Faceți căutări pe acest blog

Comisarul CoE pentru Drepturile Omului : Impunitatea - o problemă majoră pentru Moldova

11.01 2012


«Este urgent ca Moldova să remedieze până la urmă consecinţele violenţelor din aprilie 2009 sub aspectul drepturilor omului. Este necesară o implicare sigură în luarea măsurilor concrete pentru ca persoanele care au comis acţiuni ilegale în timpul acestor evenimente să fie aduse în faţa justiţiei, şi trebuie înfăptuite reforme pentru a evita reproducerea unor încălcări similare », a declarat Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, într-o scrisoare adresată Prim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Filat.

Comisarul constată cu îngrijorare că responsabilii pentru acţiunile de violenţă împotriva manifestanţilor au beneficiat de o indulgenţă nejustificată.
« La finele procesului, inculpaţii au fost în mod general achitaţi sau condamnaţi la pedepse uşoare cu suspendare. Victimele torturii şi a pedepselor rele nu au fost autorizaţi să consulte dosarele, pe când poliţiştii suspectaţi de comiterea acestor grave acţiuni au putut să-şi continue exercitarea funcţiilor în aşteptarea rezultatelor anchetei. Acest fapt este inacceptabil ».

Detalii :
  • Scrisoarea adresată Prim-ministrului Republicii Moldova