Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE - RM - Iulie - septembrie 2025

15.07.2025
Vizită oficială la Chișinău  a Vicepreședintei  executive pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație a Comisiei Europene, Henna Virkkunen

întrevedere cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu
Discuțiile s-au axat pe consolidarea cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniile securității și transformării digitale. 
Un subiect prioritar al întrevederii a fost eliminarea completă a tarifelor de roaming între Moldova și Uniunea Europeană, prin aderarea țării noastre la programul „Roam like at Home” începând cu 1 ianuarie 2026 – un pas concret care va facilita conectivitatea cetățenilor și întreprinderilor moldovenești cu spațiul european.
De asemenea, interlocutorii au abordat subiecte privind provocările de securitate din regiune, riscurile hibride și amenințările la adresa democrației. Președinta Maia Sandu a subliniat importanța asigurării unui proces electoral liber, corect și fără ingerințe externe în toamna acestui an, reiterând angajamentul RM pentru consolidarea statului de drept și a instituțiilor democratice.

întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean
Dialogul s-a referit la:
  • realizările Republicii Moldova în domeniul digitalizării,
  • consolidarea securității cibernetice,
  • protejarea spațiului digitalde
  • și lupta împotriva dezinformării.
„Vom continua colaborarea strânsă cu Republica Moldova pentru a sprijini procesul de integrare europeană, iar digitalizarea și comunicațiile joacă un rol important în acest parcurs și oferă beneficii enorme pentru cetățeni și pentru întreprinderi”, a declarat, la rândul său, vicepreședinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen.

Oficialii s-au referit la măsuri pentru fortificarea securității cibernetice, esențială pentru RM și pentru întreaga regiune. În acest scop, Republica Moldova are acces la rezerva cibernetică a Uniunii Europene, ceea ce va permite reacție rapidă și eficientă la incidente.

Referindu-se la progresele în domeniul digitalizării, șeful Guvernului a menționat că RM este recunoscută la nivel regional drept un campion al digitalizării serviciilor publice. Au fost menționate platformele EVO, MConnect (platforma națională de interoperabilitate), MCloud (cloudul guvernamental), serviciile de semnătură digitală avansată (MSign, MPass, EVOSign), dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică, care conectează peste 90% din instituțiile publice. Platformele sunt modernizate continuu pentru a corespunde cerințelor actuale ale Uniunii Europene.

Interlocutorii au mai vorbit despre eforturile pentru omologarea semnăturii electronice, cu sprijinul tehnic al partenerilor europeni, precum și despre implementarea portmoneului digital – aspecte care vor facilita integrarea RM în familia digitală europeană.

Premierul Dorin Recean a menționat că autoritățile lucrează la o viziune națională în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale până în anul 2030, care va contura o agendă clară pentru investiții, inovație și adoptare responsabilă a AI.

întrevedere cu directoarea Agenției de Guvernare Electronică (AGE), Nicoleta Colomeeț și ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor
Discuțiile au vizat câteva priorități strategice comune, printre care domeniul digitalizării și alinierea RM la noul Regulament UE privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă (eIDAS 2.0) – un cadru important pentru siguranța online, transparență și responsabilitate digitală, care va contribui la consolidarea încrederii cetățenilor în mediul digital.

Directoarea AGE, Nicoleta Colomeeț, a subliniat angajamentul Guvernului Republicii Moldova pentru modernizarea și transformarea digitală a statului:
„AGE inovează și modernizează serviciile guvernamentale, asigurând o interacțiune digitală transparentă și responsabilă între stat, cetățeni și mediul de afaceri. Până în 2030 ne propunem să construim cel mai prietenos stat digital din regiune cu 100% servicii electronice digitalizate. Totodată lucrăm la noua generație de servicii electronice, cu prioritate spre servicii proactive, livrate prin intermediul aplicației EVO care va deveni punctul unic de acces pentru toți.”

Nicoleta Colomeeț a prezentat și câteva cifre ale reușitelor din ultimul an:
  • 120.000 de documente emise prin modulul documente din EVO
  • 339 din 647 servicii deja pot fi accesate online
  • 94 servicii regândite în ultimii ani
  • 1 miliard de interpelări de date procesate;
  • 53 milioane de semnături electronice aplicate prin intermediul platformei MSign;
  • 120.000 de documente emise prin MWallet
Totodată,  a fost menționată și viziunea AGE pentru 2025-2030:
  • -75% dintre serviciile publice pentru business – digitalizate spre finalul anului 2025;
  •  Portofel de Identitate Digitală aliniat arhitecturii UE – până în 2026;
  •  EVO 2.0 și platforma eKYC pentru înregistrare la distanță – în curs de dezvoltare;
  •  47% dintre cetățeni cu identitate digitală activă – până în 2027;
  •  EVO - portalul digital unic național– complet funcțional până în 2027.
La eveniment au participat și directorii Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Agenției Servicii Publice (ASP), Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), precum și ai Moldova Innovation Technology Park (MITP).

întrevedere cu reprezentanții Consiliului Audiovizualului (CA)

Printre subiectele discutate împreună cu managementul instituției s-au numărat:
  • evaluarea gradului de pregătire a echipei de monitorizare pentru scrutinul parlamentar din această toamnă; 
  • progresul înregistrat la capitolul alinierii legislației audiovizuale naționale la normele europene;
  • starea pluralismului audiovizual intern și extern; 
  • provocările pe care le întâmpină autoritatea de reglementare în demersul de securizare a spațiului audiovizual național.
Vicepreședinta Comisiei Europene a apreciat eforturile instituționale și legislative întreprinse, pentru a transpune prevederile Directivei (UE) 2018/1808 privind serviciile media audiovizuale în Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, precum și cele privind alinierea cadrului legal național la noul Regulament european privind libertatea mass-media (European Media Freedom Act).
În opinia Comisarei Virkkunen, aceste măsuri vor contribui la asigurarea unui spațiu media liber, pluralist și sigur.

Totodată, echipa Direcției control servicii media audiovizuale a făcut o prezentare despre modul în care folosește soft-ul de monitorizare a programelor audiovizuale, dotat cu elemente de inteligență artificială, care a fost dezvoltat inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene (UE).

 

întrevedere cu conducerea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova

Un punct central al întrevederii l-a constituit procesul de pregătire pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, precum și provocările asociate combaterii dezinformării și amenințărilor hibride.
Doamna Virkkunen a salutat oportunitatea de a discuta aceste aspecte la debutul perioadei electorale și a reafirmat sprijinul UE în eforturile autorităților de a contracara fenomenul interferenței străine. Totodată, a evidențiat rolul crucial al platformelor digitale în prevenirea manipulării și protejarea integrității procesului electoral.

În cadrul întrevederii au fost abordate și recentele modificări legislative, în special cele privind procedura de înregistrare a candidaților, măsurile de facilitare a votului în diaspora, precum și acțiunile orientate spre consolidarea securității cibernetice și a rezilienței în spațiul online.

De asemenea, reprezentanții Uniunii Europene și-au manifestat interesul față de evaluările de risc elaborate de CEC pentru scrutinul din acest an, precum și de instrumentele instituționale disponibile pentru prevenirea și combaterea finanțării ilegale a campaniilor electorale.

în vizită la Universitatea de Stat din Moldova
Domnia Sa, a fost însoțită de către viceprim-ministra și ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Doina Nistor, prorectorul pentru digitalizare, Sergiu Corlat, precum și de alți reprezentanți ai conducerii universitare.

Agenda întrevederii a inclus o prezentare a Centrului Mediacor din cadrul USM, evidențiindu-se principalele direcții de dezvoltare cu accent pe integrarea digitală, consolidarea capacităților instituționale în domeniul cercetării științifice și participarea activă în programele europene de cooperare academică.

Detalii:

14.07- 15.07. 2025
Ministrul Mihai Popșoi - în vizită de lucru în Regatul Belgiei

Viceprim -ministrul a participat la ședința Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, prezidată de președintele acesteia, David McAllister.

Întâlnirea a constituit o bună ocazie pentru a mulțumi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, reflectat în pozițiile exprimate în cadrul dezbaterilor și rezoluțiilor adoptate în plenul Parlamentului European, precum și pentru a informa cu privire la provocările cu care se confruntă țara noastră, în contextul actual.

Ministrul de externe a salutat decizia Parlamentului European de a deschide un Oficiu la Chișinău și și-a exprimat speranța că acesta își va putea începe activitatea curând. Prezența acestui oficiu în RM va contribui la o mai bună informare a cetățenilor țării noastre despre activitatea legislativului european și despre funcționarea UE în general.

Europarlamentarii au apreciat eforturile Republicii Moldova în realizarea agendei de reforme europene și au reafirmat sprijinul Parlamentului European. Totodată, au încurajat autoritățile de la Chișinău să mențină ritmul îndeplinirii angajamentelor necesare pentru aderarea la UE.

întrevedere cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas

Discutiile s- au axat pe evoluțiile de ordin politic și de securitate din RM, precum și despre asistența oferită de Uniunea Europeană pentru consolidarea securității și rezilienței statului, în urma vizitei Înaltului Reprezentant la Chișinău, în luna aprilie.

Viceprim -ministrul Mihai Popșoi a apreciat activitatea Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova (EUPM) și a echipelor europene de răspuns rapid în contracararea amenințărilor hibride, inclusiv în domeniul securității cibernetice și combaterii dezinformării, precum și sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Pace (EPF).

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Kaja Kallas, a reconfirmat angajamentul UE de a continua să sprijine Republica Moldova în avansarea procesului de aderare și în identificarea noilor instrumente de consolidare a cooperării în domeniul securității și apărării.

întrevedere cu noua ministră a afacerilor externe a României, Oana Țoiu
Miniștrii de externe au abordat prioritățile de pe agenda bilaterală și evoluțiile legate de procesul de integrare europeană, inclusiv rezultatele primului summit Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurat recent la Chișinău.

„România rămâne un partener de încredere în susținerea parcursului european. Relația apropiată dintre țările noastre se bazează pe încredere, respect și sprijin reciproc”, a menționat ministra afacerilor externe a României, Oana Țoiu.

La finalul întrevederii, ministrul Popșoi a adresat omologului român invitația să efectueze, în perioada următoare, o vizită în Republica Moldova.

întrevedere cu ministrul afacerilor externe, afacerilor europene și cooperării pentru dezvoltare al Regatului Belgiei, Maxime Prévot.
Discuțiile au vizat consolidarea relațiilor bilaterale moldo-belgiene, cu accent pe extinderea cooperării economice și sectoriale în beneficiul cetățenilor ambelor țări. Totodată, a fost abordat parcursul european al Republicii Moldova.

Ministrul afacerilor externe și europene, Maxime Prévot a transmis un mesaj clar de susținere: „Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Belgia sprijină ferm aspirațiile europene ale Republicii Moldova, care a făcut pași curajoși, adesea în circumstanțe dificile pentru a promova reformele. Totodată, apreciem reziliența de care dă dovadă în fața amenințărilor hibride. Belgia rămâne un partener de încredere și vom continua să fim alături de Moldova.”

Detalii:

04.07.2025

Republica Moldova a găzduit  primul summit bilateral cu Uniunea Europeană

 – un moment de referință în parcursul european al țării. Președinta Maia Sandu i-a primit la Chișinău pe Președintele Consiliului European, António Costa, și pe Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La summit au mai participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și Prim-ministrul Dorin Recean.

Discuțiile s-au axat pe procesul de aderare al Republicii Moldova la UE, investițiile prevăzute în cadrul Planului de Creștere – un pachet de sprijin financiar și tehnic în valoare de 1,9 miliarde de euro – și pe aprofundarea relațiilor bilaterale.

Printre temele abordate s-au numărat:
  • extinderea relațiilor comerciale;
  • cooperarea în domeniul securității și apărării;
  • investiții în infrastructura energetică, eficiența energetică și dezvoltarea surselor regenerabile;
  • facilitarea contactelor între cetățeni, inclusiv eliminarea tarifelor de roaming și tranzacții bancare mai ieftine și mai rapide.
Președinta Comisiei Ursula von der Leyen a anunțat
debursarea primei tranșe din Planul de Creștere: 270 de milioane de euro.
Fondurile vor fi utilizate pentru:
  • reabilitarea a circa 200 km de drumuri regionale și raionale;
  • renovarea drumurilor locale în peste 100 de localități;
  • modernizarea cantinelor din toate școlile, pentru a oferi mese gratuite elevilor de gimnaziu, începând din septembrie 2025;
  • sprijinirea antreprenorilor și agricultorilor;
  • stimularea angajării tinerilor în domenii strategice;
  • dotarea a 130 de localități cu echipamente pentru gestionarea deșeurilor.

Detalii/ Video/ Foto/ Fise informative/Declarații 

https://t.ly/ZeTy1