin Recean, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, și șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Dezbaterile s-au desfășurat în cadrul a 3 sesiuni: 
  1. integrarea europeană – realizări, acțiuni de întreprins și lecții de învățat; 
  2. dezvoltarea economică și securitatea energetică; 
  3. reziliența securității. 
Deputați, miniștri, secretari de stat și consilieri prezidențiali au prezentat situația din Republica Moldova, progresele înregistrate în procesul de aderare la UE și provocările care urmează a fi depășite de țara noastră. La finalul discuțiilor, a fost aprobată Rezoluția reuniunii.

Rezoluția reprezintă
o reafirmare a dedicării națiunilor UE față de perspectiva de aderare a Republicii Moldova, o recunoaștere a faptului că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană. Totodată, documentul subliniază rolul sprijinului acordat de comunitate europeană pentru o Europă mai rezilientă și mai unită.

Participanții la reuniune și-au exprimat determinarea de a acorda în continuare asistență Republicii Moldova, în contextul atingerii obiectivului de aderare la UE, de reformă a țării și de îmbunătățire a condițiilor de viață a cetățenilor. „Acest angajament reflectă devotamentul nostru neclintit față de modelarea unui viitor care să nu fie doar prosper, dar și profund armonizat cu aspirațiile cetățenilor moldoveni”, se stipulează în Rezoluție.

Totodată, prin rezoluția aprobată se face apel la Comisie și la Consiliul European să continue să susțină lupta Moldovei pentru democrație și reafirmarea deciziei suverane a Republicii Moldova de a-și urma calea de dezvoltare.

Detalii 


01.11.2023

Luna Filmului European 2023 la Chișinău

În luna noiembrie, cele mai bune filme europene realizate în 2023 vor fi proiectate la Chișinău. Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge, în premieră, în Republica Moldova.

Din 20223,  Moldova se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Astfel, Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească pelicule care au participat la festivaluri internaționale de film precum Cannes, Berlin sau Locarno, inclusiv filme câștigătoare! Printre acestea se numără și câștigătorul din acest an al premiului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes,

Proiecțiile vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu 3 noiembrie 2023, la cinematograful Cineplex Loteanu.


  

26- 28.10.2023

Vizita de lucru a delegației Direcției Generale de Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar a Uniunii Europene ( DG ECHO) în Republica Moldova

Vizita de lucru a reprezentanților europeni vine în contextul trasării concluziilor în urma evaluării inter pares a țării noastre în domeniul gestionării riscurilor de dezastre și de protecție civilă.

Discuțiile conducerii Ministerului Afacerilor Interne  cu reprezentanții Direcției Generale de Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar a UEe(DG ECHO)
au vizat concluziile identificate în urma evaluării complexe efectuate de reprezentanții DG ECHO în luna aprilie 2023. Astfel, principalele puncte forte care au fost evidențiate în sistemul de gestionare a riscurilor de dezastre ale țării noastre sunt: colaborarea eficientă cu autoritățile locale, organizațiile societății civile și cetățenii în caz de situații de urgență, buna structurare a Comisiei pentru Situații Excepționale, program excelent de planificare a gestionării riscurilor, campanii bune de conștientizare a riscurilor la nivel național și subnațional, dezvoltarea voluntariatului în rândul pompierilor, elaborarea ghidul public privind acțiunile necesare de întreprins în primele 72 de ore ale unei crize, dispecerate bine organizate și eficiente, participarea în diverse exerciții internaționale, dar și cooperări eficiente cu țările vecine.

 

Totodată, ca urmare a evaluării efectuate de experții europeni au fost prezentate primele priorități și angajamente în domeniul protecției civile ale Republicii Moldova pentru anul 2024: cum ar fi  adaptarea legislației, concentrarea capabilităților nu doar pe răspuns, dar și pe pregătire și prevenire, crearea unui sistem de avertizare timpurie în caz de situații excepționale dar și a unui sistem de avertizare public, actualizarea planurilor de protecție civilă la nivel local, modernizarea modulelor de formare existente, dar și efectuarea analizei de risc. 

În cadrul întrunirii  conducerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență ( IGSU) cu directorul general DG ECHO a Uniunii Europene, domnul Maciej Popowski. au fost abordate mai multe aspecte legate de sistemul de protecție civilă al Republicii Moldova. În acest sens, oficialii au discutat despre importanța Raportului Peer Review, care a cuprins principalele puncte forte ale sistemul de gestionare a riscurilor de dezastre ale țării noastre, dar și primele angajamente în domeniul protecției civile ale Republicii Moldova pentru anul 2024. Totodată, au fost puse în discuție subiecte privind gestionarea crizelor, evaluarea și prevenirea riscurilor, intervențiile în caz de urgențe, dezvoltarea voluntariatului în rândul pompierilor și salvatorilor, dar și oportunitățile asistenței și cooperării în situații excepționale.

De asemenea, reprezentanții delegației UE au făcut o vizită în teren, unde au fost prezenți la un exercițiu tactic, prin care au fost exersate capacitățile de intervenție a salvatorilor moldoveni la salvarea persoanelor de la înălțime, căutarea și deblocarea sinistraților de sub dărâmături. Totodată, reprezentanții delegației au comunicat cu echipa USAR a Republici Moldova despre misiunile de intervenție în diverse situații excepționale.

DETALII

25.10.2023

Comisia Europeană va debursa un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro Republicii Moldova, 

ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară pentru țară, aflată în curs de desfășurare. Astăzi, Moldova a primit un împrumut de 50 de milioane EUR, iar până la sfârșitul lunii va urma o nouă tranșă de 22,5 milioane EUR sub formă de grant.

Asistența reprezintă un sprijin suplimentar pentru Moldova, a cărei economie a fost grav afectată de consecințele războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei și care se confruntă în continuare cu provocări legate de securitatea energetică. Acest sprijin financiar va ajuta țara să acopere o parte din necesitățile sale de finanțare suplimentare în 2023, va susține stabilitatea macroeconomică și va asigura continuarea reformelor, alături de programul în curs de desfășurare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova. De asemenea, această asistență financiară va ajuta Moldova să avanseze în parcursul său european.

Acordarea acestui sprijin vine după ce Comisia Europeană a constatat că Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice relevante convenite cu UE. Moldova a înregistrat progrese aferente îmbunătățirii securității energetice prin adoptarea unui plan de acțiune pentru iarna ce urmează. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere provocările actuale legate de securitatea energetică din țară. Moldova a consolidat, de asemenea, guvernanța în sectorul public și a avansat în domeniul statului de drept, realizând progrese în ocuparea posturilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, Moldova a făcut pași importanți în direcția îmbunătățirii mediului de afaceri din țară, prin adoptarea unui nou program de antreprenoriat și a unei strategii de transformare a digitalizării.


25.10.2023

UE anunță un acord de 12 milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate din Moldova

În cadrul Forumului Global Gateway, comisarul european pentru extindere și vecinătate, Olivér Várhelyi, și președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, au semnat un Acord de contribuție, care vine cu un pachet financiar adițional nerambursabil de 12 milioane de euro pentru Republica Moldova, bani care vor fi investiți în reabilitarea și modernizarea a două tronsoane cheie de linii de cale ferată. Infrastructura feroviară reabilitată va îmbunătăți conectivitatea internă în Republica Moldova, favorizând stabilitatea regională și reziliența economică

Cu sprijinul unui împrumut ulterior de 42 de milioane de euro de la BEI Global, infrastructura feroviară modernizată nu numai că va îmbunătăți conectivitatea internă a țării, dar va oferi și o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică.

Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va fi un element central al acestui proiect. Acesta asigură o legătură esențială între vestul Ucrainei și porturile cheie de pe Dunăre și Prut, oferind acces la apele internaționale. Conexiunea feroviară îmbunătățită dintre Moldova și Ucraina are ca scop stimularea comerțului și va fi benefică atât pentru exporturile ucrainene, cât și pentru economia moldovenească, îndeosebi în contextul inițiativei „Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina”.

Proiectul va fi implementat de către operatorul feroviar Calea Ferată din Moldova și va viza reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul de transport feroviar Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari din Moldova. Acesta face parte dintr-o reformă generală la nivelul întregii țări, menită să îmbunătățească infrastructura feroviară existentă și să alinieze, pe termen lung, rețeaua feroviară a Moldovei la standardele și practicile UE.

Pe lângă îmbunătățirile imediate aduse infrastructurii feroviare cheie din Moldova, această colaborare este o dovadă a solidarității europene, subliniind angajamentul Uniunii Europene și al băncii sale, BEI, de a sprijini țările vecine în perioade dificile.

Detalii


24-26.10.2023

Vizita de lucru la Bruxelles a Prim-ministrului Dorin Recean 


Programul vizitei de lucru are ca scop consolidarea relațiilor dintre țara noastră și Uniunea Europeană, evaluarea progreselor în procesul de implementare a reformelor, precum și discutarea oportunităților de aprofundare a cooperării în domenii cheie care vizează dezvoltarea economică, agricultura, infrastructura, energia și mediul. Este un alt pas concret de promovare a direcției de integrare europeană a Republicii Moldova.


Din delegația țării noastre fac parte: viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, viceprim-ministrul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, și secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac.

Vizita de lucru la Bruxelles cuprinde o agendă de întrevederi cu șefii instituțiilor europene, inclusiv cu
Prim-ministrul a participat și la Global Gateway Forum, găzduit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu genericul „Împreună mai puternici prin investiții durabile”.

În discursul său, șeful Executivului de la Chișinău a subliniat angajamentul țării noastre în asigurarea interconectivității transporturilor și dezvoltarea unor sisteme de transport moderne, accentuând că acest element este unul fundamental atât pentru promovarea creșterii economice, cât și pentru accelerarea integrării țării noastre pe piața unică europeană. Autoritățile investesc în infrastructură și pun accent pe crearea unor condiții favorabile pentru atragerea unor asemenea investiții din exterior, în pofida crizelor provocate, la nivel regional și global, de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul Forumului Global Gateway, comisarul european pentru extindere și vecinătate, Olivér Várhelyi, și președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, au semnat un Acord de contribuție, care vine cu un pachet financiar adițional nerambursabil de 12 milioane de euro pentru Republica Moldova, bani care vor fi investiți în reabilitarea și modernizarea a două tronsoane cheie de linii de cale ferată. Infrastructura feroviară reabilitată va îmbunătăți conectivitatea internă în Republica Moldova, favorizând stabilitatea regională și reziliența economică.


În cadrul Forumului Global Gateway, prim-ministrul Dorin Recean s-a văzut cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Premierul i-a mulțumit șefei Comisiei Europene pentru suportul constant oferit țării noastre și pentru asistența macrofinanciară, în valoare de 72,5 milioane de euro, anunțată de Comisia Europeană, care reprezintă un sprijin suplimentar pentru autoritățile de la Chișinău.
Din suma acordată, 50 de milioane de euro reprezintă un împrumut în condiții preferențiale, iar 22,5 milioane de euro - grant nerambursabil. Asistența financiară va fi transferată până la sfârșitul acestei luni și va fi direcționată pentru asigurarea stabilității macrofinanciare și planificarea unor noi reforme, care vor dinamiza procesul de integrare europeană a țării noastre.

Detalii
24.10.2023

Uniunea Europeană oferă 4 milioane de euro pentru consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului

UE își continuă sprijinul pentru îmbunătățirea cooperării între comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru prin inițiative comune care implică partenerii locali, organizațiile societății civile (OSC-uri) și alte părți interesate.
 
În concordanță cu fazele anterioare, a șasea etapă a programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, va contribui la apropierea localităților de pe cele două maluri. Proiectul are un buget de patru milioane de euro și se va desfășura până la sfârșitul anului 2025, axându-se pe următoarele componente principale:Dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă;

Cooperarea tematică trans-riverană între organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale râului;
Dezvoltarea comunității și sprijinul pentru infrastructura socială la scară mică;
Promovarea patrimoniului cultural.

Curând va fi lansată o a cincea componentă care va susține apropierea celor două maluri în sectorul sănătății și asistenței sociale. Componenta va fi derulată de alți parteneri de implementare.



 23.10.2023

Ședința Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană

Dorin Recean. Șeful Executivului a subliniat importanța accelerării și realizării în termenii stabiliți a tuturor acțiunilor interne necesare pentru definitivarea Planului național de acțiuni pentru aderare (PNA), supus consultărilor publice, și autoevaluarea conformității legislației naționale cu normele și regulamentele europene.

Planul național de acțiuni privind aderarea la Uniunea Europeană, pentru anii 2023 - 2027 urmează a fi aprobat până la finele lunii curente. Ulterior, documentul va fi actualizat în fiecare an, după publicarea raportului Uniunii Europene privind extinderea. Totodată, autoevaluarea se va desfășura în perioada decembrie 2023 - august 2024, iar pentru a facilita acest proces, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va organiza sesiuni de instruire pentru toate instituțiile implicate.

Pe agenda ședinței s-a regăsit și subiectul pregătirilor pentru auto-evaluarea conformității legislației naționale cu legislația UE. Au fost discutați pașii următori pentru eficientizarea acestui proces, cu accent pe dezvoltarea capacităților funcționarilor publici implicați.

De asemenea, membrii comisiei guvernamentale au discutat despre ​​inițiativa Comisiei Europene de instituire a culoarului verde Reni-Giurgiulești-Galați în EU Solidarity Lanes, cu scopul de a moderniza infrastructura de transport și de a consolida interconectarea cu UE și Ucraina.

Detalii

Lansarea proiectului comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Suport pentru reforma justiției în Republica Moldova”,

În cadrul asistenței continue acordate autorităților Republicii Moldova, proiectul va acorda asistență tehnică în scopul sporirii independenței, profesionalismului și transparenței sectorului judiciar și va sprijini implementarea reformei justiției în Republica Moldova în conformitate cu standardele europene și angajamentele țării.

Proiectul se va desfășura până în noiembrie 2026, cu un buget de 2,7 milioane de euro. Beneficiarii proiectului sunt: ​​Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Institutul Național al Justiției și Curtea Constituțională.

„Uniunea Europeană a fost, și este în continuare un partener neclintit al Republicii Moldova prin acordarea asistenței financiare, expertizei și ghidării pentru a asigura implementarea comprehensivă a reformei justiției. Acest proiect va acorda asistență cheie instituțiilor din sectorul judiciar în implementarea Strategiei de Reformă a Justiției 2022 – 2025 pentru obținerea unui sistem judiciar mai eficient, transparent și responsabil. Sprijinul acordat de Uniunea Europeană și implementat de Consiliul Europei va acorda asistență tehnică Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Institutului Național al Justiției și Curții Constituționale. Un sistem judiciar ce funcționează corect asigură protecția drepturilor omului, susține statul de drept, și sporește încrederea în rândul cetățenilor.” a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova

17.10.2023 

Un nou memorandum de înțelegere semnat între BEI și Guvernul Moldovei

reprezintă un angajament consolidat necesar pentru dezvoltarea unui substanțial portofoliu de proiecte, esențial pentru țară și oamenii săi.

BEI s-a angajat să ofere un pachet de asistență tehnică și consultanță în valoare de 100 de milioane de euro pentru investiții prioritare de redresare și reziliență în Ucraina și Moldova.

Moldova, afectată de provocările cauzate de instabilitatea regională, urmează să beneficieze de până la 15% din această sumă, pentru a stimula investițiile în sectoare vitale cum ar fi transportul, energia, mediul și întreprinderile micro și mici.
Direcția Băncii Europene de Investiții specializată în finanțare pentru dezvoltare, BEI Global, a semnat un memorandum de înțelegere cu Guvernul Moldovei în contextul conferinței donatorilor „Platforma de sprijin pentru Moldova”. Acesta are drept scop să furnizeze servicii de consultanță și asistență tehnică, pentru a promova proiecte de investiții în sectoare cheie precum transportul, energia, mediul și întreprinderile micro, mici şi mijlocii (IMM-urile).

Memorandumul de înțelegere consolidează angajamentul atât al BEI, cât și al Guvernului Moldovei de a intensifica colaborarea în pregătirea unui portofoliu semnificativ de proiecte esențiale pentru Moldova și oamenii săi. Investițiile ulterioare ale BEI în proiecte care provin din suportul de consultanță și asistența tehnică se vor baza pe analiza detaliată a BEI, pe aprobările necesare și pe conformitatea cu standardele pe toată durata de viață a proiectului, de la concept până la execuție.

Vicepreședinta BEI, Teresa Czerwińska, responsabilă pentru operațiunile băncii în Moldova, a declarat: „Războiul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei afectează Republica Moldova în mod profund și extensiv. În postura de bancă a UE, ne extindem sprijinul necondiționat acordat Moldovei. Scopul nostru este să catalizăm redresarea economică a Moldovei și să facilităm pregătirea acesteia pentru aderarea la UE. Aliniată priorităților și nevoilor naționale ale Moldovei, BEI rămâne fermă în angajamentul față de țară, în special, în a contribui la impulsionarea reformelor politice esențiale pe termen lung și în a acoperi nevoile urgente de infrastructură. Sunt convinsă că actualul angajament de a oferi servicii de consultanță și asistență tehnică ne va permite să dezvoltăm proiecte de rezonanță pentru țară, care nu doar va ajuta Moldova să depășească provocările acestor vremuri dificile, dar va și accelera drumul său spre aderarea la UE."

Detalii

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își extinde finanțarea pentru ca Moldova să achiziționeze rezerve strategice de gaze 

cu un nou pachet de 200 milioane euro, care include un împrumut de 165 milioane euro și un grant de 35 milioane euro din partea Norvegiei. Acest lucru aduce la 500 milioane euro finanțarea totală a BERD către țară pentru achizițiile de gaze de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, protejând securitatea energetică a Moldovei.

BERD împărtășește riscul investițiilor sale în Ucraina și țările vecine din timpul războiului cu acționarii și donatorii.

Împrumutul și grantul pentru Republica Moldova urmează a fi acordate comerciantului de energie de stat Energocom S.A. pentru a achiziționa gaz pe hub-urile Uniunii Europene. Elementul de împrumut a fost semnat astăzi de către Mark Bowman, Vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate, în cadrul celei de-a patra Platforme de Sprijin pentru Moldova și Victor Parlicov, Ministrul Energiei al Republicii Moldova.

Detalii

12.10.2023

Vizita Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen vizitează Republica Moldova în contextul monitorizării nivelului de implementare a condiționalităților pentru începerea negocierilor de aderare la UE a RM.
„..După cum știți, la începutul lunii noiembrie, Comisia își va prezenta raportul anual privind extinderea. Pe lângă alte țări, Comisia va evalua și progresele înregistrate de Republica Moldova în calitate de țară candidată. Această evaluare va sta apoi la baza discuțiilor cruciale din cadrul summitului Consiliului European din decembrie. Miza este foarte mare. Aceste discuții vor avea un impact direct asupra viitorului vostru ca țară a UE...”., a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,

 
Președinta Maia Sandu.a declarat că această vizită reprezintă un puternic semn de sprijin pentru eforturile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. „I-am reconfirmat Președintei Comisiei Europene că țara noastră face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini toate angajamentele pentru a începe negocierile de aderare cât mai curând posibil”, a declarat Șefa statului






La Președinție a fost semnat un amendament la Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană de către Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Prin acest amendament, până sfârșitul acestui an, vor fi debursate 105 milioane de euro din pachetul de asistență de 250 milioane de euro anunțate anul trecut. Banii sunt destinați Fondului de reducere a vulnerabilității energetice prin care sunt acordate compensațiile la facturi în sezonul rece.

Progresul Republicii Moldova în procesul de implementare a agendei europene, principalele priorități ale Guvernului și sprijinul financiar al Comisiei Europene, acordat țării noastre pentru dezvoltare economică, au fost principalele subiecte discutate la întrevederea președintei  Comisiei Europene, Ursula von der Leyen cu prim-ministru Dorin Recean.
În discuții, a fost apreciată propunerea Comisiei Europene de a crește sprijinul financiar pentru Moldova, în contextul revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE pentru 2021 – 2027, și majorarea asistenței financiare acordate pentru consolidarea securității energetice a țării noastre.

Declarația Președintei Maia Sandu la conferința de presă comună cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Declarația Președintei von der Leyen la conferința de presă comună cu Președinta Republicii Moldova, Sandu https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/statement_23_4945

10-11..10.2023 

Vizita de lucru a Viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu la Bruxelles


Ministrul Nicu Popescu  s-a întâlnit cu Olivér Várhelyi, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a Uniunii Europene și Simon Mordue, Consilier Șef pentru Politică Externă din cadrul cabinetului Președintelui Consiliului European.

Oficialii au discutat ultimele evoluții în procesul de implementare a celor nouă recomandări emise de Comisia Europeană și progresele substanțiale realizate de țara noastră în ultimul an. Accentul conversațiilor s-a pus pe faptul că suntem în mijlocul unui amplu proces de autoevaluare pentru a asigura compatibilitatea legislației naționale cu cea europeană (self-screening). La fel, interlocutorii au fost informați despre elaborarea și punerea în consultări publice a Planului Național pentru Aderare la Uniunea Europeană. Acest plan reflectă în mod clar obiectivul nostru național de a pregăti Republica Moldova pentru aderarea la UE până în 2030.


7.10.2023

Lansarea Platformei de Parteneriat Agroalimentar, care va consolida colaborarea Republicii Moldova cu statele membre ale UE

Scopul acestei platforme este de a stimula cooperarea și de a accelera reformele în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova. Pentru a atinge acest obiectiv, oficiali de nivel înalt, ambasadori, experți și factori de decizie din 11 state din Uniunea Europeană au sosit la Chișinău, unde au discutat despre sprijinul de care Republica Moldova poate beneficia în domeniul sectorului agroalimentar.

Wolfgang Burtcher, director General al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), Comisia Europeană a declarat: „Platforma de Parteneriat Agroalimentar, lansată astăzi, este o oportunitate de aur pentru un dialog constructiv și o cooperare mai strânsă între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Este în interesul nostru comun să sprijinim Moldova în dezvoltarea unui sistem agricol durabil, în conformitate cu valorile noastre cheie. Moldova depune eforturi remarcabile pentru a accelera reformele și face pași importanți pe calea integrării europene. În calitate de țară candidată, încurajez Republica Moldova să-și intensifice pregătirile pentru alinierea la standardele UE în domeniul agricol. UE este pregătită să ajute Moldova și sectorul dumneavoastră agricol în acest proces”.

Evenimentul s-a încheiat cu semnarea unei Declarații comune de către: Germania, Estonia, Lituania, România, Letonia și Polonia. Documentul va reprezenta un angajament comun pentru a dezvolta un plan de acțiuni multilateral în domenii specifice de sprijin și consolidare a capacităților în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova. De asemenea, această declarație va fi un pilon fundamental pentru stabilirea ulterioară a Grupului de mentorat și pentru dezvoltarea programelor de cooperare care vor contribui la modernizarea și creșterea competitivității sectorului agroalimentar.

06.10.2023

Cea de-a X-a reuniune anuală a Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerțului

Progresele cheie și provocările asociate, în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), din cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt discutate în cadrul celei de-a X-a reuniune anuală a Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerțului.

În această sesiune  au fost discutate realizările principale în îndeplinirea angajamentelor care decurg din acordul de asociere, pe domenii precum: comerțul exterior cu bunuri și servicii, aspecte vamale, climatul de afaceri, achiziții publice, infrastructură de calitate, proprietate intelectuală, sectorul energetic și concurență.

Reuniunile Comitetului de Asociere RM-UE în configurația Comerț sunt organizate anual și au rolul de a aborda cele mai importante progrese, precum şi provocări în implementarea componentei DCFTA din cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.



#Roamlikeathome


Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de tarife ca acasă aflându-se în roaming în statele UE, conform principiului „roam like at home”. Același principiu va și aplicat prin reciprocitate și cetățenilor statelor UE, care se vor afla în roaming în Republica Moldova.

Toate procedurile naționale pentru aprobarea semnării modificărilor la Acordul de Asociere RM-UE privind serviciile de telecomunicații și poștale au fost finalizate. Decretul Președintelui Republicii Moldova, care autorizează începerea negocierilor și semnarea Deciziei Comitetului de Asociere, a fost publicat în Monitorul Oficial al RM la data de 4 octombrie 2023 .

În context, la data de   6 octombrie 2023 , reprezentanții Rep. Moldova și UE, în prezența secretarului de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene și șefului adjunct al Unității Europa și Vecinătate de Est – DG Comerț, Marco Düerkop, au semnat decizia respectivă.

Evenimentul a avut loc la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în cadrul celei de-a X-a reuniune anuală a Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerțului.

https://mded.gov.md/tarife-pentru-serviciile-roaming-in-ue-ca-acasa-baza-legala-pentru-roam-like-at-home-va-fi-incorporata-in-acordul-de-asociere-dintre-rm-ue/

05.10.2023

Parlamentul European  solicita inceperea negocierilor cu Republica Moldova pentru aderarea la UE

Eurodeputații își reafirmă angajamentul față de viitoarea aderare a Republicii Moldova la UE și doresc ca negocierile cu Chișinăul să fie lansate înainte de sfârșitul anului.

Potrivit rezoluției adoptate, guvernul moldovean și-a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare, adăugând că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică. Aceștia subliniază importanța continuării procesului de reformă de către guvernul de la Chișinău, nu numai pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rând pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor.

UE și statele sale membre ar trebui, de asemenea, să își mărească asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, potrivit eurodeputaților, pentru a facilita integrarea rapidă și eficientă a acesteia în UE. Acest aspect include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de către Comisia Europeană.

Rezoluția a fost adoptată cu 448 voturi pentru, 45 împotrivă și 43 abțineri.



 05.10.2023

Ședința Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană a fost dedicată pregătirilor pentru lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.


Prim-ministrul Dorin Receana a subliniat importanța planificării eficiente și consolidării eforturilor autorităților pentru a scurta timpii de implementare a acțiunilor și a dinamiza realizarea agendei europene
În contextul desfășurării la nivel național a pregătirilor pentru aderare la UE Viceprim-ministrul Nicu Popescu a atras atenția asupra necesității depunerii sistemice a eforturilor pe toate cele 35 de criterii de aderare la UE, ceea ce urmează să asigure îmbunătățirea treptată a evaluărilor Comisiei Europene expuse în pachetele anuale de

Următoarea etapă pentru țara noastră este pregătirea de autoevaluare a conformității legislației naționale cu normele și regulamentele europene. În total, urmează a fi analizate 27 de mii de acte, pentru a determina care dintre ele sunt aplicabile în cazul Republicii Moldova. extindere.