Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Octombrie- decembrie 2023

15-16.12.2023

Sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția: Opinii referitoare la legislația electorală din Moldova


La cea de-a 137-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția, desfășurată la 15-16 decembrie 2023 au fost examinate și adoptate Opinii referitoare la Armenia, Georgia, Kosovo, Republica Moldova și Ucraina.

Două dintre documentele adoptate de experții europeni vizează modificările adoptate la Codul Electoral din Republica Moldova care se referă la ineligibilitatea persoanelor care au legătură cu partidele politice declarate neconstituționale în Republica Moldova.



*     *     *

12.12.2023

Biodiversitatea: Convenția de la Berna adoptă un plan strategic pentru atingerea obiectivelor de conservare a naturii până în 2030 

Cu ocazia aniversării a 45 de ani ai Convenției de la Berna privind Conservarea Faunei și Habitatelor Naturale Europene, care va fi celebrată în 2024, Comitetul Permanent al acesteia a adoptat un nou Plan strategic pentru a ghida progresul către obiectivele de conservare a naturii ce trebuie atinse până în 2030. Planul este un instrument practic pentru mobilizarea sprijinului, stimularea progresului și evaluarea rezultatelor, bazat pe patru obiective și 11 ținte. Acesta stabilește principalele linii de acțiune și definește indicatori pentru măsurarea progresului.


Planul strategic urmează adoptarea în 2021 de către Comitet a Viziunii pentru Convenția de la Berna pentru perioada până în 2030 și a obiectivelor sale:

Suprafața, conectivitatea, integritatea și rezistența ecosistemelor naturale și seminaturale este crescută, inclusiv prin arii protejate și alte măsuri eficiente de conservare bazate pe zone, acoperind cel puțin 30% din suprafețele terestre și marine. 

Starea de conservare a speciilor amenințate este îmbunătățită, abundanța speciilor native a crescut, iar extincțiile induse de om au fost oprite. 

Contribuțiile florei și faunei sălbatice și a habitatelor lor naturale la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil sunt evaluate, menținute și îmbunătățite. 

Resursele suficiente sunt disponibile și sunt utilizate eficient pentru a atinge toate obiectivele și țintele din Plan. 


Planul strategic intenționează să faciliteze cooperarea între cele 51 de părți contractante la Convenția de la Berna (inclusiv patru state africane și Uniunea Europeană) și să contribuie la o mai bună protecție a biodiversității în Europa și dincolo de aceasta până în 2030. 

O recomandare a fost de asemenea adoptată alături de planul strategic pentru a ghida implementarea acestuia, inclusiv prin revizuiri la mijlocul perioadei și la sfârșitul perioadei. În plus, în 2024, va fi format un grup de lucru alcătuit din părți contractante și organizații observatoare pentru a supraveghea realizarea planului.

Convenția de la Berna: Planul strategic pentru conservarea naturii până în 2030



*     *     *

09.12.2023

Drapelul european marchează a 68-a aniversare 

Faimosul drapel albastru cu stele galbene a fost adoptat de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei la 9 decembrie 1955. A fost lansat oficial la 13 decembrie al aceluiași an, la Paris. În 1983, Parlamentul European a adoptat drapelul conceput de Consiliul Europei și a recomandat să devină emblema Comunităților Europene.

Consiliul European și-a dat aprobarea în iunie 1985. Instituțiile Uniunii Europene au început să folosească drapelul în 1986. Drapelul european a devenit de atunci sinonim cu un proiect politic comun care unește toți europenii, depășind diversitatea lor. Singurele țări din Europa care nu folosesc drapelul sunt Belarus și Rusia, care nu sunt membre ale Consiliului Europei.


*     *     *

09.12.2023

Ziua Internațională Anticorupție: Guvernele trebuie să lupte împotriva corupției în domeniul mediului 

Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, sărbătorită în fiecare an la 9 decembrie, președintele Grupului de State împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO), Marin Mrčela, a făcut următoarea declarație:

"Crimelor de mediu, în general stimulate de beneficiile financiare ilegale uriașe pe care infractorii le pot obține, de multe ori le stau la bază practici corupte, incluzând mita și influențarea ilegitimă îndreptată împotriva oficialilor publici de rang înalt, politicienilor și forțelor de ordine. Corupția din sectorul privat în această zonă reprezintă, de asemenea, o preocupare.

"Crimele în discuție sunt legate de defrișări ilegale, pescuit ilegal, comerțul ilegal cu animale sălbatice, mineritul ilegal, depozitarea ilegală și transportul ilegal al deșeurilor periculoase, printre alte activități ilicite. Acestea provoacă daune ireparabile resurselor naturale, încalcă dreptul cetățenilor la un mediu sănătos și drepturile generațiilor viitoare.

"Corupția facilitează săvârșirea crimelor de mediu. Statele ar trebui să îmbunătățească transparența proceselor de luare a deciziilor și de elaborare a legilor în domenii precum utilizarea resurselor de mediu, procesele de eliberare a permiselor și concesiunilor, certificări și aplicare a legilor, și inspecțiile de mediu. Drepturile de poluare și comerțul acestora trebuie reglementate strict, iar autoritățile trebuie să fie atente la posibilele abuzuri în legătură cu aceste drepturi. Măsurile de prevenire a corupției sunt, de asemenea, esențiale în cadrul tranziției verzi în care se investesc sume semnificative de bani.

"Recomandările GRECO către statele membre sunt în întregime aplicabile corupției legate de mediu, inclusiv reglementarea adecvată a lobbying-ului, achizițiilor publice și procedurilor de emitere a permiselor și implementarea eficientă a acestora, precum și protecția celor care semnalează nereguli. Transparența procesului legislativ - inclusiv respectarea cerințelor de consultare și participare publică și respectul dreptului la informații publice - este, de asemenea, esențială pentru a preveni abuzurile.

"Convenția privind protecția mediului prin dreptul penal, în prezent pregătită de Consiliul Europei, ar trebui să permită statelor să-și îmbunătățească instrumentele pentru a urmări penal infractorii, a contracara impunitatea pentru aceste crime și a proteja mai bine resursele de mediu.

"Statele ar trebui să întreprindă acțiuni hotărâte pentru a face lupta împotriva corupției în domeniul mediului o prioritate politică. Practicile corupte în sectorul de mediu duc în cele din urmă la degradarea resurselor naturale ale lumii, o moștenire pe care generațiile mai tinere și viitoare nu ar trebui să o moștenească."


*     *     *

07-08.12.2023

Banii și democrație – o relație tensionată: Conferința Comisiei de la Veneția

O conferință internațională cu tema "Bani și Democrație – o Relație Tensionată", organizată de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei și de Academia pentru Protecția Drepturilor Omului Europene (Universitatea din Köln, Germania), și-a propus să exploreze modul în care influența nejustificată a "banilor mari" asupra luării deciziilor democratice poate fi expusă, monitorizată și prevenită.

Inspirată de legislația experimentală privind "de-oligocratizarea" din Ucraina, Georgia și Moldova, pentru a reduce influența negativă a "oligarhilor" asupra vieții publice, conferința, care a avut loc în zilele de 7 și 8 decembrie, a abordat, de asemenea, problema lobby-ului, finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, banilor din spatele mass-mediei și influența străină, cu numeroase discuții bazate pe opiniile exprimate de Comisia de la Veneția.

În cadrul ședinței de încheiere au luat cuvântul dl Denys Maliuska, Ministrul Justiției al Ucrainei, și dl George Papandreou, fostul Prim-Ministru al Greciei și Președintele subcomitetului pentru democrație al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Dna Claire Bazy Malaurie, Președinta Comisiei de la Veneția, și dna Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, Secretarul General al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, au inaugurat conferința.

Republic of Moldova - Interim opinion on the Draft Law on limiting excessive economic and political influence in public life (de-oligarchisation)


*     *      *

06-08.12.2023

Conferința anuală a rețelelor de control al drogurilor: de la proiectarea drogurilor și inteligența artificială la platformele de jocuri online ca noi piețe de droguri

Grupul de politică privind drogurile al Consiliului Europei (Grupul Pompidou) găzduiește prima Conferință Anuală a Rețelelor de Control al Drogurilor. Aproximativ 170 de experți din 40 de țări, cinci organizații internaționale, mediul academic și sectorul privat participă la conferință în perioada 6-8 decembrie.

Este prima ediție a unui nou format de conferință lansat de Grupul Pompidou, care adună participanți din diferite sectoare de control al drogurilor și aplicarea legii: traficul prin aeroporturi, aviația generală, controlul precursorilor și criminalitatea cibernetică legată de droguri.

Acest format integrat de conferință permite o mai mare sinergie între diferitele servicii de aplicare a legii, în special controlul la frontieră, investigația penală și serviciile vamale.

 Sesiunile plenare au abordat teme de interes general cum ar fi 
(1) evoluțiile în furnizarea și traficul de droguri,
(2) provocările și oportunitățile online și 
(3) operațiuni și cooperare internațională. 

Sesiunile specializate specifice au inclus 
(1) conștientizarea precursorilor, 
(2) amenințarea din interiorul aeroportului, 
(3) amenințările cu droguri sintetice, 
(4) drogurile online, 
(5) aviația generală, 
(6) internetul, inteligența artificială și alte amenințări legate de internet, 
(7) jocurile și recrutarea, 
(8) spălarea banilor și fraudarea și
(9) gestionarea traumei, stresului și sănătății mentale.

 Experți internaționali de înaltă calibru și cercetători furnizează contribuții bazate pe dovezi pentru discuții.

Republica Moldova este membru al Grupului Pompidou din anul 2012.

*     *     *

05.12.2023

Comitetului Părților la Convenția de la Istanbul a adoptat recomandări adresate Republicii Moldova

La cea de-a 15-a reuniune a Comitetului Părților la Convenția de la Istanbul, desfășurată la Strasbourg pe 5 decembrie 2023, a avut loc un schimb de opinii cu Maria-Andriani Kostopoulou, președintele GREVIO, care a prezentat Raportul General al GREVIO cu privire la activitățile sale, precum și cu privire la lucrările în desfășurare.

Comitetul a adoptat recomandări, pe baza rapoartelor GREVIO, adresate autorităților din Croația, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Macedonia de Nord și Republica Moldova.

În cadrul întâlnirii s-a desfășurat și o discuție tematică despre experiențele și instrumentele naționale pentru abordarea femicidului, unde Părțile au împărtășit inițiativele și provocările lor în prevenirea și combaterea femicidului.

În final, Comitetul Părților a reales-o pe Tanja Gonggrijp, Ambasador și Reprezentant Permanent al Țărilor de Jos la Consiliul Europei, în funcția de președinte; pe Gilberto Jerónimo, Ambasador și Reprezentant Permanent al Portugaliei la Consiliul Europei, în funcția de prim vicepreședinte; și pe Daniela Cujbă, Ambasador și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei, în funcția de al doilea vicepreședinte, pentru un mandat de un an începând cu 1 februarie 2024.


*     *     *

01.12.2023


Consiliul Europei a lansat Grupul de Consultare privind Copiii Ucrainei 

Grupul de Consultare al Consiliului Europei privind Copiii Ucrainei (CGU) și-a desfășurat prima reuniune la Strasbourg, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2023, adunând peste 85 de participanți pentru a discuta modalități de protejare eficientă a drepturilor a milioane de copii ucraineni care locuiesc în statele membre ale Consiliului Europei și care au fost nevoiți să fugă din țara lor de la începutul războiului de agresiune al Rusiei.

CGU a fost înființat pentru a asigura punerea în practică a Declarației Summitului Reykjavík din 2023, pentru a facilita schimbul de informații referitoare la standardele legale și politicile aplicabile. Este format din experți naționali pe această problemă numiți de statele membre, împreună cu reprezentanți ai Uniunii Europene, altor organizații internaționale și ONG-uri europene și ucrainene. Prima reuniune s-a axat pe primirea, înregistrarea și îngrijirea copiilor neînsoțiți și separați; probleme legate de jurisdicție și legislația aplicabilă; tutelă; sprijin psihologic și îngrijire bazată pe înțelegerea traumei, precum și un Ghid care va susține activitatea Grupului până la sfârșitul mandatului său la 31 iulie 2025.


*    *     *

27.11.2023

Eurimages oferă sprijinul unei coproducții documentare din Republica Moldova

Documentarul de debut al regizoarei Olga Look, intitulat „Ultimele scrisori de la bunica mea”, a reușit să obțină sprijinul prestigiosului program Eurimages, reprezentând un succes remarcabil pentru echipa de producție.

Acest documentar captivant a fost selectat în cadrul celei de-a treia sesiuni de evaluare a proiectului Eurimages din 2023, într-o competiție intensă cu alte producții din întreaga Europă. Este important de menționat că Republica Moldova a devenit membru al Convenției Europene privind coproducțiile cinematografice în acest an, ceea ce adaugă o notă de prestigiu și recunoaștere internațională contribuției sale în lumea filmului.

Principala forță din spatele acestui proiect cinematografic este Frederik Nicolai, un producător talentat din Belgia, care a depus ani de eforturi pentru a aduce la viață această poveste emoționantă. Alături de el, marii coproducători Ada Solomon din România, Denis Vaslin din Olanda și Margineanu Virgiliu din Moldova au fost la fel de motivați în realizarea acestui documentar remarcabil.

Rezultatul final a fost cu atât mai impresionant cu cât Comitetul Executiv al Fondului Eurimages a decis să ofere sprijin financiar pentru un total de 29 de coproducții, inclusiv 7 documentare și 3 animații, în valoare de impresionanta sumă de €8 130 000. Acest succes nu numai că reflectă calitatea excepțională a producțiilor din Republica Moldova, dar și consolidează poziția țării în peisajul cinematografic european.

Faptul că Republica Moldova a primit sprijinul Eurimages înseamnă nu doar o recunoaștere a calității acestui documentar, ci și o validare a potențialului și profesionalismului industriei cinematografice moldovenești. Este un pas semnificativ în direcția consolidării legăturilor culturale și artistice între Republica Moldova și celelalte țări membre ale Eurimages.

*     *     *

23-23.11.2023

O Nouă Etapă în Protecția Drepturilor Omului: Reuniunea Inaugurală a Consiliului Consultativ pe lângă Agentul Guvernamental al Republicii Moldova

În perioada 23-24 noiembrie 2023, la Strasbourg, Franța, a avut loc reuniunea inaugurală a Consiliului Consultativ pe lângă Agentul Guvernamental, în colaborare cu Consiliul Europei.

Reuniunea a adunat membri ai Consiliului Consultativ, format din autorități naționale relevante, reprezentanți ai societății civile și mediului academic. Aceasta a fost o platformă esențială pentru abordarea unor probleme complexe și sistemice legate de executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului împotriva Republicii Moldova.

În cuvântul său de deschidere, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a evidențiat modificările normative recente ce au facilitat lansarea acestei platforme de dialog. A încurajat participanții să își aducă expertiza în cadrul acestui Consiliu Consultativ, subliniind șansa reală de consolidare a reprezentării Republicii Moldova în fața Curții Europene.

Domnul Frederic Dolt, Șef al Departamentului pentru implementarea standardelor în domeniul drepturilor omului, justiției și cooperării juridice din cadrul Consiliului Europei, a subliniat importanța Consiliului în asigurarea reprezentării eficiente a Republicii Moldova în fața Curții Europene și în executarea hotărârilor acesteia.

Membrii Consiliului Consultativ au examinat mai multe cauze care vizează Republica Moldova, discutând măsurile individuale și generale ce urmează să fie implementate la nivel național în urma hotărârilor Curții Europene. Aceste discuții au avut loc în cadrul proiectului Consiliului Europei "Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova".

Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ pentru promovarea și respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. 

*     *     *

17.11.2023

Consolidarea standardelor Consiliului Europei în domeniul culturii

Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a participat la ședința plenară a Comitetului Director pentru Patrimoniu, Cultură și Peisaj al Consiliului Europei (CDCPP) la Strasbourg, Franța, în perioada 15-17 noiembrie 2023. La această reuniune membrii Comitetului s-au axat pe Programul activităților urmare a Conferinței Miniștrilor Culturii a Consiliului Europei de la Strasbourg din 1 aprilie 2022 și a celui de-al patrulea Summit al șefilor de stat și de guvern (Reykjavik, 16-17 mai 2023) al Consiliului Europei

În cadrul acestei întâlniri, membrii Comitetului au discutat și adoptat "L.I.N.K.E.D" - Principii directoare pentru o abordare integrată a managementului culturii, naturii și peisajului. Printre subiectele dezbătute s-au numărat progresele înregistrate în cadrul Grupului de lucru privind elaborarea standardelor Consiliului Europei în domeniul culturii, creativității și patrimoniului cultural.

De asemenea, pe agenda dezbaterilor s-au regăsit subiecte tematice legate de domeniul culturii, inclusiv implementarea Convenției Europene privind coproducția cinematografică, implementarea Cadrului de Indicatori pentru Cultură și Democrație, dezvoltarea conceptului de promovare a culturii în educație, statisticile culturale, statutul artiștilor și drepturile culturale. În ceea ce privește patrimoniul cultural, au fost discutate aspecte precum implementarea Strategiei 21 dedicată patrimoniului cultural, Convenția privind infracțiunile referitoare la proprietatea culturală, digitizarea patrimoniului cultural și alte subiecte relevante.

De asemenea, membrii comitetului au aprobat proiectele care urmează să fie promovate în cadrul Acordului parțial extins privind rutele culturale, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Congresul Autorităților Locale și Regionale și Conferința Organizațiilor Internaționale Neguvernamentale (INGO). Aceste discuții și decizii reflectă angajamentul și contribuția Republicii Moldova în promovarea și susținerea diversității culturale și a patrimoniului în contextul european.

*     *     *

15.11.2023

Liechtenstein preia Președinția Comitetului Miniștrilor

Liechtenstein a preluat, prin rotație, Președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei de la Letonia, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții celor 46 de state membre ale organizației.

Secretarul Parlamentar al Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei, Reinis Brusbārdis, a prezentat o sinteză a realizărilor țării sale.

Noul Președinte al Comitetului Miniștrilor, Dominique Hasler, Ministru al Afacerilor Externe, Educației și Sportului al Liechtensteinului, a prezentat prioritățile Președinției țării sale, care va dura șase luni, până la 17 mai 2024.

Liechtenstein va folosi Președinția sa pentru a promova și întări drepturile omului, democrația și statul de drept în Europa. Se va pune accent în mod deosebit pe promovarea unei viziuni incluzive și orientate spre viitor pentru Consiliul Europei.

În plus, Principatul Liechtenstein a emis un timbru poștal național pentru a marca Președinția sa. Timbrul este destinat utilizării în țară și pentru colecționari.


„Uniți de valorile noastre …”
  • Consolidarea valorilor fundamentale ale drepturilor omului, democrației și statului de drept
  • Urmarea Summitului de la Reykjavík, inclusiv responsabilitatea pentru cele mai grave crime în războiul de agresiune împotriva Ucrainei
  • Consolidarea Curții Europene a Drepturilor Omului, în special îmbunătățirea executării hotărârilor
  • Desfășurarea unei Sesiuni Ministeriale combinate cu celebrarea a 75 de ani de la înființarea Consiliului Europei
  • Îmbunătățirea libertății de exprimare și, în special, a siguranței jurnaliștilor

„… către un viitor mai bun …”
  • Copii, Tineret și Educație
  • Eveniment pentru tineret în legătură cu Sesiunea Ministerială și celebrarea a 75 de ani de la înființarea Consiliului Europei
  • Mediu
  • Inteligență artificială

Detalii

*     *     *

14.11.2023

Vizita delegației ECRI în Republica Moldova

O delegație a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței, a efectuat o vizită în Republica Moldova pentru a pregăti un raport de monitorizare. În cadrul vizitei, ECRI a adunat informații despre egalitate, acces la drepturi, discursul de ură și violența motivată de ură, precum și integrare și includere.

Delegația a avut întâlniri la Chișinău cu reprezentanții guvernului, autorități competente, organizații de egalitate, Parlament, comunități etnice și alte organizații. De asemenea, au vizitat Centre de cazare temporară pentru refugiați. În zonele Ciocîlteni și Bălți, delegația s-a întâlnit cu autoritățile locale, comunități și instituții de învățământ.

ECRI va emite un raport cu noi recomandări pentru autorități privind abordarea rasismului și intoleranței. Implementarea a două recomandări prioritare va fi revizuită în doi ani. Recomandările vizează egalitatea LGBTI și incluziunea romilor, cerând autorităților să dezvolte cadrul legal și să aloce fonduri adecvate.

Sursa
Monitorizarea Moldovei în cadrul ECRI

*     *     *

14.11.2023

Evaluarea GREVIO: Progrese notabile și provocări în lupta Moldovei împotriva violenței domestice

Grupul de Experți al Consiliului Europei pentru Acțiune împotriva Violenței asupra Femeilor și Violenței în Familie (GREVIO) a publicat raportul său de evaluare de referință privind Republica Moldova.

Raportul conține o analiză cuprinzătoare a implementării prevederilor Convenției de la Istanbul în Republica Moldova. Acesta recunoaște măsurile luate de țară pentru a respecta tratatul și identifică domenii în care sunt încă necesare progrese. GREVIO evidențiază mai multe măsuri pozitive legale și politice adoptate de autoritățile moldovenești, care demonstrează angajamentul țării în implementarea Convenției de la Istanbul. 

Aceste evoluții pozitive includ îmbunătățirea cadrului legislativ moldovenesc pentru a se alinia cu standardele Convenției de la Istanbul și sprijinul acordat unui număr mare de femei și copii care fug de războiul din Ucraina. Înființarea primului centru de asistență în caz de agresiune sexuală în țară reprezintă, de asemenea, un pas foarte pozitiv în direcția îmbunătățirii protecției victimelor violenței sexuale și violului.

Cu toate acestea, GREVIO a observat mai multe aspecte în care îmbunătățiri sunt necesare pentru a atinge nivele mai ridicate de conformitate cu cerințele Convenției. GREVIO exprimă îngrijorări, de exemplu, cu privire la tendința de a depinde de donatori internaționali pentru finanțarea serviciilor esențiale destinate victimelor violenței împotriva femeilor, la numărul insuficient și distribuția geografică a adăposturilor destinate femeilor victime ale violenței și copiilor acestora, și la atenția insuficientă acordată de sistemul judiciar violenței împotriva femeilor în procesele decizionale privind custodia și drepturile de vizitare.

*    *    *

09-10.11.2023

Oxana Gîscă - noul Președinte al COP-CETs198

În cadrul reuniunii Conferinței Părților la Convenţia Consiliului Europei privind spălarea banilor, depistarea, sechestrarea şi confiscarea veniturilor provenite din activitatea infracţională şi finanţarea terorismului (COP-CETs198), care a avut loc la Strasbourg în zilele de 9 și 10 noiembrie Oxana Gîscă, Șef Direcție, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a fost aleasă în calitate de Președinte al COP-CETs198, pentru un mandat de doi ani. 

Alegerea în această poziție se înscrie în parcursul profesional al Oxanei Gîscă în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului care include o componentă internațională consolidată.

*     *     *

07.11.2023

Alegerile locale în Republica Moldova: Un proces electoral bine organizat, în ciuda circumstanțelor dificile

La invitația autorităților Republicii Moldova, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a desfășurat o misiune de observare a alegerilor locale din întreaga țară, care au avut loc pe 5 noiembrie 2023. Misiunea Congresului a fost condusă de Gunn Marit Helgesen (Norvegia, PPE/CCE) și a implicat 19 observatori ai Congresului, inclusiv 13 membri ai Congresului, un expert și cinci membri ai Secretariatului.

Desfășurarea pe teren în ziua alegerilor a fost precedată de întâlniri pregătitoare pe 3 și 4 noiembrie la Chișinău cu Ministrul Justiției, Președintele Curții Constituționale și Președintele CEC. Delegația Congresului s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanți ai mass-media, observatori interni și internaționali, precum și cu candidați și reprezentanți ai diferitelor partide politice. O sesiune de informare cu Echipa Centrală de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR a fost organizată împreună cu delegația Parlamentului European.

În ziua alegerilor, nouă echipe ale Congresului au fost desfășurate în diferite districte din țară. "Am observat o zi de alegeri liniștită, ordonată și transparentă, de la deschidere până la numărătoare, cu unele probleme procedurale minore. Salutăm revizuirea Codului Electoral, care a închis unele lacune legale identificate anterior și a abordat recomandările noastre, în special în ceea ce privește finanțarea campaniilor, candidații independenți și cotele de gen", a declarat Gunn Marit Helgesen.

"În timp ce salutăm eforturile proactive ale autorităților de a aborda corupția electorală, este nevoie de o abordare nouă dacă starea de urgență este prelungită din nou, acordând o atenție specială momentului și aplicării restricțiilor. Așteptăm cu interes dialogul politic în curs cu autoritățile moldovenești pentru a pune în aplicare acele recomandări", a declarat Vladimir Prebilic (Slovenia, SOC/G/PD), adjunct al delegației, în conferința de presă comună cu OSCE/ODIHR și Parlamentul European la 6 noiembrie 2023.

Raportul și recomandarea preliminară ale Congresului vor fi depuse pentru adoptare în cadrul sesiunii Congresului nr. 46 din martie 2024.

*     *     *

03.11.2023

Guvernul Rep. Moldova a prezentat răspunsul său la Raportul CPT

Autoritățile Republicii Moldova au prezentat răspunsul lor cu privire la recomandările cuprinse în Raportul CPT privind vizita efectuată în Moldova în decembrie 2022.


Scopul principal al vizitei era de a reexamina tratamentul și condițiile de detenție în închisorile din Moldova, cu accent pe abordarea violenței dintre deținuți. Raportul Comitetului subliniază că problema ierarhiei informale și a violenței dintre deținuți rămâne nerezolvată, iar închisorile nu reușesc să ofere un mediu sigur pentru deținuți. Situația celor considerați "umiliți" sau "intangibili" reprezintă o preocupare serioasă și poate fi o încălcare a drepturilor omului. 

Autoritățile moldovene au prezentat măsurile luate pentru a implementa recomandările din raport.

*     *     *

31.10.2023

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europeil va monitoriza alegerile locale din Republica Moldova

O delegație formată din 13 membri ai Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei va efectua o misiune de observare a alegerilor în perioada 3-6 noiembrie pentru a monitoriza alegerile locale din Republica Moldova din data de 5 noiembrie 2023.
Înainte de Ziua Alegerilor, delegația, condusă de Gunn Marit HELGESEN (Norvegia, PPE/CCE), se va întâlni cu Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ministrul Justiției, Președintele Curții Constituționale, membrii corpului diplomatic, reprezentanții partidelor politice și candidații care participă la alegeri.

Sunt programate, de asemenea, ședințe comune cu Echipa de Bază a OSCE/ODIHR și o delegație a Parlamentului European. Delegația va schimba în cele din urmă opinii cu Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Șeful Delegației Moldovenești la Congres, precum și cu reprezentanții ONG-urilor naționale și internaționale și ai mass-media.

În Ziua Alegerilor, nouă echipe ale Congresului vor fi desfășurate în țară pentru a monitoriza procedurile electorale în secțiile de votare.

Concluziile preliminare vor fi prezentate de Vladimir Prebilic (Slovenia, SOC/G/PD, L), Vicepreședintele Delegației, în cadrul unei conferințe de presă comune cu OSCE/ODIHR și Parlamentul European, la Chișinău, la data de 6 noiembrie 2023, la ora 15:00 EET (Locație: Courtyard by Marriott Hotel, Strada Arborilor nr. 21/A, Chișinău)



*     *     *

24-26.10.2023

Sesiunea CALRE: Alegerea noului președinte al Congresului și revizuirea priorităților - pe agenda sesiunii

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a ținut cea de-a 45-a sesiune în perioada 24-26 octombrie 2023, la Strasbourg, Franța. A avut loc alegerea noului președinte al Congresului, precum și a președinților Camerelor Congresului și a vicepreședinților acestora. Astfel, membrii Congresului Autorităților Locale și Regionale ale Consiliului Europei l-au ales pe Marc Cools (Belgia, GILD) în calitate de noul președinte al Congresului, pentru un mandat de doi ani și jumătate.

Subliniind că viziunea sa asupra mandatului este de a continua munca deja efectuată și de a lucra colectiv pentru a promova democrația locală și regională în întreaga Europă, a declarat că proximitatea la nivel local dintre reprezentanții aleși și cetățeni creează o democrație vibrantă: "Trebuie găsite noi modalități de a implica direct cetățenii în deliberări și de a lua decizii cât mai aproape de aceștia," a declarat președintele Cools.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reorientării Consiliului care a urmat acestuia, Congresul a adoptat un nou set de priorități pentru perioada de la 2023 până la sfârșitul mandatului său curent în 2026. Aceste priorități sunt inspirate de Summitul de la Reykjavik al șefilor de stat și de guvern, desfășurat în primăvara anului 2023.

Prioritățile sunt prezentate în rezoluția referitoare la promovarea democrației, monitorizarea democrației la nivel local și regional și implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

Participarea tinerilor, digitalizarea, abordarea provocărilor de mediu și reducerea inegalităților au fost identificate ca priorități pentru anii următori. Concentrarea asupra acestor aspecte reflectă interesele și nevoile cetățenilor europeni. Crearea de sinergii între democrația la bază, partenerii externi și organizațiile internaționale este, de asemenea, un punct cheie în susținerea obiectivelor și creșterea vizibilității activităților Congresului, precum și a autorităților locale și regionale în general.

*     *     *

25.10.2023

Ziua Europeană a Justiției 2023

Ziua Europeană a Justiției este sărbătorită în fiecare an în jurul datei de 25 octombrie. Scopul său este de a aduce justiția mai aproape de cetățeni, de a-i informa cu privire la drepturile lor și de a promova activitatea Consiliului Europei și a Comisiei Europene în domeniul justiției, prin simularea procedurilor și sesiuni de informare. Această zi este deschisă tuturor cetățenilor europeni, studenților și persoanelor care lucrează în domeniul justiției.

Și în anul curent Ziua Europeană a Justiției a fost marcată în Statele membre ale CoE prin organizarea diverselor evenimente, inclusiv în Republica Moldova au fost organizate sesiuni informative, simulări ale proceselor judiciare, Zile ale Ușilor Deschise în instanțele judecătorești din țară.

     *     *

18.10.2023

Publicarea opiniei Comitetului Consultativ FCNM privind Republica Moldova

Comitetul Consultativ privind Convenția Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale (FCNM) a publicat opinia sa referitoare la Republica Moldova. Această opinie conțină evaluări și recomandări privind modul în care Republica Moldova abordează chestiuni legate de protecția minorităților naționale conform Convenției Cadru. 

Această publicație este un moment important pentru înțelegerea modului în care țara se conformează standardelor internaționale privind drepturile minorităților naționale și va putea avea un impact semnificativ asupra viitoarelor politici și acțiuni legate de aceast subiect în Republica Moldova.

*     *     *

17.10.2023

Lansarea unui nou proiect UE-Consiliul Europei pentru reforma justiției în Republica Moldova

Proiectul comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei "Sprijin pentru reforma justiției în Republica Moldova" a fost prezentat la un eveniment de lansare care a avut loc înaintea primei întruniri a Comitetului de Coordonare al proiectului. Evenimentul a prezentat domeniul de aplicare, obiectivele și rezultatele așteptate ale proiectului și a facilitat o discuție privind reforma justiției în curs de desfășurare în Republica Moldova și standardele europene aplicabile. 

Scopul proiectului este să crească independența, profesionalismul și transparența sistemului judiciar din Republica Moldova și să susțină implementarea reformei în justiție în conformitate cu Opiniile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), rapoartele de conformitate ale Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) și alte standarde europene.

Cele patru componente ale proiectului au următoarele obiective: îmbunătățirea cadrului legal pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției 2022 - 2025, reforma Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor prin susținerea exercitării competențelor lor în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, avansarea formării judiciare pentru judecători și procurori și consolidarea capacității Curții Constituționale.

Proiectul va funcționa până în noiembrie 2026, cu un buget de 2,7 milioane de euro. Beneficiarii proiectului sunt: Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Institutul Național al Justiției și Curtea Constituțională.

În discursul său de deschidere la evenimentul de lansare, doamna Veronica Mihalov-Moraru, Ministrul Justiției al Republicii Moldova, a declarat: "Acest proiect este esențial în contextul reformei continue a justiției din Republica Moldova."

"Uniunea Europeană a fost un partener constant, furnizând asistență financiară, expertiză și îndrumare pentru a ajuta Moldova să asigure implementarea cu succes a unei reforme cuprinzătoare a justiției. În special, acest proiect emblematic va oferi asistență cheie instituțiilor de justiție în implementarea Strategiei de Reformă a Justiției 2022-2025, spre o justiție mai eficientă, transparentă și responsabilă. Sprijinul oferit de Uniunea Europeană, implementat de Consiliul Europei, va furniza asistență tehnică Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Institutului Național al Justiției și Curții Constituționale. Un sistem de justiție bine funcționant asigură protecția drepturilor omului, menține statul de drept și promovează încrederea dintre cetățenii săi", a notat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

"În contextul actual al reformelor dinamice și complexe, mă bucur foarte mult că Uniunea Europeană și Consiliul Europei s-au unit în acest proiect comun cuprinzător și de amploare lansat astăzi pentru a sprijini autoritățile moldovene în eforturile lor de reformare a sistemului de justiție. În cadrul acestui proiect și dincolo de el, Consiliul Europei rămâne angajat să furnizeze expertiză juridică și alte forme de asistență necesară pentru a facilita implementarea reformei justiției conform standardelor europene aplicabile și a angajamentelor țării", a notat domnul Falk Lange, Șeful Oficiului Consiliului Europei din Chișinău.

*     *     *

13.10.2023

Seminari pentru marcarea celei de-a cincea aniversări a intrării în vigoare a Protocolului nr. 16

La 13 octombrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a desfășurat un seminar cu genericul „Dialogul judiciar prin prisma mecanismului de aviz consultativ în temeiul Protocolului nr. 16”, la care a participat domnul Serghei Țurcan, judecător al Curții Constituționale al Republicii Moldova.

Seminarul a fost dedicat aniversării a cincea de la intrarea în vigoare a Protocolului nr. 16 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a avut drept scop examinarea funcționalității mecanismului de aviz consultativ după cinci ani de operare, cu elaborarea liniilor directoare pentru instanțele solicitante.

În deschiderea evenimentului, discursuri introductive au ținut dna Siofra O’Leary, Președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, și dna Marija Pejčinović Burić, Secretar General al Consiliului Europei.

Protocolul nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale a fost adoptat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 2 octombrie 2013 și a intrat în vigoare la 1 august 2018.

Respectivul instrument juridic reprezintă un mecanism consultativ având scopul de a consolida dialogul judiciar între Curte și instanțele supreme europene.

Prin Legea nr. 100 din 27 aprilie 2023 privind ratificarea Protocolului nr. 16, Republica Moldova a desemnat Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție în calitate de instanțe naționale abilitate cu dreptul de a solicita avizul consultativ al Curții de la Strasbourg. Acest Protocol a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 1 octombrie 2023.



*     *     *

09-13.10.2023

Sesiunea de toamna a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei


Acordarea Premiului Václav Havel pentru Drepturile Omului în 2023
, precum și solicitările pentru dezbateri urgente referitoare la "Situația umanitară din Nagorno-Karabakh" și "Apel pentru eliberarea imediată a lui Osman Kavala" au fost unele dintre aspectele deosebite ale sesiunii plenare de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc la Strasbourg între 9 și 13 octombrie 2023.

Alte subiecte majore care au fost dezbatute de Adunare, care reunește parlamentari din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, au inclus Pegasus și software-urile de tip spyware similare, precum și un raport care a examinat legitimitatea și legalitatea excepției de la limita de termen ad hominem pentru președintele în funcție al Rusiei.

De asemenea, au fost făcute solicitări pentru o dezbatere în regim de urgență cu privire la "Asigurarea unei păci corecte în Ucraina și a unei securități durabile în Europa" și pentru o dezbatere privind "Decesele migranților pe mare".

Parlamentarii au avut o dezbatere de opinii cu Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție. Ministrul de Externe al Letoniei, Krišjānis Kariņš, președintele Comitetului Miniștrilor, a prezentat raportul privind activitatea organului executiv al Consiliului Europei, iar Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a avut o sesiune de întrebări și răspunsuri cu membrii.

Delegația Parlamentului Republicii Moldova a participat, de asemenea, la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Din componența delegației parlamentare au facut parte; șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza; vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi; vicepreședinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Natalia Davidovici și secretarul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Constantin Starîş.

Vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi a susținut un discurs în cadrul dezbaterii la subiectul „Rolul Consiliului Europei în prevenirea conflictelor, restabilirea credibilității instituțiilor internaționale și promovarea păcii globale”. „În pofida resurselor noastre modeste, întărim reziliența instituțiilor statului și ne asigurăm ca Moldova să contribuie cu partea sa la sprijinirea Ucrainei”, a mentionat oficialul moldovean. Totodată, vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi și-a exprimat aprecierea față de suportul acordat de partenerii europeni țării noastre în procesul de implementare a reformelor privind statul de drept. „În pofida provocărilor agresiunii rusești împotriva Ucrainei și a încercărilor oligarhilor, care au fugit de justiția moldovenească, de a destabiliza situația din Moldova, majoritatea de la guvernare este pe deplin dedicată reformelor statului de drept, democrației și ameliorării bunăstării cetățenilor moldoveni”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi

Ca răspuns la intervenția vicepreședintelui Parlamentului Mihail Popșoi, Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a făcut o Declarație în care a apreciat progresele înregistrate în implementarea reformei justiției.

De asemenea, Didier Reynders s-a referit la vettingul judecătorilor și procurorilor și la înființarea unei instanțe anticorupție. „Problema reală este că e nevoie de a acționa rapid în procesul de reformare din Moldova și totodată e nevoie să ne asigurăm de alinierea deplină la standardele europene. De aceea, este important să fie urmate recomandările Comisiei de la Veneția. Deci, încercăm să păstrăm acest echilibru. Dar, suntem siguri că se fac progrese foarte bune în Moldova și le urmărim cu atenție, punând mare accent pe alinierea la standardele europene”, a adăugat Comisarul european pentru justiție.

*    *     *

06-07.10.2023

Sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția


În cadrul sesiunii plenare, Comisia de la Veneția a avut pe ordinea de zi pentru adoptare sau avizare 18 proiecte de aviz privind 10 state: Armenia, Bulgaria, Chile, Georgia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Muntenegru, Țările de Jos, Polonia și Ucraina.

Sursa

Republica Moldova:
  • Opinia ulterioară la opinia privind proiectul de lege al Republicii Moldova privind Serviciul de Informații și Securitate, precum și la proiectul de lege privind activitatea de contraspionaj și informații externe;
  • Opinia comună a Comisiei de la Veneția și a Direcției Generale a Drepturilor Omului și Statul de Drept (DGI) a Consiliului Europei cu privire la proiectul de lege privind sistemul judiciar anticorupție și la modificarea unor acte normative ale Republicii Moldova;
  • Opinia ulterioară comună la opinia comună privind proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova;
  • Opinia comună a Comisiei de la Veneția și a OSCE/ODIHR privind amendamentele la Codul Electoral al Republicii Moldova și la alte legi conexe referitoare la incompatibilitatea persoanelor legate de partidele politice declarate neconstituționale 

*    *    *

01.10.2023

Vizita Experților CEPEJ în Moldova pentru evaluarea reformelor judiciare

Ministerul Justiției din Chișinău a găzduit o vizită informativă a experților Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) în cadrul evenimentului intitulat "Suport pentru o evaluare mai bună a rezultatelor eforturilor de reformă judiciară în Parteneriatul Estic" - Tabloul de Bord al Justiției EaP, care a avut loc în perioada 27-28 septembrie. Scopul acestei vizite a fost schimbul de idei și documentarea cu privire la colectarea datelor privind eficiența sistemelor de justiție în contextul Parteneriatului Estic.


Experții din Strasbourg au întâlnit reprezentanții instituțiilor de justiție din Moldova și au desfășurat o ședință de lucru la care au participat secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și conducerea Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții CEPEJ au prezentat evaluări și recomandări bazate pe experiențele din alte țări europene cu sisteme judiciare eficiente și transparente, cu scopul de a ajuta Moldova să identifice cele mai bune practici pentru sistemul său judiciar.

De asemenea, experții au sugerat autorităților să îmbunătățească anumite aspecte ale activității instanțelor, cum ar fi eliminarea registrului manual, completarea fișelor și utilizarea unui număr intern pentru dosare. Aceste schimbări ar necesita eforturi și resurse suplimentare, care ar putea fi redirecționate către alte domenii.

În contextul acestor discuții, reprezentanții CEPEJ au vizitat Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău pentru a se familiariza cu sistemul judiciar național. Această vizită a subliniat angajamentul continuu al Republicii Moldova de a eficientiza sistemul său judiciar și importanța colaborării cu partenerii europeni în acest domeniu crucial.