Faceți căutări pe acest blog

BV UE-RM - Raportul privind implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere


Raportul privind implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere = Association Implementation Report on Moldova: JOINT STAFF WORKING DOCUMENT, Brussels, 3.4.2018
SWD(2018) 94 final. - 3 aprilie 2018. - 18 p. [Accesat 6.04.2018]
DISPONIBIL la:  https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/42497/2018-association-implementation-report-moldova_en

  La 5 aprilie 2018 Serviciul European de Acțiune Externă și Comisia Europeană. au publicat Raportul comun , în conformitate cu noua abordare privind rapoartele de țară prevăzută de Politica europeană de vecinătate (PEV) revizuită, prezintă modul în care angajamentele din Acordul de asociere dintre UE și Moldova, în special cele incluse în versiunea revizuită, din august 2017, a Programului de asociere, au fost puse în aplicare de Republica Moldova de la ultima întâlnire a Consiliului de asociere UE-Moldova din 31 martie 2017. Raportul subliniază dialogul politic strâns dintre cei doi parteneri la toate nivelurile, prezintă exemple de noi legi adoptate în această perioadă și indică principalele provocări care trebuie abordate rapid de guvernul Republicii Moldova.



Republica Moldova a continuat, de asemenea, să își reformeze sectorul bancar, cu sprijinul UE și al partenerilor internaționali precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială. În special datorită acestor reforme, Acordul cu FMI este pe calea cea bună. Creșterea economică înregistrată în perioada 2016-2017 a avut un impact pozitiv asupra schimburilor comerciale. Moldova a înregistrat progrese în alinierea legislației sale în materie de comerț la normele și standardele UE, dar și în acest domeniu sunt necesare eforturi suplimentare semnificative.
În ceea ce privește democrația, drepturile omului și buna guvernanță, raportul reamintește că modificarea sistemului electoral din iulie 2017 nu a respectat recomandarea formulată de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei și de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE. Se reiterează necesitatea de a se asigura caracterul participativ al procesului electoral înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. Raportul subliniază și faptul că fenomenul corupției, inclusiv la nivel înalt, rămâne larg răspândit, iar independența justiției, asigurarea respectării legii și funcționarea instituțiilor naționale de combatere a corupției trebuie consolidate în mod semnificativ.

Sunt evidențiate o serie de realizări, inclusiv exemple de proiecte care au fost finalizate în perioada 2016-2017 cu sprijinul UE și care au îmbunătățit în mod direct viața de zi cu zi a cetățenilor. Au fost create noi incubatoare de afaceri, de exemplu în Călărași, pentru a stimula dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă, iar UE a oferit sprijin financiar migranților care se întorc pentru a dezvolta afaceri în Republica Moldova. Raportul subliniază, de asemenea, importanța măsurilor de consolidare a încrederii, cum ar fi sprijinul pentru înființarea de întreprinderi și crearea de locuri de muncă, precum și beneficiile concrete pe care acestea le aduc în Transnistria și în Găgăuzia.

Raportul a fost publicat înaintea reuniunii Consiliului de asociere UE-Moldova, care va avea loc la 3 mai 2018 la Bruxelles.

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar în ultimul an schimburile comerciale s-au intensificat și mai mult”, a adăugat comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn. „De la intrarea în vigoare a Acordului de asociere, care include zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, ponderea UE în exporturile Republicii Moldova a crescut, reprezentând în prezent peste jumătate din totalul schimburilor comerciale ale acestei țări. UE a contribuit la crearea a peste 1 500 de locuri de muncă prin sprijinul acordat micilor întreprinderi. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care arată de ce UE este importantă pentru Republica Moldova, iar parteneriatul nostru este avantajos pentru cetățenii moldoveni. Pentru a beneficia pe deplin de avantajele acordului nostru de asociere, Republica Moldova trebuie să continue să pună în aplicare noi reforme, fără întârziere.”

Mai mult