Faceți căutări pe acest blog

Premiul Raoul Wallenberg

Drepturile Omului: un premiu extraordinar pentru persoane extraordinare


Să celebrăm persoanele care se dedică altora!  Să recunoaștem meritele lor în domeniul Drepturilor Omului!


*     *     *

La inițiativa Guvernului Suediei și a Parlamentului Ungariei, Consiliul Europei a creat Premiul Raoul Wallenberg pentru a păstra vie amintirea realizărilor lui Raoul Wallenberg.

Începând din 2014, Premiul Raoul Wallenberg al Consiliului Europei, în valoare de 10.000 de euro, este acordat la fiecare doi ani pentru a recompensa realizări umanitare extraordinare ale unei singure persoane, unui grup de persoane sau unei organizații. Ceremonia de decernare a premiului are loc la Consiliul Europei în jurul datei de 17 ianuarie – ziua arestării lui Raoul Wallenberg în Budapesta în 1945.

Juriul este format din șase persoane independente cu prestigiu moral recunoscut în domeniul drepturilor omului și acțiunii umanitare, numite de: Secretarul General al Consiliului Europei, Ministerul Afacerilor Externe al Suediei, primăria Budapestei, Institutul Raoul Wallenberg din Lund, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și familia Raoul Wallenberg.

*     *     *

La Budapesta, în 1944, diplomatul suedez Raoul Wallenberg și-a folosit statutul pentru a salva zeci de mii de evrei de la Holocaust. Acțiunile sale arată că curajul și abilitățile unei singure persoane pot face cu adevărat o diferență, oferind inspirație pentru noi toți să vorbim și să acționăm împotriva persecuției, xenofobiei și antisemitismului.

În recunoașterea contribuției sale remarcabile în acea perioadă, Statul Israel i-a acordat lui Wallenberg titlul de "Drept între popoare". De asemenea, a devenit cetățean de onoare al Israelului, Statelor Unite, Canadei și Ungariei.

Raoul Wallenberg a fost arestat de forțele sovietice la 17 ianuarie 1945. Soarta sa rămâne un mister intrigant. Încă nu există o imagine clară a ceea ce i s-a întâmplat după arestarea sa.

*     *     *


Despre Premiul Raoul Wallenberg
Despre diplomatul suedez Raoul Wallenberg

Vizionați filmul artistic (cu subtitrări în limba română):


 Vezi de asemenea

The Raoul Wallenberg Centre for Human Rights
The Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law

2024

17.01.2023

Neva Tölle,
 o cetățeancă croată care și-a dedicat aproape întreaga viață adultă protejării femeilor de violența domestică, a fost distinsă cu Premiul Raoul Wallenberg 2024 al Consiliului Europei, astfel fiind recunoscut rolului său de pionier, curajului și hotărârii de a oferi asistență victimelor și de a promova schimbări în percepția publică, legislație și politici pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. În cadrul ceremoniei de decernare desfășurată la Strasbourg, Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a declarat: „Acțiunile și devotamentul de acest fel nu vin fără un preț. De-a lungul anilor, știu că ai întâmpinat amenințări, intimidări și obstacole de tot felul. Dar ai perseverat. Curajul și determinarea ta au ajutat pe cei aflați în mare nevoie și au contribuit la schimbarea opiniei publice și asigurarea unor legi mai bune și mai juste. Ai salvat, cu adevărat, vieți.”


La primirea Premiului Raoul Wallenberg, Neva Tölle a spus: „Acest premiu nu este doar pentru mine, este și o recunoaștere a femeilor care au supraviețuit violenței. Ele sunt eroinele mele și sursa de inspirație care îmi dă putere în fiecare zi. Mă consider privilegiată să am ocazia să fiu alături de ele, să ascult poveștile lor și să martor la curajul incredibil al acestora. Nu este doar o recunoaștere a eforturilor trecute, ci și o angajare pentru viitor. Voi continua să lupt pentru drepturile omului ale femeilor, să promovez justiția și securitatea și, împreună cu voi, să construiesc o societate în care violența împotriva femeilor nu are loc.”

Juriul a subliniat cum curajul și hotărârea doamnei Tölle, inovația și creativitatea sa au avut un impact real și susținut, în beneficiul victimelor abuzului domestic. În afară de acordarea de sprijin direct victimelor, ea a lucrat neobosit - și cu succes - pentru a promova introducerea unor schimbări legislative, precum recunoașterea infracțiunii de femicid, politici penale mai stricte și modificări ale legislației privind asistență socială.