Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE - RM : Iulie 2012

 26.07.2012

INOGATE lansează facilitatea de asistenţă tehnică pentru energie electrică şi convergenţa pieţei gazelor naturale, energie durabilă



Secretariatul Tehnic al noului proiect INOGATE a lansat o nouăFacilitatea de experţi (AHEF) Ad Hoc.

Ţările partenere ale INOGATE, eligibile pentru sprijin în cadrul AHEF sunt: ​​Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan. Prin această facilitate, ţările partenere ale INOGATE  sunt capabile să aplice pentru asistenţă tehnică, care permite mobilizarea de sprijin de specialitate în termen scurt.  Facilitatea de asistenţă în vizează următoarele domenii:
  • Energia electrică şi convergenţa pieţei gazelor ; şi
  • Energia durabile (inclusiv investiţii în EE şi RES);
Liniile directoare complete şi formularele de cerere pot fi găsite aici .

 25.07.2012

Acordul de finanţare între Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană  cu privire la Asistenţă tehnică şi Twinning ca suport pentru Acordurile dintre RM şi UE


Guvernul a decis iniţierea negocierilor asupra proiectului Amendamentului la Acordul de finanţare între Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană  cu privire la Asistenţă tehnică şi Twinning ca suport pentru Acordurile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Amendamentul are drept obiectiv extinderea termenului de acţiune a Acordului cu 6 luni, pentru implementarea  cu succes a proiectului „Suport de achiziţii publice din Republica Moldova", beneficiar fiind Agenţia Achiziţii Publice. Proiectul a fost lansat în noiembrie 2010 şi are un buget de 1 milion de euro.






24.07.2012


Noi oportunități pentru ONG de tineret din țările Parteneriatului Estic

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei, lansează un proiect de consolidare a cooperării între organizațiile de tineret din țările Parteneriatului Estic, avînd drept scop stimularea participării tinerilor din această regiune. În calitate de parteneri ai proiectului sunt Consiliile de Tineret din Belarus, Ukraina, Azerbaijan, Georgia şi Armenia.

În cadrul proiectului urmează a fi realizat un studiu cu privire la rolul tinerilor în promovarea Parteneriatului Estic, o ședință tehnică a Consiliilor de Tineret din cele 6 state, precum și va fi desfășurat în fiecare țară un eveniment care să pună pe agenda publică instrumentele de fortificare a colaborării între organizațiile de tineret și structurile de stat.
23.07.2012

 Reuniunea a ministrilor de externe participanti la Parteneriatul Estic


Cea de-a treia reuniune ministerială a Parteneriatului Estic, la care, alături de statele membre UE, vor fi prezente şi cele şase state partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina. 

Reuniunea ministerială a avut ca obiectiv discutarea Foii de Parcurs a Parteneriatului Estic, document lansat în comun de Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant la 15 mai a.c. Foaia de parcurs cuprinde obiectivele şi paşii de urmat până la următorul Summit al Parteneriatului Estic (Vilnius, 2013)

Statele membre şi partenere au adoptat în cadrul reuniunii o Declaraţie comună prin care au salutat lansarea Foii de Parcurs, care devine, astfel, un fundament pentru orientarea şi monitorizarea obiectivelor Parteneriatul Estic, aşa cum au fost ele definite în Declaraţiile Summit-urilor precedente de la Praga (2009) şi Varşovia (2011)
Context

Partneriat Estic:

Programul Parteneriat Estic  este o iniţiativă în cadrul politicii de vecinătate a UE care vizează îmbunătăţirea relaţiilor UE cu şase  foste ţări sovietice, şi anume Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Belarus, Ucraina şi Armenia. Programul prevede alocarea pentru aceste ţări a 600 de milioane de euro până în 2013 pentru a consolida instituţiile de stat, controlul frontierelor şi pentru a susţine înteprinderile mici şi mijlocii.
Reuniuni miniştrilor afacerilor externe a ţărilor-participante la Parteneriatul Estic

8.12.2009 - Prima reuniune a miniştrilor afacerilor externe a ţărilor-participante la Parteneriatul Estic (8 decembrie 2009), cu participarea reprezentanţilor instituţiilor UE. Participanţii au discutat despre realizările8 obţinute pe parcursul primului an de implementare a Parteneriatului Estic şi au stabilit priorităţile pentru următorul an.

13.12.2010 -  La Bruxelles a avut loc a doua Reuniune Ministerială a Parteneriatului Estic cu participarea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membri ale UE şi statelor Parteneriatului Estic.Republica Moldova a fost remarcată de către oficialii europeni ca fiind în avangardă ţărilor Parteneriatului Estic care au beneficiat de oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic,


  20.07.2012

 BERD oferă credite de încă 5 mil. dolari pentru eficientizarea energetică


BERD continuă să sprijine investițiile durabile în domeniul energetic din Moldova cu un împrumut de 5 milioane dolari acordat Bancii ProCredit Moldova pentru creditarea companiilor private. Linia de credit va fi utilizată pentru a finanța investițiile în eficiență energetică și proiecte mici de energie regenerabilă efectuate de întreprinderi mici și mijlocii (ÎMM), comopanii agricole și servicii comerciale.


 18.07.2012

Normativele de plată pentru prestarea serviciilor de cercetări ştiinţifice de către angajaţii organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării, participanţii la proiectele de cercetare-dezvoltare europene şi internaţionale

Guvernul a aprobat decizia ce vizează normativele de plată pentru prestarea serviciilor de cercetări ştiinţifice de către angajaţii organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării, participanţii la proiectele de cercetare-dezvoltare europene şi internaţionale. Aceste normative se referă la cercetătorii autohtoni antrenaţi în proiecte europene din cadrul Programului-cadru al Comunităţii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative, acestea avînd un specific aparte, legat de aspectul legal internaţional.
 
17.07.2012


Semnarea Memorandumului de Intelegere intre RM si Agentia Europeana de Monitorizare a Drogurilor
 
Prin semnarea memorandumului de intelegere in domeniul antidrog, RM s-a alaturat la cele 44 de tari care colaboreaza cu Agentia Europeana de Monitorizare a Drogurilor. Acest parteneriat va oferi tarii noastre anual date cu privire la situatia drogurilor din tara si introducerea noilor substante psihotrope in traficul ilicit. Ca urmare, datele expertilor europeni vor ajuta autoritatile la elaborarea unor metode mai eficiente de combatere a acestui fenomen.


17.07.2012

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi finalizat până la sfârşitul anului 2013

Aceasta o prevede documentul de colaborare în domeniul securităţii energetice, care include proiectele de lege ce ţin de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, liniilor electrice Suceava-Bălţi (400 kV) şi Fălciu-Goteşti (110 kV). Documentul a fost semnat astăzi, 17 iulie, la Chişinău,

Valoarea totală a proiectului gazoductul Ungeni-Iaşi constituie 20 mln de euro, dintre care 7 mln vor fi oferite de Comisia Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova. 

  • Declaraţie Comună a Prim-ministrului Republicii Moldova, domnul Vlad FILAT şi a Prim-ministrului României, domnul Victor – Viorel Ponta privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, inclusiv realizarea proiectului gazoductului Iaşi – Ungheni şi a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava - Bălţi şi Iaşi - Ungheni

13.07.2012

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană s-a încheiat la Viena

 Credit :OSCE/Sonya Yee
Negocierile au fost gazduite de Ministerul Afacerilor Externe al Austriei şi au fost prezidate de ambasadorul Erwan Fouere, reprezentant special pentru reglementarea conflictului transnistrean din partea Preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE. 

Au fost discutate aspecte ce ţin de asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor şi mărfurilor, direcţionarea prin regiune a transportului feroviar şi auto de pasageri şi dezvoltarea infrastructurii rutiere. În contextul examinării subiectelor din domeniul educaţiei şi al activităţii grupului de lucru specializat, o atenţie deosebită s-a acordat chestiunilor legate de recunoaşterea actelor de studii, problemelor cu care se confruntă şcolile cu predare în grafia latină în regiunea transnistreană şi acţiunilor care trebuie să fie întreprinse pentru normalizarea condiţiilor de activitate a acestora.


11.07.2012

Consolidarea cooperării europene între Moldova şi Georgia  


O delegaţie a Republicii Moldova, condusă de Prim-ministrul, Vlad Filat, s-a aflat între 09-11 iulie în Georgia. într-o vizită oficială, în cadrul căreia prim-ministrul RM a avut întrevederi cu Preşedintele Georgiei, Mihail SAAKASHVILI, cu Premierul Vano MERABISHVILI şi alţi oficiali şi a discutat cu aceştia despre relaţiile dintre cele două state în plan bilateral, dar şi paşii care urmează a fi întreprinşi în vederea atingerii obiectivului de integrare în Uniunea Europeană.
 
De asemenea, premierul a participat la Primul Summit al Partidului Popular European al liderilor din Parteneriatul Estic(Batumi, Georgia), în cadrul căruia, în premieră, s-a vorbitt despre perspectiva aderării la Uniunea Europeană a statelor din Parteneriatul Estic.

Un alt eveniment important la care a participat prim-ministrul RM a fost cea de-a IX-a Conferinţă Internaţională „Drumul european al Georgiei - UE şi vecinii săi europeni", în cadrul căreia a avut şi o întrevedere cu Stefan FULE, Comisar European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate. 

09.07.2012

Prima rundă de negocieri pe marginea Acordului privind participarea RM la operaţiunile UE de gestionare a crizelor

La Bruxelles s-a desfăşurat prima rundă de negocieri pe marginea Acordului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană de stabilire a unui cadru pentru participarea RM la operaţiunile UE de gestionare a crizelor. Acordul respectiv urmează să creeze premizele necesare pentru participarea activă a RM la realizarea PSAC al UE, contribuind astfel la securitatea internaţională şi regională, ceea ce reprezintă unul din obiectivele stipulate în Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2011 – 2014.

Detalii

09.07.2012
 
Criminalitatea informatică: cetăţenii europeni sunt preocupaţi de securitatea informaţiilor cu caracter personal şi a plăţilor efectuate online

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, utilizatorii internetului sunt foarte preocupaţi de securitatea informatică: 89% evită să dezvăluie online informaţii cu caracter personal, iar 74% sunt de acord că riscul de a deveni o victimă a criminalităţii informatice a crescut în ultimul an.

În Uniunea Europeană, 12% din utilizatorii internetului s-au confruntat deja cu frauda online, iar 8% au fost victime ale furtului de identitate. Cu toate acestea, 53% din utilizatorii internetului nu şi-au schimbat parolele online în cursul anului trecut.

„În timp ce tot mai mulţi oameni valorifică avantajele internetului şi beneficiază de pe urma economiei digitale, nu este de mirare că securitatea informaţiilor cu caracter personal şi a plăţilor efectuate online constituie principalele noastre preocupări. Este şi mai surprinzător faptul că numai jumătate dintre europeni iau efectiv măsuri pentru a se proteja împotriva criminalităţii informatice” a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.


6.07.2012

Comisia Europeană ofera  finanţare suplimentară pentru proiectele  investiţonale cheie de  vecinătate


Comisia Europeană a anunţat astăzi despre acordarea sprijinului suplimentar pentru acest an, pentru Facilitatea de investiţii pentru vecinătate (FIV). Finanţarea suplimentară este destinată suportului  ţărilor din vecinătatea de  Est şi  Sud, în domenii cum ar fi construcţia de drumuri, schimbările climaterice, energia sau sprijinirea întreprinderilor.

Noua alocare constituie 150 milioane de euro. 700 € milioane de euro au fost deja prevăzute pentru perioada 2007-2013, dintre care € 395 milioane au fost deja alocate.



 3.07.2012

 Parlamant Euroopean a adoptat Rezoluţia referitoare la aspectele comerciale ale Parteneriatului Estic
  
Rezolutia include recomandările specifice pentru  ţările  ale Parteneriatului Estic , inclusiv Moldova

Detalii
 
3.07.2012

Prima reuniune a Comisiei Mixte pentru Integrare Europeană Republica Moldova-România

Reuniunea îşi propune să sprijine priorităţile imediate ale Chişinăului în relaţia cu Uniunea Europeană, respectiv negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător UE – Republica Moldova (DCFTA) şi liberalizarea regimului de vize.
3.07.2012


Nicu Popescu: Interesul Moldovei e să se apropie cât mai rapid de UE, evitând conflictele deschise cu Federația Rusă: INTERVIU

Cum se explică faptul că având o guvernare pro europeană, în Republica Moldova creşte considerabil numărul celora care doresc aderarea ţării la Uniunea Euro-asiatică? 
... Cred că oamenii deseori văd UE prin prisma guvernelor locale. În acest sens, faptul că o bună parte din populație nu este mulțumită de performanța Alianței pentru Integrare Europeană evident aruncă o umbră și asupra UE. Într-un fel, prin însăși denumirea Alianței, coaliția de guvernare încearcă să se legitimizeze prin invocarea Integrării europene, însă, în același timp, face ca nereușitele sale să fie și ele asociate cu integrarea europeană.
Aceasta ar fi prima și probabil principala cauză a scăderii sprijinului pentru UE. Al doilea - ține de starea de criză în care se află UE. De vreo trei ani toate știrile aproape zilnic sunt pline de știri negative despre starea Europei. Această percepție, că Europa este în criză duce la o scădere față de integrarea europeană nu doar în Moldova, ci și în statele balcanice, unde sprijinul pentru aderarea la UE a scăzut și el cu vreo 10-15% în ultimul an.
 Text complet

1.07.2012

Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE : 1.07.2012 - 31.12.2012

Preşedinţia Cipru isi va concentra eforturile sale
   Spre o Europă mai bună

  • Mai eficientă şi durabilă.
  • Cu o economie mai performantă
  • Mai relevantă pentru cetăţenii săi, cu solidaritate şi coeziune socială.
  • Mai deschisa către lume, mai aproape de vecinii săi.
Detalii