Faceți căutări pe acest blog

Biblioteca virtuală - Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă - Septembrie 2012

 Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă

 Interviuri, comentarii, opinii

 









  
 30.09.2012 


Încercăm să sprijinim Moldova în negocierile cu Rusia şi sperăm că vom găsi o soluţie cât de repede” : Interviu cu șeful Delegației Europene la Chișinău Dirk Schuebel.

Premierul Vlad  Filat a anunţat  după întrevederea avută la Ialta cu omologul său rus Dmitri Medvedev că va cere Bruxelles-ului amânarea cu patru ani a implementării pachetului energetic.  Dl Filat spune că acest lucru este necesar pentru a asigura livrarea gazelor ruseşti în Republica Moldova. Ceva mai devreme Moscova a cerut Republicii Moldova să denunțe protocolul ce prevede aderarea la pachetului energetic al Uniunii Europene, în schimbul unor prețuri mai mici la gazele rusești. Sînt aceste declarații surpinzătoare? Este întrebarea pe care corespondenta Europei Libere la Chișinău Valentia Ursu i-a adresat-o șefului Delegeției Europene în capitala Moldovei Dirk Schuebel.
Interviu


28.09.2012

„Republica Moldova nu poate să iasă din Comunitatea Energetică Europeană”

Vlad Filat despre convorbirile cu Dmitri Medvedev la Ialta.

 28.09.2012
27.09.2012

Heidemaria Gurer: Apropierea de UE este incompatibilă cu integrarea în uniunea eurasiatică

Diplomata austriacă spune că R.Moldova trebuie să facă o alegere.

 Cât de compatibilă ar fi aderarea Republicii Moldova la o posibilă Uniune Eurasiatică şi o eventuală apropiere de UE? Valentina Ursu a întrebat-o în ajun pe Dna ambasadoare Heidemaria Gurer, director general al Direcţiei Europa de Est din cadrul Ministerului Federal pentru relaţii Externe şi Europene de la Viena.

Mai mult


 24.09.2012

Marian Lupu: Aspiraţia R.Moldova de a fi trecută la faza de post-monitorizare a fost recepţionată pozitiv.

Preşedintele parlamentului moldovean, Marian Lupu, este într-un turneu european şi a propus la Strasbourg Consiliului Europei ridicarea monitorizării pentru Moldova. Intr-un interviu cu Valentina Ursu prin telefon, domnul Lupu a explicat argumentele pentru care consideră că Moldova a înaintat mult pe calea democraţiei şi nu mai trebuie monitorizată de Consiliul Europei.

Mai mult

Moldova și UE: strategia discreției

Cum a ajuns cea mai săracă ţară europeană povestea de succes a UE?

Moldova este numită mereu o poveste de succes în integrarea europeană – iar complimentul nu vine doar din partea puterii de la Chișinău, ci și a unor oficiali de la Bruxelles. Cum a ajuns Moldova, numită încă și mai des „cea mai săracă țară din Europa” să capete asemenea note bune? Mai există alte asemenea povești de succes? Sunt întrebările adresate corespondentului nostru la Bruxelles, Dan Alexe. 


 21.09.2012
  
„Putem spune ca Moldova încă se află într-un trend pozitiv în ce privește variațiile bugetare aferente justitiției”

Un interviu cu Stephane Leyenberger, secretar al Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției.

Stephane Leyenberger este secretarul Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției, structură subordonată Consiliului Europei și coautorul unui raport despre cât și cum cheltuiesc țările membre pentru justiție. Cu dl. Leyenberger a stat de vorbă corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliță.

 Text complet

18.09.2012

Hannes Swoboda: Viitorul R.Moldova este în UE 

Europarlamentarul austriac le-a spus deputaţilor moldoveni că uniunea vamala euro-asiatică nu ar fi o alternativă oportună pentru Moldova.


În aceste zile se află la Chişinău o delegaţie a grupului parlamentar Alianţa Progresista a socialiştilor şi democraţilor, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European. Întâlnindu-se astăzi cu reprezentanţii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, dar şi cu opoziţia comunistă, liderul grupului, austriacul Hannes Swoboda, le-a spus că viitorul Republicii Moldova este în UE. Iar Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan nu ar fi o alternativă oportună pentru Moldova. Detalii, de la Alla Ceapai: 

 17.09.2012

Prioritatea numărul unu, vitală pentru ţara noastră, este integrarea europeană”

 Invitatul ediţiei de astăzi este premierul Vladimir Filat. Liderul executivului moldovean urmează să plece la Bruxelles în această săptămână. Cu ce scop, aflaţi din interviul Valentinei Ursu:

Europa Liberă: Două evenimente pe agenda săptămânii care începe: veţi merge la Bruxelles, imediat după ce preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, a făcut declaraţia, spunând că Moldova ar putea într-un an să semneze Acordul de Asociere.

Vlad Filat: „Scopul este de a continua dialogul, de a trece în revistă acţiunile care au fost întreprinse până în prezent şi de a stabili priorităţile pentru perioada viitoare.”


Text complet

17.09.2012

 
Valeriu Prohnițchi: „Moldova nu ar trebui să denunțe pachetul energetic UE pentru că aceasta ar însemna denunțarea vectorului de integrare europeană.”


13.09.2012

Înspre Uniunea Vamală, promovată de Kremlin, sau spre Europa?

Sergiu OstafUltimatumul dat de Rusia Moldovei în privința gazelor naturale a readus în actualitate dilema societății moldovene.


6.09.2012
Valeriu Lazăr

Soluţia aceasta este: ajutor extern cu reforme interne pentru dezvoltare

Vicepremierul Valeriu Lazăr despre participarea la forumul economic de la Krynica.
"...Ajutorul extern nu trebuie să substituie resursele interne de dezvoltare de care au nevoie ţările...." 
" ...aceste resurse trebuie să suplimenteze, dar nu să substituie resursele interne şi ele trebuie să ţintească, în primul rând, investiţiile publice, să ţintească investiţiile în competitivitatea locală. Aceasta este soluţia şi, de fapt, şi despre aceasta se discută aici, la Krynica. Republica Moldova şi alte ţări aspirante, să zic, aşa în procesul de integrare europeană, trebuie ajutate.Trebuie să ajungem la alt nivel de convergenţă cu mediile europene: ca şi dezvoltare economică, ca şi bunăstare. Dar această convergenţă, într-un mesaj a fost foarte clar dat şi din partea partenerilor europeni: nu va fi lipsa reformelor..."
Mai mult


Nevoia unei legi pentru gestionarea fondurilor externe

Şefa Secţiei Asistenţă Externă a Cancelariei de Stat, Lucreţia Ciurea, despre eficienţa împrumuturilor externe.
 "...asistenţa oficială pentru dezvoltare, odată intrată în ţară, se consideră bani publicii, pentru că sunt din contribuţiile plătitorilor de impozite din ţara respectivă. Şi atunci intră în acţiune legile naţionale de gestionare a banilor publici.


 Noi vom examina în continuare situaţia, pentru că odată cu majorarea finanţării din partea UE tot mai mult apare necesitatea de a avea unele acte normative care ar reglementa specific cum se gestionează fiecare sursă. Dar deocamdată lege separată Republica Moldova nu are. Eu consider personal că cadrul normativ existent ne permite să monitorizăm şi să gestionăm banul public conform legislaţiei. ..."
Gh. Cojocaru: la Chișinău este instalată o conducere politică pentru care integrarea europeană este realmente o prioritate și un obiectiv strategic.”
Vasile Botnaru a discutat la Chișinău cu istoricul și analistul Gheorghe Cojocaru despre relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Intervievatul este de părere că recenta vizită a cancelarei germane, Angela Merkel ar începe să dea primele roade: 
05.09.2012

Ministrul finanţelor şi eficienţa banilor de la donatori străini

Veaceslav Negruţa: Uniunea Europeană rămâne principalul donator al Republicii Moldova
 „Aici se construieşte cu fonduri europene” – este un anunţ pe care-l poţi citi peste tot, pe autostrăzile germane, pe clădirile istorice renovate din Centrul Europei şi chiar pe ruine abandonate, în Grecia. Ce şi-ar dori şi premierul Vlad Filat: nu ruine, ci ca publicul să fie informat despre mulţimea de proiecte finanţate din exterior, mai ales de Uniunea Europeană care rămâne principalul donator al Republicii Moldova, cu 337 milioane de euro. Urmează Statele Unite şi BERD, Banca Mondială şi România. În total, a precizat premierul Filat la şedinţa de guvern de astăzi, sunt în derulare proiecte finanţate din exterior cu peste un miliard de euro. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul de finanţe Viaceslav Negruţa:
  
Mai mult

Integrarea în spațiul euroasiatic, un pas greșit...

S. Ostaf: „analiza impactului de integrare demonstrează efectele pozitive ale apropierii de spaţiul european.”

 04.09.2012

Moldova între UE şi uniunea vamală eurasiatică

Iurie Gotişan: Uniunea Europeană şi uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan sunt absolut diferite ca rigori şi standarde.

Ce avantaje ar putea aduce Moldovei o apropiere a ţării de uniunea vamală euro-asiatică? Mai multe decît o apropiere mai rapidă de Uniunea Europeană sau mai puţine şi mai puţin sigure? Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul economic Iurie Gotişan.