Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM : Decembrie 2012

24.02.2012

Realizarile Guvernului Moldovei in contextul integrarii europene


Am avut o politică externă, care este subordonată obiectivului nostru de transformare a Moldovei într-un stat modern, european, astfel încît beneficiile să fie resimţite de fiecare cetăţean. Or, scopul nostru strategic e să construim Europa la noi acasă, să construim împreună o democraţie europeană, cu poliţie europeană, cu şcoli europene, cu drumuri europene. Asta vrem să atingem ca obiectiv şi pentru asta sîntem atît de activi în plan extern, pentru că anume cu sprijinul partenerilor noştri externi ne mişcăm spre atingerea acestor obiective.
 În 2012 am făcut un pas determinant în vederea finalizării negocierilor privind Acordul de Asociere şi crearea unei Zone de liber schimb cu UE. Acest Acord va constitui un pas enorm spre integrarea în Uniunea Europeană. Iar formarea Zonei de liber schimb ne va permite să creăm locuri de muncă, să atragem investitori străini şi să construim în Moldova o economie modernă, ireversibil integrată în spaţiul european.

De asemenea, în 2012 am semnat: Acordul de amendare a Acordului RM-UE privind facilitarea regimului de vize; Acordul-cadru privind participarea la operaţiunile UE de gestionare a crizelor; Acordul dintre UE și Republica Moldova privind protecția indicațiilor geografice; Acordul privind cooperarea în domeniul ştiinţei şi inovaţiei.

Tot în acest an am semnat Acordul privind crearea spațiului aerian comun Moldova – Uniunea Europeană.

 Detalii


24.02.2012

Conferință de presă cu tema "Activitățile realizate în cadrul Anului European al Îmbătrînirii Active și al Solidarității între Generații"




Detalii

20.02.2012

BERD continuă finanţează proiecte de eficienţă energetică 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda ProCredit Bank din Moldova un împrumut de US $ 4 milioane  pentru a finanța proiecte de eficiență energetică din țară. Facilitatea va fi utilizată pentru creditarea clienților rezidențiali pentru a sprijini utilizarea eficientă a energiei în gospodării. 


19.02.2012

 Sedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană 

În cadrul şedinţei s-a discutat despre raportul Guvernului privind implementarea condiţionalităţilor fazei II a Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, priorităţile pentru perioada imediat următoare, dar şi despre lichidarea restanţelor de ordin legislativ şi instituţional. 

La 13 decembrie, 2012, Prim-ministrul Vlad FILAT a prezentat la Bruxelles în cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia MALMSTROM, primul raport privind implementarea condiţionalităţilor fazei II a Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, care este ultima etapă înainte ca Moldova să beneficieze de regim liberalizat de vize.


Participanţii la şedinţă au discutat despre modul cum a fost realizat acest raport, care are peste 100 de pagini, cum s-au implicat instituţiile, dar şi restanţele care mai există.


Vicepremierul Iurie LEANCĂ, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene,  a precizat că numărul restanţelor nu este mare şi cu eforturi consolidate acestea vor fi lichidate în scurt timp. Vicepremierul  a vorbit despre importanţa vizitei Misiunii de evaluare a Uniunii Europene, care îşi va începe activitatea în R. Moldova în luna februarie.

  19.02.2012

BERD a investit 94 mil. euro în R. Moldova în anul curent, cu 25 mil. euro mai mult decât în 2011

Banca a sprijinit, în special, Planul de Acțiuni al Moldovei în vederea eficientizării energetice prin investiții directe, sprijinind totodată dezvoltarea regionale inclusiv  prin extinderea sprijinului față de noi municipalități. De asemenea, BERD  este în continuare prezent în domeniul financiar moldovenesc , unde pune accent pe guvernanța corporativă și transparența acționarilor. 

n 2012, BERD a pus în practică proiectele privind îmbunătățirea eficienței energetice pentru a sprijini clienţii industriali și rezidențiali în aplicarea proiectelor de economisire a energiei. Acestea includ al doilea Cadru pentru sectorul comercial (MoSEFF - 22 mil. euro) și pentru sectorul rezidenţial (MoREEFF - 35 mil. euro) pentru a ajuta proprietarii de case și întreprinderilor să reducă facturile la energie.

Aceste cadre de finanțare sunt sprijinite de subvenții de la guvernul suedez și Comisia Europeană pentru a asigura sprijinul tehnic și accesibilitate pentru debitorii finali. În plus, BERD colaborează îndeaproape cu Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale pentru a sprijini modernizarea legislației relevante și codurile de locuințe. Acest lucru va permite debitorilor colectivi, cum ar  asociațiile, să beneficieze mai mult de finanțare disponibilă prin intermediul băncilor.






19.02.2012

Recomandări privind Integrarea Europeană a Moldovei

 Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei de închidere a Proiectului “Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană”.

Recomandările au fost elaborate în patru grupuri de lucru formate în cadrul proiectului: Vize, frontiere și regiunea transnistreană; Agricultură; Dezvoltare regională; Comerț, servicii, concurență.

Prezentă la eveniment, Natalia Gherman viceministra Afacerilor Externe și Integrării Europene, a precizat că proiectul a contribuit la eficientizarea procesului de integrare europeană.

”Am reușit să implementăm condițiile primei faze de negocieri a Regimului de liberalizare a vizelor și am trecut la faza doi, implementarea căreia urmează să fie monitorizată inclusiv de societatea civilă. Contăm pe expertiza oferită de societatea civilă și mizăm pe experiența Convenției în procesul de extindere a informării și comunicării și în restul regiunilor țării, nu doar în capitală. Desigur, mizăm și pe suportul și exemplul Slovaciei în această direcție”, a subliniat viceministra.
Detalii

17.02.2012

Întrunirea anuală a beneficiarilor de asistenţă externă şi a membrilor reţelei instrumentelor Twinning, TAIEX, SIGMA şi Programului complex pentru consolidare instituţională (CIB)

Genericul întrunirii a fost „Cooperarea RM-UE - instrumente de consolidare instituţională: Un an de progres. Sarcinile şi provocările viitoare", la eveniment fiind prezente persoanele responsabile şi implicate în implementarea proiectelor Twinning şi omologii consilierilor rezidenţi, precum şi membrii grupurilor de lucru Twinning, persoanele responsabile privind asistenţa externă, alţi funcţionari implicaţi în procesul de consolidare instituţională.


Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a spus că anul 2012 a fost cel mai de succes an din istoria relaţiilor R. Moldova - Uniunea Europeană. Ambasadorul a menţionat că Moldova are perspectivă europeană, iar anul 2013 este unul extrem de important pentru ţara noastră.

Dirk Schuebel a încurajat Guvernul să continue ritmul de implementare a reformelor, exprimîndu-şi aprecierea faţă de modul în care se fac acestea.

Ambasadorul a precizat că UE, care este cel mai mare partener de dezvoltare a R. Moldova, inclusiv financiar, va continua să susţină ţara noastră. Oficialul a menţionat că, dacă în anul 2006 asistenţa UE a fost în valoare de 25 milioane euro, atunci în 2012 a ajuns la 152 milioane euro.

„Această susţinere este un semn din partea UE pentru R. Moldova. În anul 2013 volumul asistenţei este planificat la 100 de milioane de euro, suplimentar urmînd a fi alocate fonduri adiţionale în baza principiului „mai mult pentru mai mult", care ar putea să ajungă încă la 30 milioane euro", a spus Ambasadorul UE la Chişinău.

Detalii

13.12.2012

Prezentarea raportului privind liberalizarea regimului de vize

Premierul a prezentat primul raport de implementare a condiţionalităţilor fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. În baza acestui raport, o misiune a Uniunii Europene va sosi la Chişinău pentru a stabili perioada liberalizării regimului de vize de către UE pentru Republica Moldova.



13.12.2012

 Suedia oferă Moldovei suportul necesar pentru avansarea reformelor


Elaborarea unei Strategii de cooperare pentru dezvoltare cu RM pentru anii 2014-2020 în cadrul parteneriatului Estic,  precum și intenția Republicii Moldova de a adera la Parteneriatul pentru eficiență energetică și mediu pentru Europa de Est (E5P) au fost subiectele de bază abordate, la întrevederea dintre Ministrul Economiei Valeriu Lazăr și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA) și Ambasadei Suediei.


7.12.2012
Lansarea Raportului Naţional de Dezvoltare Umană 2012 „Aspiraţiile europene şi dezvoltarea umană a Republicii Moldova


Raportul analizează provocările şi realizările, întârzierile şi progresele RM din perspectiva dezvoltării umane şi formulează un set de recomandări ce ar putea reduce costurile și maximiza beneficiile integrării europene pentru toți cetățenii RM.


Raportul „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova” se axează în principal pe impactul procesului de integrare europeană asupra dezvoltării umane în Republica Moldova pe plan economic şi social, liberalizării regimului de vize dintre Moldova și Uniunea Europeană şi dezvoltarea capitalul uman ca factor esențial al calității guvernării și al unei integrări europene de succes. Totodată, Raportul formulează o serie de concluzii şi recomandări de politici pentru avansarea Moldovei pe calea modernizării.   





5.12.2012

 48 de țări din întreaga lume își unesc forțele pentru combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin intermediul internetului

La 5 decembrie, Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne, împreună cu Eric Holder, Procurorul general al SUA, vor lansa o alianță mondială împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin intermediul internetului. Inițiativa are drept scop reunirea factorilor de decizie la nivel mondial, obiectivele vizate fiind o mai bună identificare și ajutorare a victimelor, precum și aducerea în fața justiției a autorilor acestor infracțiuni. La acest eveniment vor participa miniștri și înalți funcționari din cele 27 de state membre ale UE și din alte 21 de țări din afara UE (Albania, Australia, Cambodgia, Croația, Elveția, Filipine, Georgia, Ghana, Japonia, Moldova, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Serbia, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Turcia, Ucraina și Vietnam).
4.12.2012

Polonia sprijină aspirațiile Republicii Moldova de integrare europeană : Vizita Preşedintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski în Republica Moldova

Preşedintele Republicii Polone, Bronisław KOMOROWSKI a subliniata  că Polonia își dorește o colaborare strînsă cu Moldova și s-a arătat încrezător că locul Republicii Moldova este în UE.

"Polonia sprijină aspirațiile Republicii Moldova de integrare europeană și apreciază înalt progresul înregistrat în acest proces", a spus Bronisław KOMOROWSKI.

Președintele Republicii Polone a opinat că integrarea Moldovei în UE va aduce beneficii atît cetățenilor Republicii Moldova, cît și țărilor membre ale UE.

Detalii

 
4.12.2012 

 Participarea delegaţiei RM la reuniunea înalţilor funcţionari din cadrul Parteneriatului Estic (PaE), de la Bruxelles

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman a punctat eforturile depuse de Guvernul Republicii Moldova cu scopul de a finaliza, până la Summit-ul din toamna anului viitor, negocierile privind Acordul de Asociere, inclusiv Acordul privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător ca parte integrantă a acestuia, precum şi finalizărea implementării condiţiilor fazei a II-a a Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.
4,12,2012

Şedinţa Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană

La şedinţă au fost discutate două subiecte: nivelul de realizare a condiţionalităţilor fazei II a Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize; rezultatele celei de-a IV-a runde de negocieri privind Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Rapoarte în acest sens fiind prezentate de către vicepremierii Iurie LEANCĂ, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Valeriu LAZĂR, ministru al Economiei.
Detalii


 3.12.2012

Asistența externă a Uniunii Europene acordată Moldovei devine tot mai vizibilă


Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat o expoziție de fotografie pentru a sublinia sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova. La evenimentul de lansare care a avut loc astăzi, 3 decembrie, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel a declarat că asistența donatorilor pentru Moldova constituie, în total 1/3 din PIB-ul țării, UE fiind cel mai mare donator.