Faceți căutări pe acest blog

#EUROat20: - 20 ani de existență a bancnotelor și monedelor euro

 #EUROat20

Euro este în prezent moneda a 19 state membre ale UE, fiind utilizat de aproximativ 341,9 milioane de oameni (date demografice: 2019).

La 1 ianuarie 1999, euro a fost introdus ca monedă în care se ține evidența contabilă în 11 state membre.

Bancnotele și monedele euro au început să circule la 1 ianuarie 2002.

Monedele euro au o față comună și o față națională, care indică țara emitentă.


În urmă cu douăzeci de ani, la 1 ianuarie 2002, douăsprezece țări din UE și-au schimbat bancnotele și monedele naționale pentru euro, în cea mai mare schimbare monetară din istorie. În aceste două decenii, moneda euro a contribuit la stabilitatea, competitivitatea și prosperitatea economiilor europene. Cel mai important, aceasta a îmbunătățit viața cetățenilor și a facilitat desfășurarea de activități economice în întreaga Europă și în afara acesteia. Cu euro în buzunar, a devenit mult mai ușor să economisim, să investim, să călătorim și să facem afaceri.

Euro este un simbol al integrării și identității UE. În prezent, peste 340 de milioane de persoane îl utilizează în 19 de țări ale UE, cu 27,6 miliarde de bancnote în circulație, cu o valoare de aproximativ 1,5 miliarde EUR. Euro este în prezent a doua cea mai utilizată monedă din lume după dolarul american.

Cu ocazia sărbătoririi celei de a 20-a aniversări, UE își continuă eforturile de consolidare a rolului internațional al monedei euro și de adaptare a acesteia la noile provocări, inclusiv digitalizarea rapidă a economiei și dezvoltarea monedelor virtuale. În completarea numerarului, o monedă euro digitală ar sprijini un sector al plăților bine integrat și ar oferi mai multe opțiuni consumatorilor și întreprinderilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „De douăzeci de ani, noi, cetățenii europeni, putem transporta Europa în buzunarele noastre. Euro nu este doar una dintre cele mai puternice monede din lume. Este, în primul rând, un simbol al unității europene. Bancnotele euro au poduri pe o parte și o ușă pe cealaltă, deoarece aceasta este ceea ce reprezintă moneda euro. Euro este, de asemenea, moneda viitorului, iar în anii următori va deveni, de asemenea, o monedă digitală. Moneda euro reflectă, de asemenea, valorile noastre. Lumea în care vrem să trăim. Este moneda globală pentru investiții durabile. Putem fi cu toții mândri de acest lucru.”

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat „Moneda euro este concretizarea unui proiect politic ambițios de promovare a păcii și integrării în Uniunea Europeană. Însă moneda euro este, de asemenea, o condiție pentru protejarea și relansarea modelului economic, social și politic european în fața transformărilor epocii noastre. Euro este un simbol, concretizarea unei viziuni politice istorice, o viziune antică a unui continent unit, cu o monedă unică pentru o piață unică.”

  • O călătorie de lungă durată
  • Douăzeci de ani de beneficii pentru cetățeni și întreprinderi
  • Consolidarea rolului internațional


https://www.consilium.europa.eu/en/euro-at-20/
Cum a transformat euro viața cetățenilor din Europa? Analizează retrospectiv cei 20 de ani de existență a bancnotelor și monedelor euro, găsește într-un singur loc cifrele-cheie privind euro, precum numărul bancnotelor aflate în circulație, și vezi ce se prefigurează pentru moneda unică.
Accesasti  - Website-ul privind euro la 20 de an
 
 
Mai mult 

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/euro_ro
https://www.ecb.europa.eu/ecb/history/emu/html/index.ro.html
https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/euro-area_en
https://ec.europa.eu/info/euro-0_ro
https://www.consilium.europa.eu/en/euro-at-20/