Faceți căutări pe acest blog

Președinția belgiană a Consiliului UE (1 ianuarie - 30 iunie 2024)

 

#EU2024BE

Sub deviza „Protejăm. Consolidăm. Pregătim.” Belgia se va axa pe  6 domenii tematice pentru lucrările sale din timpul președinției:

  1. apărarea statului de drept, a democrației și a unității
  2. consolidarea competitivității noastre
  3. urmărirea unei tranziții verzi și juste
  4. consolidarea agendei noastre sociale și de sănătate
  5. protejarea oamenilor și a frontierelor
  6. promovarea unei Europe cu rol semnificativ în lume
Belgia preia președinția Consiliului într-o perioadă dificilă. Este o adevărată onoare, dar și o responsabilitate. Evoluția Uniunii Europene nu a fost niciodată liniară. De multe ori, cele mai mari progrese s-au înfăptuit în momentele cele mai dificile.Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei, prezentarea priorităților politice ale președinției belgiene, 8 decembrie 2023

Belgia va prelua președinția prin rotație a Consiliului pentru a 13-a oară; continuarea lucrărilor președinției anterioare (Spania) înainte de a preda ștafeta viitoarei președinții (Ungaria).


Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare șase luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de șase luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru șase luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile spaniolă, belgiană și ungară.


Președințiile Consiliului până în 2025
  • Belgia: ianuarie-iunie 2024
  • Ungaria: iulie-decembrie 2024
  • Polonia: ianuarie-iunie 2025