Prioritățile președinției franceze 2022 se reflectă în deviza acesteia: „Relansare, putere, apartenență”:
- relansare, pentru a permite Europei să sprijine tranziția ecologică și cea digitală
- putere, pentru a apăra și promova valorile și interesele noastre
- apartenență, pentru a construi și dezvolta o viziune europeană comună, prin cultură, prin valorile noastre și prin istoria noastră comună
Potrivit discursului președintelui Franței, Emmanuel Macron, din 9 decembrie 2021, în care a prezentat prioritățile președinției franceze, activitățile președinției se vor axa pe 3 domenii principale:
- urmărirea unei agende pentru suveranitatea europeană, prin care se înțelege capacitatea Europei de a exista în lumea de astăzi și de a-și apăra valorile și interesele
- construirea unui nou model european de creștere
- crearea unei Europe mai „umane”
Dacă ar trebui să rezum într-o singură propoziție obiectivul acestei președinții de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2022, aș spune că trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică la nivel mondial, pe deplin suverană, liberă să facă alegeri proprii și stăpână pe soarta sa.Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze. Prezentarea președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene la Palatul Élysée, 9 decembrie 2021.
- Site-ul președinției franceze
- Prioritățile președinției franceze
- PROGRAM
- Calendarul reuniunilor și evenimentelor din timpul președinției franceze
Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de 6 luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.
Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.
Trioul actual este alcătuit din președințiile franceză, cehă și suedeză.
Preşedinţia Consiliul Uniunii Europene
https://www.consilium.europa.eu/en/council-eu/presidency-council-eu
Președințiile Consiliului până în 2023
https://www.consilium.europa.eu/en/council-eu/presidency-council-eu
Președințiile Consiliului până în 2023
- Cehia: iulie-decembrie 2022
- Suedia: ianuarie-iunie 2023
- Spania: iulie-decembrie 2023