Faceți căutări pe acest blog

Perspective: prioritățile Consiliului European până în 2014

© Uniunea Europeană

În ultimii doi ani, Consiliul European și Consiliul s-au concentrat, în mare parte a timpului, asupra combaterii crizei.  Deși această sarcină este „departe de a se fi încheiat”, președintele Consiliului European, dl Van Rompuy, a declarat, la 29 iunie, că „trebuie să ne concentrăm mai mult asupra dezvoltării unei agende pozitive”.

Într-un document distribuit membrilor Consiliului European cu ocazia reuniunii lor din iunie, președintele Van Rompuy a stabilit o serie de teme majore, care vor necesita atenția liderilor UE în următorii ani.  Prioritățile-cheie vor fi, în continuare, stimularea creșterii economice a locurilor de muncă, aprofundarea pieței interne și consolidarea uniunii economice și monetare (UEM). Un loc important pe agenda celei de a doua jumătăți a anului 2012 îl vor ocupa, de asemenea, negocierile pe tema cadrului financiar (CFM) al UE pentru perioada 2014-2020.



Programul provizoriu prevede, de asemenea, o perioadă de timp pentru axarea pe teme specifice, printre care se numără inovarea, competitivitatea industrială, comerțul și apărarea. În plus, președintele Van Rompuy a anunțat că ar dori să se acorde timp „unei reflecții comune asupra viitorului ideii europene”.

Va fi nevoie de eforturi susținute, intenția fiind aceea de a organiza șase reuniuni ale Consiliului European în fiecare an. După cum a conchis președintele Van Rompuy: „Sarcinile care se aștern dinaintea noastră sunt colosale, dar […] acestea pot și vor fi abordate.”

Următoarele aspecte majore, unele dintre ele recurente, iar altele mai specifice, vor necesita atenția Consiliului European în cursul următorilor doi ani și jumătate

 Detalii

Vezi de asemenea: