Faceți căutări pe acest blog

Rutele Culturale ale Consiliului Europei, certificate în 2022: Ruta europeană a basmelor

                                                                                                                                   tradaptare bnrm.md

Basmele sunt o moștenire comună a tuturor europenilor. Acestea joacă astăzi un rol foarte activ în educația copiilor, dar transmit și valori adulților. Prin urmare, ele sunt un instrument intercultural și educațional puternic și un instrument de comunicare relevant pentru a îmbunătăți democrația culturală și cetățenia democratică în societatea noastră și pentru a trăi mai bine împreună în Europa.


 

Ruta europeană a basmelor se bazează în primul rând pe moștenirea noastră materială și imaterială comună, combinând cărți de basme și autorii lor recunoscuți, povești vernaculare și tradiții orale din trecut. Într-o călătorie suspendată între spațiu și timp, vizitatorul poate explora locurile fermecate care au adăpostit personajele sale preferate de basm, dar și să se aprofundeze în cultura literară a basmelor sau să experimenteze un parc de atracții din destinațiile turistice ale basmului european dezvăluite de itinerariu.


Ruta europeană a basmelor este un traseu cultural care permite copiilor și adulților să-și pună în valoare cultura specifică dintr-o perspectivă europeană mai largă. Basmele sunt o parte importantă a culturii europene. Ele sunt un ecou al istoriilor pe care europenii le-au împărtășit din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, de foarte multe ori într-un context comun. Sunt istorii care au devenit parte din imaginația colectivă și din cultura locală a oamenilor europeni.


Ruta europeană a basmelor este o călătorie între spații imaginare și locuri reale. Explorează basmele care ne-au însoțit copilăria în drumul spre maturitate și care sunt prezente și astăzi în mintea copiilor europeni. Este un itinerar de (re)descoperire a personajelor și autorilor de basme europene, a locurilor fermecate imaginate când eram tineri, care se înscrie într-un nou tip de turism cultural și experiențial, în care emoția și imaginația sunt în centrul atenției. a călătoriei.


Ruta europeană a basmelor traversează 8 țări: Croația, Cipru, Germania, Grecia, Elveția, Italia, Irlanda, Lituania.