Faceți căutări pe acest blog

Subiecte importante pe agenda sesiunii APCE


Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: 21-25 ianuarie 2013

Discursurile lui Štefan Füle, Comisarul European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Mihail Saakaşvili, preşedintele Georgiei, şi Severino Paola, ministrul Justiţiei din Italia (TBC) sunt printre reperele sesiunii de iarna 2013 a Adunării Parlamentare (Strasbourg, 21-25 ianuarie).

Printre dezbaterile de pe ordinea de zi se numără onorarea obligaţiilor şi angajamentelor de către Azerbaidjan şi monitorizarea problemei prizonierilor politici din această ţară, situaţia din Kosovo, starea libertăţii presei în Europa şi situaţia umanitară în regiunile din Georgia şi Rusia, afectate de război şi conflict.


SUBIECTE IMPORTANTE PE AGENDA SESIUNII APCE:


21 ianuarie 2013





22 ianuarie 2013

23 ianuarie 2013

În cadrul elaborării Convenţiei Consiliului Europei împotriva traficului de organe umane, APCE a recomandat Comitetului de Miniştri, în cadrul şedinţei din 23 ianuarie 2013, să completeze dispoziţiilor proiectului convenţiei referitoare la măsurile de prevenire a traficului de organe, protecţia victimelor şi colaborarea naţională şi internaţională în lupta împotriva traficului de persoane. APCE a cerut, de asemenea, instituirea unui Comitet al părţilor "independent, puternic şi eficient" care să asigure monitorizarea strictă a convenţiei.

Recomandarea adoptată, pe baza unui raport elaborat de Bernard Marquet (Monaco, ALDE), subliniază importanţa deosebită "de a proteja persoanele vulnerabile, în special persoanele private de libertate şi persoanelor care nu sunt în măsură să-şi dea consimţământul deplin şi informat pentru o intervenţie din motive legate de vârstă (în cazul minorilor) sau din cauza incapacităţii lor mintale".

24 ianuarie 2013

În Rezolţia adoptată APCE a cerut o protecţie mai mare pentru jurnaliştii de pe continent, mai puţină presiune asupra radiodifuzorilor şi o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra mass-media.
Vicepreşedinta Parlamentului şi Preşedinta delegaţiei parlamentare la APCE, Liliana PALIHOVICI, a avut o întrevedere cu raportorii APCE, Lise CHRISTOFFERSEN şi Piotr WACH.

”Moldova are şanse mari să fie scoasă de sub monitorizare. Acest lucru se poate întâmpla însă doar atunci când toate instituţiile statului vor funcţiona în baza legii şi angajamentelor asumate de către Republica Moldova, îndeplinite cu brio”, au conchis raportorii APCE.

În aceste zile comisia de monitorizare va face public proiectul raportului de ţară, iar conform estimărilor prealabile ale secretariatului APCE, documentul urmează să fie discutat de parlamentarii europeni în perioada sesiunii de vară. Până atunci, raportorii urmează să mai efectueze o vizită de documentare în Republica Moldova.


25 ianuarie 2013

  • Egalitatea între femei şi bărbaţi, reconcilierea vieţii personale cu activitatea profesională şi responsabilităţile comune
  • Traficul de muncitori migranţi pentru muncă forţată


Documente adoptate

Detalii pe pagina sesiunii APCE: