Faceți căutări pe acest blog

Capitalele Europene ale Culturii 2022


De la 1 ianuarie 2022*, trei orașe din Europa - Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia) - vor deține titlul de Capitală Culturală Europeană timp de un an.







Lansarea oficiala a  Capitalelor europene ale culturii 2022


  1. Novi Sad (Serbia) - 13 ianuarie 2022 https://novisad2022.rs/en/home-3/


Kaunas (Lituania)  - 22 ianuarie 2022 https://kaunas2022.eu/en/




Esch-sur-Alzette (Luxemburg) - 22-26 februarie 2022  https://esch2022.lu/en/




Novi Sad este prima Capitală Culturală Europeană a Serbiei. Programul cultural de la Novi Sad cu o durata de un an – si cu motto-ul „Pentru Poduri Noi” – își propune să conecteze în continuare comunitatea culturală, locuitorii orașului și a regiunii cu Uniunea Europeană (UE) și să le consolideze legăturile cu restul zonei Balcanilor de Vest.

Programul cultural al lui Novi Sad este împărțit în patru „poduri” pe care orașul dorește să le împărtășească cetățenilor Europei sub valorile:
  • libertate
  • curcubeu
  • speranţă
  • dragoste
Programul include peste 1.500 de evenimente culturale, cu 4.000 de artiști locali, naționali și internaționali. Se bazează pe opt arcuri tematice care abordează probleme de relevanță europeană, cum ar fi migrația, pacea, multiculturalismul și rolul femeilor în artă și cultura tineretului.


Kaunas

Kaunas este al doilea oraș din Lituania care deține titlul de Capitală Culturală Europeană după Vilnius în 2009. Prin Sloganul său – „ De la capitală temporară la capitală contemporană” – ilustrează ambiția orașului.

În perioada interbelică, Kaunas a fost capitala Lituaniei. Acum a revenit sub lumina reflectoarelor ca un oraș european inovator, vibrant din punct de vedere cultural.

Arhitectura modernistă din Kaunas, care a primit eticheta patrimoniului european, va primi o atenție reînnoită și va găzdui multe evenimente culturale în calitate de Capitală Europeană a Culturii în 2022.

Programul său include peste 600 de proiecte care implică peste 80 de organizații și partenerii acestora (210 din străinătate), 4.000 de creatori, însumând aproximativ 1.000 de evenimente (40 de festivaluri, 60 de expoziții, peste 250 de evenimente de arta spectacolului, dintre care, peste 50 sunt premiere, și peste 250 concerte).

Kaunas 2022 creează, de asemenea, un nou mit pentru a ajuta orașul pe noua sa cale - „Fiara mitică din Kaunas” - creând o narațiune unificatoare care se va desfășura în 2022.


Esch-sur-Alzette

După orașul Luxemburg în 1995 și 2007, acum este rândul lui Esch-sur-Alzette, al doilea oraș ca mărime din țară, să fie încoronat cu titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2022.

Sloganul lui Esch ca Capitală Culturală Europeană în 2022 va fi „REMIX-eaza Cultura”, cu următoarele patru domenii de interes:
  • REMIX-eaza Europa
  • REMIX-eaza Arta
  • REMIX-eaza Natura
  • REMIXeaza-te singur

Esch2022 vrea să sărbătorească istoria unei regiuni transfrontaliere situată în inima Europei. Acesta va spune povestea evoluției sale de la epoca industrială bazată pe industria siderurgică până la societatea cunoașterii de astăzi și potențialul său viitor în era revoluției digitale.

Capitala își propune să discute împreună cu cetățenii și vizitatorii săi problemele majore ale societății de astăzi, cum ar fi:
  • identitate în era digitală
  • dezvoltare durabilă
  • noi perspective pentru Europa

Inițiativa „Capitalele Europene ale Culturii” a fost lansată în 1985 și a devenit în prezent una dintre cele mai prestigioase inițiative culturale europene. Orașele sunt selectate pe baza unui program cultural care trebuie să aibă o dimensiune europeană accentuată, să stimuleze participarea și implicarea activă a locuitorilor, comunităților și părților interesate din oraș și să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a orașului și a regiunii înconjurătoare.

Deținerea titlului de „Capitală Europeană a Culturii” este și o ocazie excelentă pentru orașe de a-și schimba imaginea, de a deveni cunoscute în lume, de a promova turismul sustenabil și de a-și regândi dezvoltarea prin cultură. Deținerea titlului are efecte pe termen lung nu doar din punct de vedere cultural, ci și din punct de vedere socioeconomic atât pentru oraș, cât și pentru regiune.

. Oraşele Novi Sad din Serbia, Esch din Luxemburg şi Kaunas din Lituania fuseseră desemnate Capitale Culturale Europene pentru 2021. Din cauza pandemiei, abia în 2022 cele trei oraşe îşi pot desfăşura programul cultural. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_20_1474


Mai mult