The honouring of obligations and commitments by the Republic of Moldova: Resolution 2484 / Parliamentary Assembly. - Strasbourg, 2023. - 5 p. (Accesat la 30.01.2023).
Disponibil: https://pace.coe.int/en/files/31625
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat Rezoluția privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor Republicii Moldova în cadrul procesului de monitorizare. Documentul a fost adoptat în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, fiind votat în unanimitate și fără amendamente de către deputații prezenți la reuniunea plenară la Palatul Europei din Strasbourg.
Prin adoptarea, în unanimitate, la 27 ianuarie 2023, a Rezoluției 2484, în baza Raportului elaborat de Pierre-Alain Fridez (Elveția, SOC) și Inese Lībiņa-Egnere (Letonia, EPP/CD), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a subliniat că, pentru prima dată în istoria sa, Republica Moldova a fost guvernată de o majoritate parlamentară stabilă deținută de un singur partid și a încurajat țara să-și continue procesul de reformă, care se înscrie într-o dorință de integrare europeană.
În acest sens, APCE a cerut autorităților să-și continue cooperarea cu Consiliul Europei, în special pentru a consolida independența sistemului judiciar și procuraturii și pentru a consolida legislația anticorupție.
APCE a salutat reformele de anvergură întreprinse de Republica Moldova – în special în sistemul judiciar și în lupta împotriva corupției – pentru a consolida instituțiile democratice, în ciuda „dificultăților și provocărilor”, inclusiv criza umanitară rezultată din izbucnirea războiului din Ucraina, riscul interferențelor externe, criza energetică și ratele ridicate ale inflației.
APCE a cerut, de asemenea, statelor membre să ofere asistență umanitară și financiară.
A decis să urmărească cum evoluează situația prin procedura sa de monitorizare.
Detalii
În luările lor de cuvânt, deputați din diferite state au exprimat aprecierea pentru eforturile autorităților Republicii Moldova de transformare democratică a țării, de consolidare a drepturilor omului, de reformare a sectorului justiției, de combatere a corupției și de deoligarhizare, precum și determinarea fermă de a urma calea europeană. Au fost adresate cuvinte de recunoștință pentru contribuția extraordinară la susținerea refugiaților din Ucraina. Moldova a fost apreciată ca o țară mică cu inimă europeană mare.
Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, membru delegației naționale la APCE, rezoluția adoptată reprezintă cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. „Această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat. Progresul Republicii Moldova în domeniul reformelor, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea Europeană. Moldova reușește!”, a comentat Mihail Popșoi. Totodată, în dezbateri, vicespeakerul a relatat despre provocările și obiectivele care stau în față pentru ca țara noastră să devină ireversibil parte a lumii europene libere, așa cum își doresc oamenii din Republica Moldova.
Deputatul Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, a subliniat că majoritatea parlamentară stabilă a creat condițiile necesare pentru ca Republica Moldova să-și urmeze calea reformelor în mod hotărâtor. Acest obiectiv este realizat, în pofida dificultăților legate de războiul Rusiei în Ucraina, inclusiv criza energetică. „Vedem în Europa viitorul nostru, prosperarea noastră și libertatea noastră”, a menționat Ion Groza.