Faceți căutări pe acest blog

Capitalele Europene ale Culturii în 2013

Marsilia (Franța) și Košice (Slovacia) sunt Capitalele Europene ale Culturii pentru 2013. Programele culturale vor începe în mod oficial la 12 ianuarie în Marsilia și la 19 ianuarie în Košice.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Este momentul pentru care Marsilia și Košice s‑au pregătit – și pe care l‑au așteptat – încă de când au fost selecționate drept Capitale Europene ale Culturii pentru 2013. Publicul va avea parte, cu siguranță, de festivități de deschidere de neuitat, în ambele orașe. Aceste evenimente vor marca începutul unui an extraordinar al activităților culturale, care vizează nu doar populația locală, din oraș și din regiune, ci și pe cei care vin de mult mai departe. Capitalele Europene ale Culturii reprezintă un succes răsunător pe care UE îl înregistrează de peste 25 de ani: titlul este o ocazie unică de a stimula revitalizarea și dezvoltarea pe termen lung în plan cultural a orașului care îl deține, pe lângă faptul că este extrem de important pentru turism, crearea de locuri de muncă și regenerarea urbană. Doresc mult succes ambelor Capitale ale Culturii din 2013!”


Lansarea Capitalei Marsilia-Provence 2013 va avea loc la 12 și 13 ianuarie 2013, cu patru evenimente festive: o ceremonie publică de deschidere la Marsilia, la care va participa președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, vernisajul unei expoziții de artă contemporană la Aix‑en‑Provence, o vânătoare de comori în Marsilia-Provence și o demonstrație de focuri de artificii în Arles, care va încheia weekendul de inaugurare.

Košice își va deschide festivitățile în prezența doamnei comisar Vassiliou, la 19 și 20 ianuarie, în mai multe puncte ale orașului, inclusiv la Teatrul de stat, la Steel Arena, la Podium, precum și în diverse cluburi, restaurante și spații de activități culturale. Manifestările din cadrul „Košice 2013 – Capitala Europeană a Culturii" vor prezenta orașul drept locul unde se întâlnesc vechile drumuri către Orient și către Occident.

În toamna anului 2012, Comisia Europeană a acordat celor două Capitale din 2013 premiul Melina Mercouri (în valoare de 1,5 milioane EUR) pentru recunoașterea calității pregătirilor desfășurate și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de acestea în etapa de selecție.

Context

Manifestările sub egida Capitalei Europene a Culturii sunt printre cele mai mediatizate evenimente culturale din Europa. Capitalele sunt selecționate pe baza unor programe culturale care trebuie să aibă o dimensiune europeană, să implice participarea publicului, să fie atractive la nivel european și să se integreze în parcursul de dezvoltare pe termen lung al orașului.

Este, de asemenea, o oportunitate excelentă pentru orașe de a‑și schimba imaginea, de a‑și marca poziția pe harta lumii, de a atrage mai mulți turiști și de a‑și reconsidera propria dezvoltare prin cultură.

Titlul are un impact pe termen lung, din punct de vedere cultural, dar și socioeconomic, atât pentru municipalitate, cât și pentru regiunea înconjurătoare. De exemplu, un studiu1 a arătat că numărul de turiști care vizitează orașul pentru cel puțin o noapte a crescut cu 12 %, în medie, în comparație cu anul anterior deținerii titlului de către orașul respectiv; această cifră s-a ridicat la 25 % pentru Liverpool în 2008 și pentru Sibiu (România) în 2007.

Normele și condițiile actuale pentru deținerea titlului sunt prezentate într‑o decizie din 2006 (1622/2006/CE) a Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri. 

După Marsilia și Košice în 2013, viitoarele Capitale Europene ale Culturii vor fi Riga (Letonia) și Umeå (Suedia) în 2014, Mons (Belgia) și Plzeň (Republica Cehă) în 2015 și Donostia-San Sebastián (Spania) și Wrocław (Polonia) în 2016.

Pentru informații suplimentare 

Marsilia-Provence 2013 – Capitală Europeană a Culturii
Košice 2013 – Capitală Europeană a Culturii
Urmăriți activitatea doamnei comisar Androulla Vassiliou pe Tweeter @VassiliouEU