Faceți căutări pe acest blog

Agenda sesiunii de iarnă a PACE





24.01.2012

Nils Muižnieks (Letonia) este noul Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului

La 24 ianuarie 2012, fostul ministru responsabil de probleme de integrare social din cadrul guvernului leton, dl Muižnieks a fost ales în această funcţie, cu majoritatea absolută, de către Adunarea Parlamentară, reunită la Strasbourg în sesiune plenară.

Dl Muižnieks este cel de-al treilea Comisarul al Consiliului Europei, ales pentru o perioadă de trei ani şi va intra în funcţie la 1 aprilie 2012. El a obţinut 120 de voturi exprimate în primul tur al alegerilor, altfel spus majoritatea absolută. Frans Timmermans (Olanda) a obţinut 92 de voturi şi Pierre-Yves Monette (Belgia) a întrunit 27 de voturi.

În perioada noiembrie 2002-decembrie 2004, Muižnieks a ocupat funcţia de ministru pe problem de integrare socială în cadrul guvernului leton. Din 2005, el este membru din partea Letoniei al Comisiei europene împotriva rasismului şi intoleranţei (ECRI), pe care o prezidează din ianuarie 2010. Actualmente el este Director al Institutului avansat de cercetări sociale şi politice (ASPRI) a Facultăţii de ştiinţe sociale din Riga.

Detalii:
24.01.2012

Secretarul General al CoE s-a pronunţat asupra situaţiei politice din Moldova

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a confirmat că liderii politici din Republica Moldova sunt susținuți și vor primi ajutor de la europeni în procesul de organizare a unui nou Referendum de modificare a Constituției. Declarații în acest sens au fost făcute de către oficialul european în cadrul plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Detalii:


În vizorul presei:



24.01.2012


Comisia de monitorizare a APCE a examinat un raport privind situaţia în Moldova

În cadrul sesiunii de iarnă a PACE, au loc o serie de reuniuni ale Comisiilor specializate. Astfel, la 24 ianuarie 2012, între 14.00 şi 15.30 a avut loc şedinţa Comisie PACE pentru monitorizarea respectării angajamentelor Statelor membre ale Consiliului Europei, la care a fost pus în discuţie un raport pe marginea situaţiei în Republica Moldova, pregătit de coraportorii Dna Lise Christoffersen, Norvegia, SOC, şi Dl Piotr Wach, Polonia, EPP/CD.


Detalii:
24.01.2012

A fost ales vicepreşedintele Adunării Parlamenare a Consiliului Europei

Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova participă, în perioada 23-27 ianuarie 2012, la Strasbourg, la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova şi şefa delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la APCE, a fost aleasă în calitate de vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu unanimitate de voturi.

Detalii:

23.01.2012


A fost ales noul Preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei


Francezul Jean-Claude Mignon a fost ales astăzi în funcţia de preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Mignon l-a înlocuit în acest post pe turcul Mevlut Chavusoglu.

Astfel, el a devenit cel de-al 46-lea Preşedinte al APCE şi primul francez care va ocupa această funcţie în ultimii 23 de ani. „Înainte de toate, eu doresc să mă asigur în noua mea funcţie că Statul de drept, respectarea drepturilor omului şi promovarea democraţiei nu sunt nişte cuvinte rostite în van, dar că ele progresează, inclusiv dincolo de frontierele noastre, în special prin susţinerea vecinilor Europei care au ales calea spre democraţie”, a subliniat el astăzi.

Detalii: