Ungaria preia pentru a doua oară președinția prin rotație a Consiliului UE , continuând lucrările președinției belgiene înainte de a preda președinția următoarei țări (Polonia).
Ungaria se axează pe 7 domenii tematice pentru lucrările sale din timpul președinției:
- creșterea competitivității UE
- consolidarea politicii de apărare a UE
- asigurarea coerenței și a naturii bazate pe merit a politicii de extindere
- stoparea migrației ilegale
- construirea viitorului politicii de coeziune
- promovarea unei politici agricole a UE orientate către fermieri
- gestionarea provocărilor demografice
Europa se confruntă cu provocări comune reprezentate de războiul din vecinătatea noastră, concurența globală, o situație fragilă în materie de securitate, migrația ilegală, dezastrele naturale, efectele schimbărilor climatice și situația demografică.
János Bóka, ministrul ungar al afacerilor europene, la prezentarea priorităților politice ale președinției ungare, 18 iunie 2024
Mai mult
Statele membre care dețin președinția colaborează îndeaproape, în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009.
Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, stabilind subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul program, mai detaliat, pentru șase luni.
Trioul actual este alcătuit din președințiile
Trioul actual este alcătuit din președințiile
Declarația ministrului al afaceriilor externe, Mihai Popșoi la Radio Moldova.
Republica Moldova are relații politice foarte bune și destul de strânse cu Ungaria, iată de ce Chișinău nu anticipează apariția anumitor dificultăți după preluarea de către Budapesta a președinției rotative a Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe Mihai Popșoi la Radio Moldova. El a precizat că, dimpotrivă, sunt așteptări optimiste de la președinția Ungariei, în ajunul căreia țara noastră a lansat oficial negocierile de aderare.
Sprijinirea eforturilor Republicii Moldova de apropiere de marea familie europeană, a fost unul dintre subiectele discutate la Bruxelles de viceprim-ministra pentru integrare europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, cu Ambasadorul Bálint Ódor, Reprezentantul Permanent al Ungariei pe lângă Uniunea Europeană.
Oleg Țulea: Precizez aici că Ungaria a manifestat toată deschiderea de a organiza prima conferință interguvernamentală privind începerea oficială a negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova pe perioadă președinției maghiare, în caz că nu ar fi reușit organizarea acesteia spre finalul președinției belgiene. Or, iată că, pe 25 iunie, dată istorică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina, au fost organizate aceste conferințe care au marcat începerea oficială a negocierilor și, în particular, în cadrul acestor conferințe au fost adoptate cadre de negocieri pentru noi și ucraineni ca să putem deja parcurge următoarele etape, screening-ul bilateral, deschiderea capitolelor de negocieri în viitor, armonizarea legislației, o serie de reforme importante, care sunt sigur că vor schimba spre bine viața tuturor cetățenilor noștri.