Faceți căutări pe acest blog

Capitalele culturale europene

  Capitalele culturale europene = European Capitals of Culture

Titlul de „Capitală culturală europeană” a fost conceput pentru a sprijini apropierea între popoarele Europei. Aceasta a fost ideea care a stat la baza lansării lui, în iunie 1985, de către Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene, la inițiativa doamnei Melina Mercouri. Datorită numărului mare de vizitatori pe care i-a atras, titlul a câștigat din ce în ce mai multă notorietate în Europa și are un impact cultural și socioeconomic remarcabil.

Începând cu 1985, peste 35 de orașe au fost desemnate Capitale culturale europene, de la Stockholm la Genova, de la Atena la Glasgow și de la Cracovia la Porto. De-a lungul anilor, acest eveniment a evoluat fără a pierde din vedere principalul său obiectiv: acela de a pune în evidență bogăția și diversitatea culturilor europene și a caracteristicilor lor comune, de a promova o mai bună cunoaștere reciprocă între cetățenii europeni și de a încuraja un sentiment al apartenenței la aceeași comunitate „europeană”.
  
Principalele obiective ale proiectului Capitalele culturale europene sunt:
  • scoaterea în evidență a bogăției și diversității culturilor europene;
  • promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni;
  • încurajarea unui sentiment de apartenență la aceeași familie europeană prin conștientizarea rădăcinilor noastre comune europene și a dorințelor noastre comune pentru viitor.
Capitalele europene ale culturii reprezintă, de asemenea, o ocazie unică de regenerare a orașelor pe termen lung, oferind o nouă vitalitate vieții lor culturale și industriilor lor creative, dar și transformând imaginea acestora.

„Capitale europene ale culturii” (2020 - )

2023 - Elefsina (Grecia), Timișoara (România) și Veszprém (Ungaria)

2022 -  Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia)

2020 - Galway (Irlanda) și Rijeka (Croația) 
 
„Capitale europene ale culturii” (2013-2019)

2013: Capitale europene ale culturii 2013 
Marsilia (Franța) și Košice (Slovacia)
2016: Capitale europene ale culturii 2016  Donostia-San Sebastian (Spania) și Wroclaw (Polonia)
2017: Aarhus (Danemarca)
2018 Valletta (Malta)
2019 Matera şi Plovdiv


CPESC Expoziția "Capitalele europene ale culturii: căile spre succes (1985-2016)"

Pentru mai multe informații:

Ghid pentru orașele candidate la titlul de Capitală culturală europeană

În ghid  puteți găsi toate informațiile privind diferitele etape ale procedurii de selecționare a Capitalelor culturale europene. De asemenea, prezentul ghid are drept scop explicarea și ilustrarea criteriilor și obiectivelor evenimentului. Majoritatea acestor informații au drept sursă experiența acumulată în cadrul procedurii de selecționare a orașelor candidate la titlul de Capitală culturală europeană (CCE).


 Vezi de asemenea:


Capitalele culturale europene 2018

 Capitale culturale europene 2017

 2016

Capitalele Europene ale Culturii 2016

 2015

2015 - Anul aniversar pentru Capitalele europene ale culturii
 Capitalele europene ale culturii: 30 ani=European Capitals of Culture: 30 years. - 2015. - 44 p.

descarcati
Această broșură prezintă proiectele de succes ale ultimelor Capitale europene ale culturii. Aceste orașe au devenit laboratoare de investiții strategice în cultură, de care beneficiază economiile și societățile, în ansamblu.

Capitalele europene ale culturii sunt o parte integrantă a programului Europa Creativă 2014-2020, a cărei ambiție este de a promova diversitatea culturală a Europei și a patrimoniului cultural, pentru a consolida competitivitatea sectoarelor culturale și creative. Mai mult


 2014

Capitale europene ale culturii 2014 
 
 17.10.2014
 Matera to be 2019 European Capital of Culture in Italy  detalii

15.11.2013
Cagliari, Lecce, Matera, Perugia, Siena și Ravenna sunt cele șase orașe italiene nominalizate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2019 Detalii
 

06.09.2013
Leeuwarden va fi Capitala europeană a culturii în Țările de Jos în 2018

Comitetul de selecție independent responsabil de evaluarea orașelor olandeze care concurează pentru titlul de capitală europeană a culturii în 2018 s-a reunit astăzi la Amsterdam. Grupul recomandă ca orașul Leeuwarden să fie selectat. Celelalte două orașe aflate în competiție au fost Eindhoven și Maastricht. Nominalizarea oficială a orașului Leeuwarden de către Consiliul de Miniștri al UE va avea loc în mai 2014. Orașul Valletta, din Malta, a fost deja selectat ca cealaltă Capitală europeană a culturii în 2018.


30.11.2012


Eindhoven, Leeuwarden and Maastricht to compete for title of European Capital of Culture 2018


15.10.2012

Capitalele europene ale culturii vor fi pe 15 octombrie în centrul atenției, iar reprezentanții capitalelor europene ale culturii - trecute, prezente și viitoare – vor avea ocazia să facă schimb de bune practici. În fiecare an, două orașe sunt desemnate capitale europene ale culturii pentru a evidenția diversitatea culturii europene și impactul investițiilor inteligente în cultură asupra dezvoltării sustenabile a orașelor. Lansată în 1985, inițiativa, care vizează milioane de cetățeni, a devenit una dintre cele mai vizibile povești de succes ale Uniunii Europene.


 12.10.2012

Valletta to be the European Capital of Culture in Malta in 2018

The Maltese capital of Valletta was recommended today for the title of European Capital of Culture in 2018 by an independent selection panel. The formal nomination of Valletta by the EU's Council of Ministers will take place in May 2013. Detalii 


14 .09.2012

Paphos to be the European Capital of Culture in Cyprus in 2017

 24.08.2012


Aarhus to be European Capital of Culture in Denmark in 2017

20.07.2012

 Comisia propune țările care vor găzdui manifestarea „Capitala europeană a culturii” după 2019 

Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere în favoarea prelungirii inițiativei „Capitala europeană a culturii”. Programul actual se va încheia în 2019 și noua propunere stabilește ordinea în care țările vor desemna orașele candidate pentru a deține acest titlu până în anul 2033. Pe lângă cele două state membre care își împart titlul în fiecare an, propunerea sugerează ca țările candidate sau potențial candidate la aderarea în UE să poată, de asemenea, propune o „Capitală europeană a culturii” o dată la trei ani. Planul urmează să fie acum discutat de către Parlamentul European și Consiliu, care vor lua o decizie finală cu privire la viitoarele dispoziții înainte de sfârșitul anului 2013.


Propunerea Comisiei păstrează principalele caracteristici și structura programului actual. Ea sugerează, în special, continuarea atribuirii titlului pe baza unui sistem de rotație între statele membre (a se vedea anexa). Criteriile de selecție au fost modificate pentru a oferi orientări mai detaliate potențialelor Capitale, îmbunătățind astfel procesul general de selecție și de monitorizare a orașelor implicate. Se va acorda mai multă atenție efectului de pârghie al inițiativei în ceea ce privește stimularea creșterii și a dezvoltării urbane pe termen lung, precum și dimensiunii europene a evenimentului și calității conținutului cultural și artistic în cursul anului respectiv