Faceți căutări pe acest blog

2012 - Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii


2012 este Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Este o ocazie pentru noi toţi de a reflecta asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii bune de sănătate - oportunităţi pe care ar trebui să le valorificăm.

Îmbătrânirea activă le poate permite celor din generaţia „baby boom” şi persoanelor vârstnice de mâine:
  • să rămână în câmpul muncii şi să-şi împărtăşească experienţa îndelungată
  • să joace în continuare un rol activ în societate
  • să ducă o viaţă cât mai sănătoasă şi împlinită.
În plus, într-o societate în care numărul persoanelor vârstnice este în creştere, îmbătrânirea activă este esenţială pentru a menţine solidaritatea dintre generaţii.

Responsabilii politici şi părţile implicate au sarcina de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin acţiuni în domenii precum ocuparea forţei de muncă, asistenţa medicală, serviciile sociale, învăţarea de-a lungul vieţii, voluntariatul, adaptarea locuinţelor, serviciile IT şi de transport.

Anul european 2012 îşi propune să sublinieze aceste aspecte şi să identifice cea mai bună abordare, în special să încurajeze factorii de decizie şi părţile implicate să stabilească obiective şi să ia măsurile necesare în acest sens. Pentru Anul european 2012, dorim rezultate tangibile, nu doar dezbateri.

In detalii  

  • 2012: Anul european al îmbătrânirii active/Parlamentul European
  •  Europenii sunt gata pentru „îmbătrânirea activă”, afirmă un nou sondaj / 13.01.2012
    Pentru a marca începutul Anului european al îmbătrânirii active și al solidarității dintre generații 2012, Comisia a prezentat astăzi un nou sondaj Eurobarometru care arată că 71 % dintre europeni sunt conștienți că populația Europei este în curs de îmbătrânire, dar numai 42 % sunt îngrijorați de această evoluție.