Faceți căutări pe acest blog

Monitorizarea drepturilor copiilor în Europa


La 3 -4 iulie 2012, la Strasbourg, îşi  desfăşoară lucrările Conferinţa „Monitorizarea drepturilor copiilor în Europa”. Consiliul Europei a invitat experţi de renume pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de utilizare a mecanismelor de monitorizare ale Consiliului Europei şi Organizaţiei Naţiunilor Unite în favoarea drepturilor copiilor în Europa.

Reprezentanţi ai mai multor organisme de monitorizare ale Consiliului Europei, inclusiv de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul European pentru Drepturi Sociale şi Comitetul European pentru prevenirea torturii vor discuta cu experţi din agenţiile ONU, UE şi ai societăţii civile despre modalităţile de îmbunătăţire a accesului copiilor la drepturile garantate de către principalele tratate referitoare la drepturile omului.

Participanţii vor evalua dificultăţile cu care se confruntă copiii în accesul la justiţia internaţională şi vor identifica măsurile necesare pentru:

-         consolidarea accesul copiilor şi al reprezentanţilor acestora la organismele internaţionale de monitorizare a respectării de către state a drepturilor omului;

-         consolidarea impactului constatărilor, concluziilor şi deciziilor organismelor de monitorizare cu scopul de a obţine un mai mare respect pentru drepturile copilului la nivel naţional;

-         luarea în considerare a nevoilor speciale ale copiilor aflaţi în detenţie şi ale copiilor din grupurile minoritare şi ale copiilor migranţilor;

-         includerea opiniilor şi a experienţelor copiilor în activitatea lor.

Aceasta reuniune ar trebui să ajute diferite organisme de monitorizare să ia măsuri concrete pentru a spori impactul lor în ceea ce priveşte protecţia efectivă a drepturilor copilului.

Mai mult  
Participă la Campaniile Consiliului Europei

Campania "Unul din cinci"
Ghid pentru parlamentari: Conventia privind protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzurilor sexuale si a abuzurilor sexuale (Conventia de la Lanzarote) (rom). Rezumatul ghidului (rom)