Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene/ Radio Europa Liberă - Ianuarie 2013



Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă



 Interviuri, comentarii, opinii






28.01.2013

Igor Boţan: R.Moldova trebuie să rămână sub monitorizarea Consiliului Europei 

Opinie exprimată de analistul politic de la Asociaţia pentru Democraţia Participativă, Igor Boţan

Igor Boţan: „[Monitorizarea] Are derapaje, dar este un fel de pârghie pe care, de obicei, partidele de opoziţie o folosesc de la tribuna unor foruri europene, cum este şi Consiliul Europei. Dacă ne uităm la indicatorii respectării drepturilor omului în Republica Moldova, situaţia, din păcate, nu s-a îmbunătăţit. Dacă ne uităm la statisticele legate de adresarea cetăţenilor Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, vedem că Republica Moldova este campion pe cap de locuitor. Condamnările la CEDO arată că Republica Moldova este în topul ţărilor în care se încalcă drepturile omului. Deci nu putem pretinde că este tocmai momentul ca monitorizarea să fie scoasă.”


  23.01.2013


 
Interviu cu comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloș
 Dacian Cioloș: Principalele atuuri sînt legate de potențialul natural pe care îl are agricultura din Republica Moldova, de potențialul de calitate, de diversificare a produselor față de ceea ce există pe piața comunitară UE. Mă refer la vinuri, de exemplu, sau alte produse care se pot diferenția față de ceea ce există în UE și care își pot câștiga o piață specifică în timp. Un alt atù ar fi costurile de producție, care sînt încă --și cred că au să rămână o vreme-- competitive vizavi de costurile de producție de pe piața comunitară. Acolo unde cred că ar trebui lucrat este în perfecționarea durabilă a calității. Piața comunitară are un potențial mare cantitativ, dar e clar că acolo intră mai ales produsele de calitate. Dacă se investește în calitate în Republica Moldova, avantajul ar fi că valoarea adăugată ar fi mai mare
Europa Liberă: Moldova nu e printre prioritățile președinției irlandeze a UE, din primul semestru al anului; președinția va fi însă apoi preluată de Lituania. Ce poate aștepta Moldova de la președinția lituaniană a UE?

Dacian Cioloș:
Obiectivul Comisiei Europene pentru durata președinției lituaniene vizavi de Republica Moldova este să fie în măsură să încheie negocierile pentru acordul de liber-schimb și în același timp să pregătească decizia pentru programul de facilitare a vizelor. Sînt două semnale --politic și economic-- foarte importante pentru Republica Moldova. După discuții cu colegii mei comisari care se ocupă de aceste domenii mei știu că în cadrul Comisiei UE se dorește clarificarea acestor puncte în timpul președinției lituaniene, cu speranța că va exista susținere și în Consiliu și în Parlament. 


19.01.2013

Interviu cu  Ministrul de externe Iurie Leancă

 Iurie Leancă: „Ne-am axat pe obiectivele pe care le avem pe agenda bilaterală pentru acest an. Relaţiile fiind multidimensionale, am trecut în revistă cooperarea noastră, conlucrarea pe diverse domenii, începând cu dialogul politic, cu evoluţiile dezvoltării pe anumite domenii prioritare, pe cooperarea economică şi pe conlucrarea pe proiecte energetice. Dar bineînţeles că am discutat şi despre agenda europeană a Republicii Moldova şi obiectivele care sunt cunoscute, şi sprijinul României în calitatea sa de ţară vecină, de ţară care co-prezidează grupul prietenilor Republicii Moldova, în realizarea acestor obiective.”
 Vezi de asemenea : România susţine drumul european al Chişinăului

17.01.2013


„Majoritatea în R. Moldova îşi doreşte integrarea europeană” 
 

 Europa Liberă: Avantajele unei eventuale aderări care ar fi pentru stat şi cetăţeni?

Elena Băsescu: „În primul rând, stabilitate. Şi aceasta contează foarte mult. Stabilitate. Alinierea legislaţiei la legislaţia europeană, care este un avantaj pentru populaţie. Fonduri europene. Sunt foarte multe avantaje. Toată lumea se luptă să aibă răbdare, să înţeleagă măsurile pe care le ia administraţia de la Chişinău, chiar dacă de foarte multe ori nu sunt cele mai bune pentru cetăţeanul de rând, dar cu siguranţă…
*     *     *

15 ianuarie 2013

Roman Zadoinov: Judecătorii CEDO, atunci când examinează cererile împotriva R.Moldova, nu fac diferenţă între cetăţenii de pe un mal sau altul al Nistrului.

Interviu 

*     *     *

 11.01.2013
2013 va fi un an important pentru relaţiile bilaterale dintre UE şi Republica Moldova
 

Dirk Schuebel: „speram că îmbunătatirea reformei va fi baza pentru a eradica cea mai mare problema pe care o are Moldova, corupţia”.

Dirk  Schuebel: „Eu cred ca anul 2013 va fi un an important pentru relaţiile bilaterale dintre Uniunea Europeană  şi Republica Moldova deoarece avem lucruri bune în minte. Mai întâi am dori să finalizam negocierile privind Acordul de asociere, incluzând zona de comerţ liber. Si asta se poate  intampla pana la summitul  Parteneriatului Estic de la Vilnius. Eu cred că acesta este un obiectiv real şi noi, de asemenea, vrem sa mergem mai departe cu faza a doua a dialogului, pe viză şi să terminam aceste negocieri cât de curând posibil.”

Dirk Schuebel: „Noi avem nevoie unul de altul. Moldova este un jucător important ca un apropiat vecin al UE si poate juca un rol important ca o punte spre răsărit. Și aceasta poate imbogăţi atat cultura cat si piata cu produse bune si de o calitate înaltă şi eu vorbesc nu numai despre vin. Moldova are mult de dat UE si Uniunea Europeana la randul ei poate oferi multe Moldovei.”
 Interviu


 2.01.2013

Vlad Filat: „Noi urmărim să construim o societate modernă, dar solidară”


Primul ministru Vlad Filat în dialog cu Valentina Ursu despre aşteptările pentru anul 2013 în economia şi societatea moldovenească.

....Europa Liberă: Republica Moldova nu reuşeşte să treacă la următoarea etapă, postmonitorizare, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Printre restanţele pe care le are Republica Moldova, este şi reforma Procuraturii, de ce e atât de greu?
  Vlad Filat: „Vorbeam anterior despre sistem. Procuratura este parte din acest sistem. Nu vom avea rezultatul scontat, dacă vom avea reformat Ministerul de Interne, CNA,
CNI, justiţia, SIS, dacă nu vom avea reformată Procuratura. Este un element indispensabil şi foarte important în acest sistem.”

Europa Liberă: De ce atât de greu se reformează Procuratura?

Vlad Filat: „Probabil, aşa s-a dorit sau nu se doreşte. Cred că greşit s-au stabilit inclusiv termenii de reformă a Procuraturii. Eu nu înţeleg de ce s-a putut, într-un an de zile, să reformăm CCCEC-ul, de ce aproape jumătate de an am realizat o reformă profundă în Ministerul de Interne – care, vreau să vă spun, are un număr foarte mare de angajaţi, şi care are activităţi foarte multe şi complexe – şi nu reuşim să ne mişcăm suficient de repede în reforma Procuraturii. Vom  discuta în continuare la Alianţă. Eu nu cred că Procuratura trebuie să aştepte anul 2016, pentru a fi reformată. Noi nu putem să intrăm în Uniunea Europeană cu o Procuratură pur sovietică ca şi structură şi ca mod de funcţionare în interior.”

Europa Liberă: Pentru a obţine semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, trebuie demonstrată fermitate în aplicarea legilor adoptate. E o aşteptare mare din partea cetăţenilor Republicii Moldova semnarea Acordului privind liberalizarea regimului de vize. Acuma nu vreţi să mai spuneţi termene concrete?

Vlad Filat: „De ce nu vreau să spun termene? Eu am spus termenele: către summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, noi urmează să avem Planul de Acţiuni implementat. Deci, Republica Moldova urmează, până la summit, să prezinte raportul final de implementare, iar în cadrul summit-ului acest raport să fie aprobat. Ceea ce ţine de procedurile la nivel de comisie şi la nivel de parlament european, şi proceduri interne ale statelor membre, aceasta este o realitate, nu trebuie să ne ascundem de ea. Totodată
 
lucrul acesta nu este (cum să vă spun?) o scuză unde noi trebuie să ne concentrăm nu la ceea ce trebuie să facă partenerii noştri europeni, dar la ce trebuie să facem noi. De aceea, în perioada care urmează, trebuie să ne concentrăm plenar în implementarea a tot ce înseamnă cerinţe pentru semnarea Acordului de Asociere, pentru semnarea Acordului de Liber Schimb şi pentru implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Şi vreau să vă spun că, dacă vom fi sinceri cu toţii, dacă vom fi responsabili cu toţii, categoric, noi, în noiembrie 2013, la Vilnius, vom avea realizate aceste 3 obiective.”

Europa Liberă: Acuma haideţi să vedem în ce măsură semnarea acestor acorduri se va răsfrânge şi asupra zonei transnistrene?

Vlad Filat: „Republica Moldova nu este privită separată de raioanele din Est.”.....