Cu ambiție pentru transformare – Evaluarea finanțării cercetării, infrastructurilor de cercetare și legăturilor dintre știință și industrie în Republica Moldova : raport final : PSF country: [Resursă electronică] / Curaj, A., Angelis, J., Galan-Muros, V. et al. / Direcția Generală Cercetare și Inovare. - Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2023. – 110 p.
Disponibil : https://op.europa.eu/s/xuHS (accesat 24.01.2023)Din cuprins :
- Mecanismul de Sprijin al Politicilor PSF Country pentru Republica Moldova
- Prezentare generală a sistemului moldovenesc de cercetare și inovare 25
- Provocări sistemice ale C-I din Republica Moldova
- Prezentare generală a sistemului moldovenesc de finanțare publică a cercetării și inovării
- Construcția unei politici comprehensive pentru dezvoltarea și exploatarea eficientă a infrastructurilor publice de cercetare și inovare
- Consolidarea legăturilor dintre cercetare și mediul de afaceri
În Raportul de țară sunt prezentate provocările sistemice-cheie cu care se confruntă sistemul național de cercetare și inovare, precum și principalele recomandări privind revizuirea sistemului de finanțare a cercetării publice, configurarea unei politici comprehensive pentru dezvoltarea și utilizarea eficientă a infrastructurii publice de cercetare și propunerea unor măsuri care vizează consolidarea legăturilor dintre cercetare și mediul de afaceri.
Acest raport prezintă rezultatul exercițiului PSF Country Moldova (2020-2022) și include o prezentare și evaluare a sistemului moldovenesc de C-I, provocările generale cu care se confruntă acesta, o analiză critică a recomandărilor strategice și de politici, precum și etapele operaționale pentru fiecare dintre cele trei domenii specifice de C-I de interes.
Pentru aceasta, autoritățile moldovenești ar trebui:
"...Pe baza analizelor realizate și a celor două misiuni în Moldova, prezentăm trei mesaje de politici pentru autoritățile din Republica Moldova. Aceste mesaje abordează provocările generale și sistemice descrise mai sus și stau la baza recomandărilor detaliate prezentate în acest raport.
1. Guvernul Republicii Moldova ar trebui să reitereze angajamentul de a transforma sistemul de C-I prin recunoașterea valorii acestuia pentru economie și pentru calitatea vieții și ar trebui să crească încrederea în sistem prin integrarea C-I în dezvoltarea strategică pe termen lung a țării și prin creșterea susținută a finanțării publice.
2. Guvernul Republicii Moldova ar trebui să asigure un nivel necesar de stabilitate și predictibilitate în sistemul de C-I prin abordarea elementelor esențiale de politică: a) finanțare eficientă și eficace a cercetării, b) cadru juridic favorizant, c) încurajarea C-D private și a cooperării public-privat, d) resurse umane, în special tineri cercetători și e) organizații publice de cercetare (i.e. universitățile și institutele de cercetare).
3. Guvernul Republicii Moldova ar trebui să continue transformarea durabilă și incrementală a guvernanței sistemului de C-I pentru a aborda fragmentarea sistemului și pentru a asigura coerența și transparența la toate nivelurile și în toate intervențiile recomandate.
Pentru aceasta, autoritățile moldovenești ar trebui:
- să adreseze domenii specifice prin cea mai bună înțelegere a provocărilor și utilizare a resurselor, prin dialog privind politicile și prin incluziunea părților interesate (implicarea activă a actorilor, a părților interesate și a societății în toate intervențiile);
- să identifice toate resursele și sursele de finanțare existente și noi pentru intervenții, în special profitând de exerciții de învățare mutuală prin diverse colaborări internaționale;
- să asigure funcționalitatea și integrarea deplină a părților sistemice, cu accent pe difuzare - atât în termeni de utilizare, cât și de dezvoltare (inclusiv procese corecte de selecție și evaluare pe tot parcursul de politici), ceea ce va îmbunătăți învățarea asociată politicilor;
- să etapizeze dezvoltarea către un ecosistem matur de C-I și să se angajeze la un calendar realist pentru reformă; și
- să construiască un cadru juridic coerent și transparent pentru intervenții..."