Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: Decembrie 2012

21.12.2012

Muzeul din Liverpool a obţinut Premiul Muzeului al Consiliului Europei pentru anul 2013

Comisia pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a acordat Premiul Muzeului pentru anul 2013 Muzeului din Liverpool (Marea Britanie).


Detalii:



17-20 decembrie 2012

Vizita Preşedintelui APCE în Moldova

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, s-a aflat, în perioada 17-20 decembrie 2012, într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Scopul vizitei înaltului oficial european este de a  stimula climatul de încredere între cele două maluri ale Nistrului, favorabil soluţionării conflictului transnistrean, de a facilita dialogul între Parlamentul Republicii Moldova şi aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol, precum şi de a se documenta vizavi de implementarea reformelor şi nivelului de avansare a Republicii Moldova pe calea integrării europene.

La 20 decembrie 2012, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului RM, dl J.-C. Mignon a rostit un discurs.




19.12.2012

A fost numit noul agent guvernamental al Moldovei la CEDO

Guvernul l-a numit pe Lilian Apostol în funcţia de agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Funcţia a devenit vacantă din iunie 2011, când fostul agent guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu, a fost numit viceministru al Justiţiei.

Detalii


19.12.2012


Intimidarea apărătorilor drepturilor migranţilor trebuie oprită



Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a publicat un nou articol în Carnetul Drepturilor Omului, în care a atras atenţia asupra limitării, în multe ţări europene, a acţiunilor apărătorilor drepturilor migranţilor.


Detalii

19.12.2012

Comisia APCE invită parlamentele naţionale să elaboreze politici culturale bazate pe valorile Consiliului Europei

Comisia pentru cultură a APCE consideră că parlamentele naţionale ar trebui să elaboreze politici culturale, care să apăre în mod eficient valorile noastre comune fundamentale, şi anume drepturile omului, democraţia şi statul de drept. Aceste politici ar trebui să asigure, de asemenea, acces egal pentru toţi la educaţie şi să promoveze participarea la viaţa culturală, creativitatea şi inovarea.

Prin adoptarea unui proiect de rezoluţie bazat pe raportul elaborat de Anne Brasseur (Luxemburg, ALDE), Comisia consideră că parlamentele ar trebui să profite într-o măsură mai mare de instrumentele şi mijloacele de acţiune dezvoltate de către Consiliul Europei. Acestea ar trebui să adopte măsuri concrete pentru a consolida dialogul intercultural şi a intensifica cooperarea parlamentară în domeniile culturii şi educaţiei la nivel regional şi european, inclusiv cooperarea cu Parlamentul European şi cu Adunarea Parlamentară.

Detalii


18.12.2012

Moldova a mai pierdut două dosare la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat două hotărâri împotriva Republicii Moldova. În cauza G.B. şi R.B. împotriva Republicii Moldova (nr. 16761/09) reclamanţii au invocat articolul 8 al Convenţiei (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi s-au plâns de sterilizarea, din neglijenţă, a reclamantei de către un medic-obstetrician de la spitalul din Ştefan-Vodă. În cel de-al doilea caz, Gasanov împotriva Republicii Moldova (nr. 39441/09), reclamantul, un cetăţean georgian care locuieşte în Taraclia, s-a plâns că a fost matratat de poliţişti în timpul aflării sale în Izolatorul de detenţie provizorie al CPR Glodeni.
Detalii:
Hotărârea CEDO în cauza G.B. şi R.B. împotriva Republicii Moldova (nr. 16761/09) (eng) şi Rezumat (rom)
Hotărârea CEDO în cauza Gasanov împotriva Republicii Moldova (nr. 39441/09) (eng) şi Rezumat (rom)


17.12.2012

 CEDO a realizat un film video privind condiţiile de admisibilitate a plângerilor

Curtea europeană a Drepturilor Omului a realizat un film video cu privire la criteriile de admisibilitate. Varianta iniţială fiind în franceză şi engleză, acum acesta este disponibil în 12 versiuni lingvistice, inclusiv în limba română. Filmul video, care durează aproximativ 3 minute, se adresează publicului larg  şi prezintă principalele condiţii necesare pentru a putea aplica la Curte. Nerespectarea acestora este motivul pentru care marea majoritate a plângerilor sunt respinse



14.12.2012

Încurajarea drepturilor omului în politica externă


La Conferinţa de la Torino, organizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la 13-14 decembrie, au fost discutate problemele cu privire la drepturile omului şi politica externă.

În declaraţia finală, participanţii, au invitat statele membre ale UE să fie mai consecvente şi mai coerente în adoptarea deciziilor de politică externă şi au afirmat că standardele Organzaţiei Naţiunilor Unite şi ale Consiliului Europei în domeniul drepturilor omului ar trebui să fie integrate în mod sistematic în strategiile de politică externă şi susţinute în toate circumstanţele.



13.12.2012


Lansarea Strategiei dezvoltării culturii Republicii Moldova: 2013-2020 „Cultura XXI/20”


Strategiile 2020 ale culturii în Republica Moldova, elaborate de o echipă de specialiști constituită de Ministerul Culturii, au fost puse în discuţie publică. Scopul Strategiei constă în elaborarea liniilor directorii de evoluţie a procesului cultural durabil din Republica Moldova, menit să contribuie la dezvoltarea socio-economică continue a ţării. La elaborarea Strategiei s-a ţinut cont de concluziile şi recomandările conţinute în studiile elaborate anterior şi proiectele derulate cu sprijinul donatorilor, printre care „Viziuni de viitor: politica culturală a Moldovei de la schimbări la viabilitate” (Fundaţia Soros-Moldova şi Fundaţia culturală europeană, 2011),  „ Analytical base-line report on the culture sector and cultural policy of the Republic of Moldova: Studies and Diagnostics on Cultural Policies of the Eastern Partnership Countries (Regional Monitoring and Capacity Building Unit of the Eastern Partnership Culture Programme, 2012), „Raportul Misiunii de experţi a Consiliului Europei în Republica Moldova. Evaluarea situaţiei patrimoniului cultural, Chişinău, 5-7 Junie 2012” (Programul de cooperare tehnică şi consultanţă legată de conservarea integrată a patrimoniului cultural, Consiliul Europei).

Detalii:
Programul de acţiuni şi proiectul cu privire la Strategia dezvoltării culturii Republicii Moldova: 2013-2020 „Cultura XXI/20”


10.12.2012

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului 


La 10 decembrie în toată lumea este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În această zi, în 1948, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat "Declaraţia universală a drepturilor omului". Documentul a fost elaborat ca răspuns la atrocităţile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi este primul act internaţional în care sunt exprimate drepturile şi libertăţile fundamentale ce trebuie garantate fiinţelor umane din întreaga lume.



07.12. 2012

Lansarea studiului „Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, 1997-2012”

Potrivit unui studiu, realizat de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Republica Moldova este printre primele state după numărul de cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu circa 1000 de cereri anual. Ţara a fost condamnată până acum de 225 de ori, iar cât priveşte procesul executării deciziilor CEDO mai are de muncit mult.

Experţii centrului remarcă faptul că Moldova a plătit deja peste 12,8 milioane de euro în baza hotărârilor emise de CEDO. La această etapă nu au fost identificate probleme grave cât ţine de transferarea la timp a banilor în contul reclamanţilor. În schimb, există probleme plăţii comisionului pentru transfer şi a impozitării sumelor. 

07.12.2012

CEDO a tradus mai multe documente şi materiale video în limba romănâ


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a  lansat un proiect de traducere a materialelor sale informaţionale în limbile oficiale ale Statelor membre ale Consiliului Europei.

Curtea doreşte să încurajeze orice iniţiativă de a include difuzarea acestor resurse multimedia în programele de predare a drepturilor omului sau cursuri de educaţie civică.



06.12.2012

Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei marchează 10 ani de activitate

La evenimentul de celebrare a aniversării a 10-a a CEPEJ, au participat personaităţi importante din cadrul Consiliului Europei: Secretarul General adjunct al CoE, Gabriella Battaini-Dragoni; Preşedintele CEDO, Dean Spielmann; Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Nils MUIŽNIEKS.

Detalii:

04.12.2012

Moldova a fost din nou condamnată la CEDO pentru rele tratamente


Curtea Europeană a Depturilor Omului a comunicat două hotărâri împotriva Moldovei: Ciorap (nr. 3) v. Republica Moldova (nr. 32896/07) şi Struc v. Republica Moldova (nr. 40131/09). 


În cauza Ciorap v. Republica Moldova, reclamantul, Tudor Ciorap, cetăţean al Moldovei, născut în 1965 a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea pentru mai multe infracţiuni, inclusiv fraudă. Pedepsa a fost executată între 2000 şi 2009, cu mici întreruperi. În prima cauză, el a pretins că în timpul executării pedepsei sale, condiţiile de detenţie erau inumane şi degradante. Curtea s-a pronunţat în hotărârea din iunie 2007. În cea de-a doua plângere înaintată Curţii, Dl Ciorap a susţinut că, nici după adoptarea hotărârii CEDO, condiţiile de detenţie nu s-au schimbat. El a afirmat că este invalid de gradul doi şi are nevoie de o dietă specială, pe când cantiatea foarte mică de hrană şi calitatea infusficientă a acesteia i-au agravat starea sănătăţii, el s-a îmbolnăvit de tromboflebită, preumonie septică şi anemie. Astfel, reclamantul a pretins o încălcare a articolului 3 (interzicerea torturii şi pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante).

În hotărârea sa din 4 decembrie 2012, Curtea a declarat că a avut loc o încălcarea articolului 3 din Convenţie. Cererea reclamantului pentru reparaţie echitabilă a fost respinsă.

În cauza Struc v. Republica Moldova, reclamantul, Oleg Struc, este un cetăţean al Moldovei, care s-a născut în 1980 şi locuieşte la Bălţi. Dl Struc a fost condamnat în iunie 2010 pentru provocarea leziunilor corporale în timpul unei încăierări dintr-un bar şi a fost condamnat la şapte ani de închisoare. În plângerea sa, reclamantul, invocând articolul 3 (interzicerea torturii şi tratamentului inuman şi degradant), a pretins că a fost maltratat de poliţie în timpul detenţiei preventive şi investigarea alegaţiilor sale de rele tratamente nu a fost efectivă. Reclamantul a mai susţinut, în baza articolului 13 (dreptul al un recurs efectiv) că în dreptul intern nu există nicio cale efectivă prin care să-şi revendice dreptul la reparaţii pentru maltratările suportate. De asemenea, el pretins încălcarea articolului 3 pe motiv că îngrijirea medicală inadecvată în timpul detenţiei a dus la faptul că acesta s-a îmbolnăvit de tuberculoză pulmonară şi preumonie. În final, reclamantul, invocând articolul 5 § 1 (dreptul la liberate şi la siguranţă), a pretins că detenţia sa a fost ilegală şi, invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil în termen rezonabil) a susţinut că perioada procedului penal împotriva lui, patru ani – a fost excesivă.

În hotărârea din 4 decembrie 2012, Curtea a declarat că a avut loc încălcarea articoleleor 3, 6 § 1 şi 13 din Convenţie şi a acordat reclamantului 8 000 euro pentru daune morale şi 1 400 euro pentru costuri şi cheltuieli 

Informaţii relevante:

03 12.2012

De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, 3 decembrie, guvernele sunt încurajate să-şi asume responsabilităţi, utilizând standardele europene




Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi,  Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a făcut apel către guvernele Statelor membre să utilizeze standardele Consiliului Europei pentru a proteja şi a consolida drepturile şi capacităţile milioanelor de persoane afectate de un handicap.

"Tema acestui an - înlăturarea barierelor în crearea unei societăţi incluzive şi accesibile – constituie un memento referitor la cât de mult trebuie să fie făcut pentru a garanta persoanelor cu dizabilităţi o viaţă independentă şi activă. Nu este vorba doar despre bariere fizice, cum ar fi designul mediului exterior sau accesul la transport, dar, de asemenea, despre eliminarea prejudecătţilor, stigmatizarii, respingerii şi excluderii.

"Guvernele dispuns deja de mijloace eficiente de combatere a acestor bariere, elaborate de către Consiliul Europei: Carta socială revizuită şi Recomandarea 2009 privind designul universal. Planul nostru de acţiune pentru persoanele cu handicap 2006-2015 oferă modalităţi specifice prin care guvernele pot demola barierele existente şi pot evita apariţia altora.

"Acest lucru este esenţial pentru a îmbunătăţi viaţa, nu numai pentru cele 15% estimate din populaţia lumii, care au o formă de handicap, dar, de asemenea, pentru familiile şi prietenii acestora, precum şi pentru întreaga comunitate. Să trecem acum la acţiuni concerete pentru ca cea mai mare minoritate să se integreze în societate. "

Detalii:


CONSILIUL EUROPEI: