Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă
Interviuri, comentarii, opinii
21.12.2012
Bogdan Ţîrdea: „Sîntem campioni în Parteneriatul Estic, dar prea departe de rigorile unei democraţii chiar minimale.”
INTERVIU
Jean-Claude Mignon, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului
Europei (APCE), a declarat în legislativul de la Chişinău că Republica
Moldova este un exemplu de schimbare. Demnitarul european a afirmat că
susţine iniţiativa de revizuire a Constituţiei prin modificarea
articolului 78, referitor la alegerea preşedintelui, şi că experienţa
Consiliului Europei stă la dispoziţia Moldovei. Mignon s-a referit şi la
conflictul transnistrean, spunînd că pentru soluţionarea acestuia este
nevoie de un dialog constructiv. Valentina Ursu l-a intrebat pe
analistul Bogdan Ţîrdea dacă APCE trebuie să continue sau nu
monitorizarea Moldovei.
18.12.2012
UE a fost naivă în privința Rusiei și a Partenariatului estic
Expertul
polonez Rafal Trzaskowski explică de ce Rusia nu dorește apropierea
țărilor din fostul spațiu sovietic, inclusiv Moldova, de blocul
european.
„Uniunea Europena a fost naiva atunci cand a crezut ca planul sau de a-si apropia șase dintre fostele tari sovietice in cadrul asa numitului proiect al Parteneriatului Estic va fi tolerat de Rusia”, este nu doar parerea politicianului polonez de centru-dreapta Rafal Trzaskowski, unul dintre expertii Parlamentului European in acest dosar, dar si a unui numar in crestere de politicieni europeni. Intr-un interviu acordat corespondentului nostru la Strasbourg, Iolanda Bădiliță, expertul polonez explică de ce Rusia nu isi doreste, de fapt, ca vreo tara din fostul spatiu sovietic, inclusiv Moldova, sa se apropie politic si comercial de blocul european.
13.12.2012
FULE: Parteneriatul Estic nu se referă numai la relaţiile bilaterale dintre ţările sale şi Uniunea Europeană”
Încheierea acordurilor comerciale de liber schimb si cele de
asociere ale Uniunii Europene cu ţările din Parteneriatul Estic
reprezintă una din priorităţile pentru anul viitor ale comisarului
Uniunii Europene pentru extindfere şi bună vecinătate Štefan Füle.
Într-un interviu cu corespondentul Europei
Libere Rikard Jozwiak , comisarul european a vorbit despre speranţele
sale pentru ţările meritorii ale acestui program comunitar. Domnul Füle
nu a vorbit de data aceasta despre Moldova dat în interviurile pe care
le-a acordat serviciului nostru a subliniat mereu ca Moldova este „o
poveste de succes” a Parteneriatului Estic. Un rezumat de la Oana
Serafim.
Ce ar trebui să se întimple la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, planificat pentru toamna anului viitor, pentru a fi considerat un succes, a fost intrebat domnul Fuehle
10.12.2012„Cred că ar trebui să se întimple mai multe lucruri concrete, precum încheierea negocierilor pentru acordul de liber schimb cuprinzător şi aprofundat. Cred ca ar fi important de asemenea sa reuşim să oferim ceva concret, cel putin unora dintre partenerii nostri, in domeniul regimului fără vize de călătorie, ceeace este foarte important pentru cetăţenii ţărilor din regiune. Si cred că mai este ceva ce sper să fie subliniat la acel sumit, şi anume legătura dintre reformele făcute de partanerii nostri cărora să le oferim mai mult decit încurajari şi aprecieri, dar şi să fim și noi ambiţioşi şi curajoşi şi să definim un un drum clar pentru cei care vor o apropiere din ce in ce mai mare de Uniunea europeană.”
Integrare europeană înseamnă modernizare
Radu Vrabie: „problemele social-economice, pe care Tiraspolul încearcă să le pună pe masa negocierilor, nu pot fi rezolvate fără problemele politice.
Europa Liberă: Ce credeţi despre felul cum se încearcă identificarea unei soluţii pentru criza transnistreană? E corectă politica paşilor mici sau mai degrabă împărtăşiţi punctul de vedere al celor care spun că, mai întâi, statutul, după aceasta problemele dintre Chişinău şi Tiraspol trebuie rezolvate?
Radu Vrabie: „Nu cred că putem să pornim discuţii despre statut, fără a avea măcar câteva succese, mici, dar succese în reglementare. De aceea, cred că abordarea atunci, la momentul în care s-a reuşit reluarea circulaţiei trenurilor, în momentul în care au avansat discuţiile despre participarea Transnistriei la discuţiile despre Acordul de Liber Schimb şi Aprofundat cu Uniunea Europeană erau necesare. Însă chiar atunci vedeam declaraţiile oficialilor moldoveni, responsabililor europeni că vom ajunge în momentul în care va trebui, vrem sau nu vrem, să discutăm probleme politice.
Or, problemele social-economice, pe care Tiraspolul încearcă să le pună acum pe masa negocierilor, nu pot fi rezolvate fără probleme politice. Nu poate Chişinăul să dea licenţă băncilor transnistrene, fără să ţină cont de reglementările internaţionale şi fără să poată avea un minim control asupra desfăşurării activităţii acestora. Un control, nu mai mult şi nu mai puţin pe care îl are asupra altor bănci comerciale din Republica Moldova. De aceea cred că, deşi că s-a reuşit un anumit progres, negocierile mai departe vor merge mai greu.”