Faceți căutări pe acest blog

Cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei: Uniți în jurul valorilor noastre

Anul 2024 marchează aniversarea a 75 de ani de la înființarea Consiliului Europei - o ocazie deosebită pentru a crește conștientizarea impactului pozitiv al Organizației asupra vieților oamenilor în decursul a trei sferturi de secol, protejând drepturile omului, democrația și statul de drept. Totodată, este o oportunitate de a privi spre viitor și de a evidenția munca depusă de statele membre ale Consiliului Europei pentru promovarea și implementarea valorilor și standardelor comune.

Pe parcursul anului 2024, vor fi lansate o serie de evenimente și inițiative la Strasbourg și în statele membre, menite să celebreze această aniversare importantă. Republica Moldova este membru al Consiliului Europei din 1995.

*     *      *


*     *     *



*     *     *


*     *      *

Secretarul General subliniază aniversarea celor 75 de ani ai Consiliului Europei la sesiunea plenară de iarnă a APCE

"În luna mai vom sărbători cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei și cred că este important să recunoaștem cât de departe am ajuns. Niciun alt continent nu a creat vreodată un spațiu legal comun, care să protejeze și să promoveze standarde comune în domeniul drepturilor omului, democrației și statului de drept. Aceasta a transformat viețile a milioane de europeni, și într-un mod pozitiv. Acesta este un lucru de sărbătorit", a subliniat Secretarul General, Marija Pejčinović Burić, în discursul său la sesiunea plenară de iarnă a APCE (25.01.2024).

Secretarul General a rezumat realizările anului trecut, reiterând relevanța urmăririi celui de-al IV-lea Summit al șefilor de stat și de guvern de la Reykjavik.

"Dar nu poate exista îndoială că standardele pe care le-am stabilit sunt atacate și subminate. Acestea trebuie apărate ferm și eficient. Noile provocări ale secolului XXI trebuie să fie evaluate conform acelorași standarde în beneficiul fiecărui cetățean. Declarația de la Reykjavík ne-a oferit o nouă speranță și o determinare reînnoită", a subliniat Secretarul General.

*     *     *

Președintele Comitetului de Miniștri: În spiritul Summitului de la Reykjavík, Consiliul Europei își marchează cea de-a 75-a aniversare, unit în jurul valorilor sale 

Uniți în jurul valorilor noastre - "Cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei, pe care o sărbătorim în acest an, are loc sub același motto care i-a adus pe liderii noștri împreună la Reykjavík", a declarat Dominique Hasler, Ministrul Afacerilor Externe, Educației și Sportului al Liechtenstein și Președintele Comitetului de Miniștri, în discursul său adresat Adunării Parlamentare (25.01.2024).

"Comitetul de Miniștri a transpus aceste cuvinte în termeni concreți atunci când a adoptat un buget puternic și chiar istoric pentru perioada 2024-2027", a spus ministrul. În conformitate cu angajamentul șefilor de stat și de guvern, s-a decis și o creștere reală a resurselor pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

"Pentru credibilitatea sistemului convențional - și a organizației în ansamblu - este imperativ ca toate statele membre să-și îndeplinească obligația de a pune în aplicare hotărârile Curții", a afirmat ministrul Hasler.

În plus, Președinția Liechtenstein va continua să susțină extinderea înregistrării prejudiciilor pentru Ucraina și să încurajeze statele non-membre să se alăture eforturilor de asigurare a justiției.

Consiliul Europei urmărește, de asemenea, implementarea celui mai ambițios Plan de Acțiune pentru Ucraina intitulat "Reziliență, Recuperare și Reconstrucție", prin activități desfășurate într-o gamă largă de domenii, cum ar fi justiția constituțională, anticorupția, guvernarea democratică și libertatea presei.

În plus, Consiliul Europei rămâne angajat în găsirea soluțiilor care să permită revenirea imediată și în siguranță a copiilor ucraineni.

Ministrul Hasler a subliniat că Comitetul de Miniștri colaborează activ cu organele ONU pentru a reaminti Rusiei obligația sa legală necondiționată de a pune în aplicare hotărârile Curții de la Strasbourg.

La Summitul de la Reykjavík, liderii europeni s-au angajat să asigure un rol de conducere pentru Consiliul Europei în dezvoltarea standardelor în era digitală pentru a proteja drepturile omului online și offline, inclusiv prin finalizarea, ca prioritate, a Convenției-Cadru a Consiliului Europei privind Inteligența Artificială. Noua Convenție ar trebui adoptată în timpul Președinției Liechtenstein.

Ministrul a amintit rolul pionier al organizației în lupta împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. "Cu Convenția de la Istanbul, Consiliul Europei ne-a furnizat un standard internațional de aur - și, mai important, instrumentul-cheie pentru a combate aceste fenomene în mod eficient și incluziv", a spus ea, adăugând că "mai avem mult de făcut pentru a atinge o egalitate de gen deplină și eficientă".

"Cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei oferă o oportunitate importantă de a demonstra angajamentul nostru comun față de multilateralism și principiile drepturilor omului, democrației și statului de drept. Va ilustra ce înseamnă Consiliul Europei în termeni practici pentru cei 700 de milioane de europeni care trăiesc în cele 46 de state membre ale noastre", a concluzionat ea.

Mai multe informații:

Consiliul Europei @75: Un articol al ambasadorului Ion Jinga, șeful Reprezentanţei permanente a României pe lângă Consiliul Europei // Umbrela Strategică

Motto: “Dacă Europa ar fi unită în valorificarea moștenirii sale comune, nu ar exista nicio limită pentru fericirea, prosperitatea și gloria popoarelor sale.” Sir Winston Churchill

The Council of Europe @75 H.E. Ion JINGA, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary, Permanent Representative Council of Europe. - 06 Mar 2024