În urmă cu 25 de ani, la 1 ianuarie 1999, a intrat în vigoare euro, care a devenit moneda unică a 11 state membre ale UE. În prezent, acesta susține economia și facilitează viața a 350 de milioane de persoane din 20 de țări.
În ultimii 25 de ani, moneda euro a adus multe beneficii Europei.
Aceasta prezintă încredere pentru milioanele de persoane care o utilizează zilnic, devenind un reper pentru stabilitate în întreaga lume și un simbol al unității europene.
La data de 1 ianuarie 1999, 11 țări din UE au introdus euro ca noua lor moneda comună. Inițial, euro a fost o monedă electronică, bancnotele și monedele euro fiind introduse trei ani mai târziu.
Astăzi, euro este moneda a 20 de țări din UE și a aproximativ 350 de milioane de persoane.
25 de ani de existență a monedei euro: valoarea unității într-o lume în schimbare
Care sunt avantajele euro pentru europeni
Publicații 2023
Să înțelegem uniunea economică și monetară/ Consiliul Uniunii Europene, Secretariatul General al Consiliului. - Luxemburg, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2023. - 28 p. -Disponibil: https://data.europa.eu/doi/10.2860/383628
Uniunea economică și monetară (UEM) este o parte esențială a procesului de integrare europeană. UEM contribuie la stabilitatea economică, la creșterea economică echilibrată, la un nivel ridicat al ocupării forței de muncă și la finanțe publice sustenabile în statele membre.
UEM este alcătuită din 2 elemente principale: politica economică (coordonarea politicilor
economice și bugetare naționale ale statelor membre) și politica
monetară [care implică utilizarea monedei unice (euro) și exercitarea
în comun a suveranității asupra politicii monetare].
Toate statele membre ale UE fac parte din uniunea economică.
Statele membre devin membre ale Uniunii monetare după ce au
adoptat euro ca monedă proprie.
Țările a căror monedă este euro formează împreună zona euro.
Aceste țări își exercită în comun suveranitatea asupra politicii
monetare, politică stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), care
este o instituție independentă a UE.
O Europă,
o monedă /Comisia Europeană, Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare. - Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2023. - 24 p.
Disponibil: https://data.europa.eu/doi/10.2765/40
La 1 ianuarie 1999 a avut loc un important moment istoric, când 11 state membre ale Uniunii Europene au creat o uniune monetară cu o monedă unică, euro. Bancnotele și monedele euro au intrat în circulație la 1 ianuarie 2002. Cu toate aceste, crearea monedei unice a Europei a fost un proces îndelungat, care datează de la originea Uniunii Europene însăși. La peste șaizeci de ani după ce Tratatul de la Roma a pus bazele Uniunii Europene de astăzi, moneda euro este simbolul cel mai vizibil al integrării europene și o parte integrantă a viziunii sale pentru viitor. Această broșură descrie parcursul monedei euro până în prezent și poziția sa în lumea de astăzi.
Scurt ghid despre euro/ Comisia Europeană, Direcţia Generală Afaceri Economice şi Financiare . - Luxemburg, Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2023. - 9 p.
Disponibil: https://data.europa.eu/doi/10.2765/448228
Moneda euro a luat naștere la 1 ianuarie 1999, când a apărut pentru întâia dată pe fișele de salariu și pe facturi. La 1 ianuarie 2002, bancnotele si monedele euro și-au făcut apariția la ghișeele băncilor, la casele de marcat, în portmoneele și în buzuna-rele cetățenilor europeni.
Această etapă a marcat un nou pas major către integrarea economică a Uniunii Europene, care a început odată cu înființarea Comunității Eco-nomice Europene, în 1957.