Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE-RM: Răspunsul Guvernului Rep. Moldova la Raportul CPT privind vizita din 5-13 decembrie 2022

 CPT/Inf (2023) 32

Response of the Moldovan Government to the report of the European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) on its visit to Moldova from 5 to 13 December 2022 / European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment. - Strasbourg, 3 November 2023. - 23 p. - (Accesat la 03.11.2023).

Disponibil la  https://rm.coe.int/1680ad1e00 

Scopul principal al vizitei a fost de a reexamina tratamentul și condițiile de detenție ale persoanelor aflate în închisoare. În acest sens, CPT a vizitat Închisoarea nr. 4 din Cricova, Închisoarea nr. 13 din Chișinău și Închisoarea nr. 18 din Brănești. S-a acordat o atenție deosebită evaluării progresului realizat de autoritățile moldovene în abordarea violenței și intimidării dintre deținuți.

În raport, Comitetul subliniază faptul că fenomenul ierarhiei informale a deținuților și violența și intimidarea dintre deținuți care rezultă din aceasta rămân în mare parte neabordate, iar în închisori în general nu se reușește să se asigure un mediu sigur pentru persoanele private de libertate. Situația persoanelor considerate „umilite” sau „intangibile”, adică cele de pe cea mai de jos „castă” a ierarhiei informale a deținuților, rămâne o problemă de o gravitate serioasă, iar CPT consideră că ar putea fi considerată o continuă încălcare a Articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În răspunsul lor, autoritățile moldovene au prezentat măsurile luate și prevăzute pentru implementarea recomandărilor făcute de Comitet în raport.

Informații suplimentare:

BV : CoE-RM: Raportul CPT privind vizita ad-hoc in Republica Moldova, la 5-13 decembrie 2022