Faceți căutări pe acest blog

BV- Coe-RM : Al 5-lea Aviz privind Republica Moldova al Comitetului consultativ privind Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale

Fifth opinion on the Republic of Moldova / Advisory Committee on the Framework Convention for the Protection of National Minorities. - Strasbourg, 2023. - 48 p. - [Accesat la 18.10.2023].

Disponibil: https://rm.coe.int/5th-op-moldova-en/1680acf5c8

Al cincilea Aviz privind Republica Moldova: REZUMAT / Comitetul consultativ privind Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale. Strasbourg, 2023. - 10 p. - [Accesat la 18.10.2023]


Comitetul Consultativ privind Convenția Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale (FCNM) a publicat opinia sa referitoare la Republica Moldova. Această opinie conțină evaluări și recomandări privind modul în care Republica Moldova abordează chestiuni legate de protecția minorităților naționale conform Convenției Cadru. 

Această publicație este un moment important pentru înțelegerea modului în care țara se conformează standardelor internaționale privind drepturile minorităților naționale și va putea avea un impact semnificativ asupra viitoarelor politici și acțiuni legate de aceast subiect în Republica Moldova.

Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale (Convenția-cadru) este cel mai cuprinzător tratat din Europa care protejează drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale.

Este primul instrument multilateral legal obligatoriu dedicat protecției minorităților naționale la nivel global, iar implementarea sa este monitorizată de singurul comitet internațional dedicat exclusiv drepturilor minorităților: Comitetul Consultativ. A fost adoptată la 10 noiembrie 1994 de către Comitetul Miniștrilor și a intrat în vigoare la 1 februarie 1998. Acum este în vigoare în 39 de state.

Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale oferă un sistem de monitorizare pentru a evalua modul în care tratatul este implementat în statele părți. Acest lucru duce la recomandări pentru îmbunătățirea protecției minorităților în statele aflate în proces de revizuire.

Comitetul responsabil pentru furnizarea unei analize detaliate asupra legislației și practicilor privind minoritățile este Comitetul Consultativ. Este un comitet format din 18 experți independenți care sunt responsabili de adoptarea de Avize specifice pentru fiecare țară. Aceste Avize sunt destinate să ofere recomandări Comitetului Miniștrilor în elaborarea rezoluțiilor sale.

Ciclurile de monitorizare au loc la fiecare cinci ani.

Al cincilea ciclu 
Raport de stat
 Al 5-lea raport era așteptat la 1 februarie 2019 
Al 5-lea raport a fost primit la 22 mai 2019, disponibil în limba engleză cu informații suplimentare (primite la 22 decembrie 2021)

Vizita delegației Comitetului Consultativ 
Data: 19-23 septembrie 2022

Opinie 
Data adoptării: 7 iunie 2023 
Data publicării: 18 octombrie 2023, disponibilă în limba engleză, franceză și un rezumat în limba română

Comentariile guvernului 
Data primirii: 17 octombrie 2023, disponibile în limba engleză și franceză