Faceți căutări pe acest blog

Noutati CoE-RM - Septembrie 2012

26 septembrie 2012

Ziua Europeană a Limbilor

Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale şi că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, atât Consiliul Europei, cât şi Uniunea Europeană încurajează plurilingvismul în Europa.




25 septembrie 2012

Hotărârea CEDO în cauza SFINX-IMPEX S.A. versus Moldova

 La 25 septembrie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea în cauza „SFINX-IMPEX S.A. împotriva Moldovei” (cererea nr. 28439/05).
Reclamantul, Sfinx‑Impex S.A, este o societate anonimă înregistrată în baza legislaţiei Republicii Moldova, cu sediul la Chişinău. În iunie 2002, judecătoria economică din Chişinău a ordonat întreprinderii publice A., să transfere în contul companiei reclamante o sumă de 1 014 968,25 lei (echivalentul sumei de 78 998,15 euro) cu titlu de datorii şi cheltuieli de judecată. Hotărârea a devenit definitivă, dar nu a fost executată. O altă companie, titulară a creanţei, a înaintat o cerere de revizuire, dar după expirarea celor trei luni prevăzute de legislaţie. În decembrie 2005, Curtea de Apel economică a anulat prima hotărâre, care era în favoarea reclamantului.

Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil), compania reclamantă a afirmat că repunerea în cauză a hotărârii definitive pronunţate în favoarea sa prejudiciază principiul securităţii raporturilor juridice.

Curtea a constatat, în unanimitate, încălcarea articolului 6 § 1 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului şi a acordat companiei reclamante 110 000 euro cu titlu de prejudiciu material.


23-25 septembrie 2012

Conferinţa europeană a Miniştrilor responsabili pentru Tineret



Miniştri şi delegaţii din 50 de State care au ratificat Convenţia culturală europeană a Consiliului Europei  s-au reunit în Federaţia Rusă în perioada 23-25 septembrie 2012. Printre subiectele abordate au fost incluse: modalităţile de garantare a accesului tinerilor la drepturi; combaterea excluderii sociale; mecanismele de combatere a discriminării, intoleranţei, sărăciei şi şomajului în Europa.




20-21 septembrie 2012

Conferinţa europeană a Preşedinţilor Parlamentelor 

În perioada 20-21 septembrie 2012, la Strasbourg va avea loc Conferinţa europeană a preşedinţilor parlamentelor din Statele membre ale Consiliului Europei. În cadrul Conferinţei, dl Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova va prezenta o comunicare la tema: "Există oare o criză a democraţiei participative? Provocări pentru parlamentele naţionale.". în care a solicitat încetarea perioadei de monitorizare a Republicii Moldova de către Consiliul Europei

 

20-21 septembrie 2012

Conferinţa europeană a Miniştrilor de Justiţie


La Viena (Austria), în perioada 20-21 septembrie 2012,  îşi va desfăşura lucrările cea de-a 31-a Conferinţă a Miniştrilor de Justiţie din cele 47 de State membre ale Consiliului Europe cu genericul "Răspunsurile justiţiei la violenţa urbană". Rapoartele prezentate şi discuţiile se vor axa pe două subiecte: "Grupările organizate şi noilor lor mijloace de comunicare" şi "Minorii, în calitate de autori şi victime". Moldova a fost reprezentată la Conferinţă de o delegaţie condusă de Oleg Efrim, Ministrul Justiţiei.

Oleg Efrim a fost împuternicit să semneze la Viena, din partea Republicii Moldova, Convenţia Consiliului Europei cu privire la contrafacerea produselor medicale și a infracţiunilor similare care ameninţă sănătatea publica, adoptata la Moscova la 28 octombrie 2011 (Convenţia Medicrime).

În cadrul Conferinţei, Comisia europeană pentru eficienţa justiţiei a Consiliului Europei (CEPEJ) va prezenta raportul său din 2012 cu privire la evaluarea sistemelor judiciare europene.

Detalii
Comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova 

Zilele europene ale Patrimoniului 


În fiecare an, în luna septembrie, cele 50 de State părţi la Convenţia culturală europeană participă la Zilele europene ale patrimoniului, o acţiune comună a Consiliului Europei şi Uniunii Europe, oferind vizite la noi comori culturale şi deschizând clădiri istorice care sunt în mod normal închise publicului.


Moldova va sărbători Zilele Europene ale Patrimoniului în perioada 17 septembrie - 20 octombrie.  În republică vor fi inaugurate mai multe expoziţii, vor avea loc conferinţe ştiinţifice, simpozioane, victorine, a anunţat Ministerul Culturii.

La 17 septembrie, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va găzdui seminarul "Rezultatele proiectului european 3D-COFORM". Pe 18 septembrie, la acelaşi muzeu se va desfăşura conferinţa "Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni - oportunităţi de conservare şi restaurare".

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi inaugurată expoziţia "Covoare de patrimoniu salvate", în data de 19 septembrie. La 20 septembrie, va fi vernisată expoziţia "Siturile arheologice din spaţiul pruto-nistrean în lumina fotografiei aeriene", la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei".

Pe 21 septembrie, la Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Soroca va fi inaugurată expoziţia foto "Soroca între ieri şi azi". Evenimente similare vor avea loc şi în alte raioane ale ţării.

Detalii
Programul  Zilelor Europene ale Patrimoniului în Republica Moldova - Ediţia 2012


12.09.2012

Curtea europeană a Drepturilor Omului a publicat un hou Ghid cu privire la admisibilitate

CEDO a elaborat prezentul Ghid practic  în scopul de a limita numărul plângerilor vădit neîntemeiate. El permite juriştilor-practicieni să consulte mai bine clienţii cu privire la şansele de admisibilitate a cauzei lor.

Pe lângă acest Ghid, Curtea a realizat o scurtă prezentare video, precum şi o listă interactivă de control (check-list) privind admisibilitatea. Aceste instrumente sunt menite să ofere reclamanţilor profani o informaţie succintă despre criteriile de admisibilitate.

Detalii

10.09.2012

CEDO are un nou Preşedinte
  
Curtea europeană a Drepturilor Omului şi-a ales, la 10 septembrie 2012, un nou Preşedinte, Dean Spielmann (Luxembourg). Mandatul acestuia va începe la 1 noiembrie 2012.

 Detalii
CV-ul noului Preşedinte





04.09.2012

Persoanele deplasate în interiorul propriilor ţări din Europa: încă o generaţie pierdută?   


Victimele conflictelor din trecut sau actuale au nevoie în continuare de ajutorul comunităţii europene şi internaţionale, a declarat Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, într-un nou articol publicat în Carnetul pentru Drepturile Omului.





03.09.2012
Seminarul de Vară al Rutelor Culturale


Primul seminar anual cu privire la Rutele culturale ale Consiliului Europei este organizat în perioada 3-7 septembrie 2012 la Centrul european pentru Tineret de la Strasbourg. “Universitatea de Vară” este adresată responsabililor de rutele culturale ale Consiliului Europei şi de noile proiecte. Obiectivul este de a lucra împreună pentru a optimiza capacităţile de dezvoltare şi de gestionare a rutelor culturale şi de a dezvolta noi instrumente  pentru a le crea, anima şi comunica. Modulele diferite combină părţi metodologice şi exerciţii practice în grup.