Faceți căutări pe acest blog

Capitalele Europene ale Culturii 2023


tradaptare bnrm.md

Incepând cu 1 ianuarie, trei orașe din Europa  dețin titlul de Capitală a Culturii pentru 2023: Elefsina (Grecia), Timișoara (România) și Veszprém (Ungaria).

Elefsina - 
Inaugurarea: 4 – 5 februarie

"Misterele tranziției"
Programul artistic al orașului pentru acest an poartă genericul "Misterele tranziției", trăgându-se din misterele elefsiniene ale Greciei antice.

El începe la 4-5 februarie cu o ceremonie de inaugurare, urmată de alte 465 de evenimente care implică 130 de proiecte pe parcursul anului. Programul are trei elemente principale: oamenii/societatea, mediul și munca.

Mediul se va axa pe un subiect indisolubil legat de provocările Elefsiniei ca și oraș (post) industrial, aceleași cu care se confruntă întreaga lume. Elefsina este al patrulea oraș din Grecia care deține acest titlu. Atena, locul nașterii programului Capitalelor Europene ale Culturii, a fost primul oraș din Grecia căruia i-a fost conferit acest titlu.

Programul Elefsiniei pentru 2023https://2023eleusis.eu/en/


Timișoara (Inaugurarea: 17 – 19 februarie)

“Luminează orașul prin tine!”

In 1884, Timișoara a fost primul oraș de pe continentul european care a avut iluminare stradală electrică. In 1989, scânteile Revoluției împotriva regimului Ceaușescu au fost aprinse pe străzile din Timișoara. In 2023, Capitala Europeană a Culturii, Timișoara, s-a încins cu o conversație despre curaj și diversitate. Cu generucul "Luminează orașul prin tine!" (“Shine your light – Light up your city!”), programul începe cu un eveniment de inaugurare la 17-19 februarie. Programul va cuprinde oameni, locuri și conecțiuni. Pe parcursul anului vor exista oportunități de învățare (conferințe, seminare, ateliere), expoziții, spectacole și multe festuvaluri de artă și muzică.

Timișoara este al doilea oraș din România care deține acest titlu, după Sibiu în 2007.

Programul din Timișoara pentru 2023 https://timisoara2023.eu/ro/

Veszprém
Inaugurarea: 21 – 22 ianuarie

Vino să strălucești cu noi!"


Veszprém, Ungaria, "Orașul Reginelor’, este cel de-al doilea oraș din Ungaria care poartă acest titlu prestigios după Pécs în 2010. Este un titlu regional împărtășit cu întreaga regiune Bakony-Balaton.
În jur de 100 de orașe și sate din trei țări învecinate au cooperat pentru a dezvolta literalmente mii de proiecte ambițioase și captivante în 2023, și în viitor.

Marea Inaugurare are loc la Veszprém la 21-22 ianuarie. Cu genericul “Vino să strălucești cu noi!" ("Come shine with us!”) programul evenimentelor pentru acest an include festivaluri de muzică și dans, expoziții de artă, spectacole artistice, activități gastronomice și de degustare a vinurilor și multe altele.

Programul Veszprém pentru 2023. https://veszprembalaton2023.hu/en


Capitalele Europene ale Culturii

In 1985, ministrul grec al culturii, Melina Mercouri, a lansat inițiativa Capitalei Europene a Culturii. De atunci a devenit una dintre cele mai importante inițiative culturale în Europa. Orașele sunt selectate în baza unui program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care include promovarea participării și implicării locuitorilor orașelor, membrilor comunităților și tuturor părților interesate, contribuind astfel la dezvoltarea orașului și suburbiilor sale.

Mai mult