Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE-RM: Raport de evaluare inițială privind implementarea Convenției CoE privind accesul la documentele oficiale: Republica Moldova

Baseline Evaluation Report on the implementation of the Council of Europe Convention on access to official documents (CETS No. 205 –Tromsø Convention): Republic of Moldova = Rapport d’évaluation de référence sur la mise en œuvre de la Convention du Conseil de l’Europe sur l’accès aux documents publics (STCE n° 205 – Convention de Tromsø): République de Moldova. - Strasbourg: Council of Europe, 16 July 2024. - 34 p.

Disponibil: https://rm.coe.int/baseline-evaluation-report-moldova/1680b0f65c

Accesat la 16.07.2024

Grupul de Acces la Informații al Consiliului Europei (AIG), este un grup independent de experți mandatat de Convenția Consiliului Europei privind Accesul la Documente Oficiale (Convenția de la Tromsø) să monitorizeze implementarea acesteia de către Părți. Convenția de la Tromsø este primul tratat internațional care recunoaște un drept general de acces la documente oficiale deținute de autoritățile publice. Ea stabilește reguli minime care trebuie aplicate în procesarea cererilor de acces la informații, un drept la un remediu și măsuri suplimentare, oferind în același timp flexibilitatea necesară pentru ca legislațiile naționale să prevadă un acces mai extins la documente oficiale. Restricțiile de acces sunt permise doar dacă sunt destinate protejării anumitor interese și drepturi, cum ar fi securitatea națională sau viața privată.

Prezentul raport se concentrează pe implementarea prevederilor Convenției de la Tromsø în legislația națională privind libertatea informației. El subliniază aspectele pozitive în garantarea dreptului de acces la documentele oficiale și oferă sugestii pentru a spori transparența autorităților publice.

Raportul conține analize cuprinzătoare ale legilor privind libertatea informației din Rep. Moldova și conformitatea lor cu Convenția de la Tromsø. În lumina constatărilor sale, AIG face recomandări specifice Republicii Moldova pe probleme precum excluderea documentelor care conțin date personale sau alt conținut din aplicarea acestor legi și limitările dreptului de acces la documentele oficiale. Alte recomandări privesc durata excesivă a procedurilor de revizuire în caz de refuz al accesului și deficiențele în procedurile de luare a deciziilor privind cererile de acces, de exemplu, discreția excesivă acordată autorităților publice de a nu divulga informațiile solicitate sau eșecul de a oferi asistență solicitanților.

Convenția, în vigoare din 1 decembrie 2020, este primul instrument juridic internațional obligatoriu care recunoaște dreptul oricărei persoane de a accesa documente oficiale deținute de autoritățile publice la cerere. Aceasta stabilește obligații minime pentru părțile sale de a garanta dreptul de acces la documente oficiale, echilibrând protecția interesului public în transparență cu protecția altor interese legitime, cum ar fi securitatea națională, apărarea și relațiile internaționale. Tratatul stabilește, de asemenea, obligații privind procedurile de gestionare a cererilor de informații și revizuirea deciziilor de refuz de către un organism independent sau o instanță în caz de refuz al cererilor.

CUPRINS

I. Introducere 
II. Articolul 1 – Dispoziții generale 
III. Articolul 2 – Dreptul de acces la documente oficiale 
IV. Articolul 3 – Posibile limitări ale accesului la documente oficiale 
V. Articolul 4 – Cereri de acces la documente oficiale 
VI. Articolul 5 – Procesarea cererilor de acces la documente oficiale 
VII. Articolul 6 – Forme de acces la documente oficiale 
VIII. Articolul 7 – Taxe pentru accesul la documente oficiale 
IX. Articolul 8 – Procedura de revizuire
X. Articolul 9 – Măsuri complementare 
XI. Articolul 10 – Documente făcute publice la inițiativa autorităților publice 
XII. Concluzii și recomandări 

Mai mult:

Convenţia Consiliului Europeiprivind accesul la documentele oficiale

Raportul Naționalprivind punerea în aplicare a prevederilor Convenției Consiliului Europei privind accesul la documenteleoficiale (decembrie 2021)

Accesul la Informații publice: Manual privind transparența. Ghid practic al Legii privind accesul la informațiile de interes public