Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă
Interviuri, comentarii, opinii
29.11.2012
Reformele pe care le-am pornit nu sunt făcute de dragul UE
Marian Lupu: „procesul de integrare europeană este, într-o măsură mult mai mare, materie de politică internă a statului nostru.”
Vizita este foarte importantă şi din punct de vedere politic. Ea vine ca un mesaj de sprijin a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi a parcursului nostru european. Vine ca un semnal foarte clar pentru toate statele membre, pentru toate structurile Uniunii Europene. Şi eu am speranţa că mesajul va fi auzit. Şi, pe această cale, procesul de negocieri asupra Acordului de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, ca parte componentă, cât şi dialogul pentru liberalizarea regimului de vize, vor cunoaşte o dinamică şi o calitate şi mai bună.Interviu
29.11.2012
Cu certitudine, dl. Barroso nu vine să dezintegreze teritoriul R. Moldova...
Ion Hadârcă: „rolul Parlamentului este să menţină acest vector european, să nu cedeze!”
Ion Hadârcă: „Republica Moldova a trecut prima etapă, primul pachet al angajamentelor. Şi acuma etapa a doua va permite deja asumarea unor angajamentelor clare pentru semnarea acordurilor de asociere, de liber schimb şi de liberalizare a regimului de vize. Acestea sunt trei praguri importante către care noi ne-am apropiat şi deja ele sunt previzibile în faţa noastră.Interviu
Eu cred că aici va fi mesajul domnului Barroso, care ne va da o certitudine că suntem pe calea cea dreaptă. Şi urmează să mai facem un efort
29.11.2012
Natalia Gherman: Am speranţa că dl Barroso va fi vizionar
În dialog cu ministrul adjunct al afacerilor externe în ajunul vizitei la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene.
„Vizita pentru noi înseamnă o totalizare logică a acestui an dinamic şi foarte pozitiv în relaţiile moldo-comunitare. Ceea ce aşteptăm de la vizita domnului Barroso este o apreciere adecvată a efortului nostru de integrare europeană, o evaluare a stadiului actual şi a perspectivei acestor relaţii pe viitor. Am speranţa că domnul preşedinte al Comisiei Europene Barroso va fi vizionar, nu se va opri doar la stadiul relaţiei pe termen scurt şi mediu. Se va uita şi pe viitor şi sunt optimistă în această privinţă.”
Interviu
29.11.2012
Barroso în Moldova. Semnificaţii şi aşteptări
Barroso în Moldova. Semnificaţii şi aşteptări
Interviu cu analistul Eugen Revenco, directorul executiv al Forumului moldo-german.
Odată ce comisarii europeni, în special comisarul Fule, a pomenit la Berlin şi a făcut campanie pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, nu văd de ce preşedintele Comisiei Europene nu ar adresa în aceiaşi termeni optimism şi încurajare în acordarea acestei perspective, numai că recunoaşterea acestei perspective este valoroasă aici, dar promovarea ei este importantă în ţările UE.
27.11.2012
Iurie Leancă: Pentru Moldova există o singură cale – aderarea la UE
Ministrul de externe despre vizita la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barrsoso.
Iurie Leancă: „Este prima vizită a preşedintelui Comisiei Europene la Chişinău, ţinând cont şi de contextul general al relaţiilor moldo-europene şi, în mod special, punând accentul pe obiectivele pe care le avem pe această agendă. Sunt convins că această vizită va oferi o şansă nemaipomenită pentru a capta atenţia domnului Barroso, a comisarului Füle (care e foarte bine versat în tot ce înseamnă evoluţii în Republica Moldova, pe plan regional), a cabinetului domnului Barroso, în mod special, pe provocările cu care ne confruntăm şi pe soluţiile pe care le vedem noi, împreună cu partenerii noştri europeni.”
"Moldova - speranţa Uniunii Europene” Interviu cu fostul reprezentant special al UE la Chişinău şi negociator în problema transnistreană, Kalman Mizsei,
Interviu".... Al doilea factor al UE este Politica de Vecinătate, care include şi Balcanii. Moldova este, vorbind la modul relativ, una dintre cele mai de succes ţări, din ultimii ani, în ceea ce priveşte evoluţia reformelor şi performanţele politice. Ştiu că acest lucru trebuie să fie înţeles relativ, dar în termeni relativi Moldova este o speranţă pentru Uniunea Europeană. Ştiu că există şi oponenţi ai acestor opinii. Unii oameni spun că Europa este prea moale cu Moldova, există şi argumente, care să susţină această idee. Dar eu pur şi simplu spun că, din ambele tabere - Balcanii şi ţările din Parteneriatul Estic, - Moldova evoluează relativ bine şi are şanse bune să exceleze spre integrarea în UE, ceea ce va aduce beneficii palpabile pentru cetăţeni.”
Jerzy Buzek: „Avem nevoie de compatibilitate între sistemele noastre - drepturile omului, democrația, economia”. Interviu cu J. Buzek, fost președinte al Parlamentului European
Jerzy Buzek: „...Din punctul de vedere al UE, Moldova este o tara in care se inregistreaza un progres foarte mare. ... Acum ne dorim sa ii fim aproape de Moldova si consideram ca toate reformele care au fost implementate in ultimii 2-3 ani au dat roade, pentru ca avem nevoie de compatibilitate intre sistemele noastre - drepturile omului, democratia, economia. Inclusiv pentru investitori este important ca legile sa fie similare cu cele din UE.”
25.11.2012
Vladimir Socor: „Uniunea Europeană a fost şi rămâne un proiect al elitelor”.
In ajunul vizitei la Chișinău a președintelui Comisiei Europene, Valentina Ursu i-a cerut opinia analistului Vlad Socor despre semnificațiile și miza deplasării în capitala Moldovei a lui Jose Manuel Barroso.
"Vizita domnului Barroso trebuie pusă într-un context mai larg al vizitelor unor înalţi demnitari occidentali în Republica Moldova, .. Chişinăul a fost vizitat de vicepreşedintele american, Joseph Biden, de cancelarul german Angela Merkel şi acum de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Aceasta denotă faptul că există un interes din ce în ce mai mare, la nivelul conducerii Uniunii Europene în integrarea europeană a Republicii Moldova.”24.11.2012
Transnistria ca avanpost și problemă...
Interviu cu Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
Ioan Mircea Paşcu: „Moldova a mers foarte bine în aceste raporturi cu Uniunea Europeană. Este un succes story, în momentul de faţă şi cu reformele, şi cu tot ce a trebuit să îndeplinească.”
23.11.2012
Sondaje: guvernul moldovean progreseză rapid spre o UE percepută din ce în ce mai puțin simpatică
Două studii lansate săptămâna aceasta conturează imaginea unei Moldove complexe. În timp ce o analiză comparativă arată că, față de alte vecine ale UE, guvernarea Moldovei face cele mai rapide progrese pe calea integrării europene, un sondaj de opinie sugerează că moldovenii ar fi tot mai puțin atrași de o UE măcinată de criză economică. Cele două studii lansate săptămâna aceasta sunt punctul de plecare al retrospectivei săptămânale alcătuită de Alla Ceapai cu ajutorul a doi analiști de la Chișinău ( directorul agenţiei de ştiri Info-Prim Neo. Valeriu Vasilică si jurnalistul Vlad Bercu)
22.11.2012
Moldova a acumulat cele mai multe puncte la capitolele ce țin de dezvoltarea democratică: Interviu cu Ghenadie Mocanu, unul din autorii studiului care confirmă că Republica Moldova are cele mai bune performanțe în integrarea europeană dintre cele șase țări ale Parteneriatului Estic.
Un institut de studii politice de la Chișinău a dat publicității un
studiu
În 2012, la fel ca în 2011, Republica Moldova a luat punctaj maxim la unele categorii comparativ cu celelalte cinci state. Asta nu înseamnă că Republica Moldova mâine va semna Acordul de Asociere cu UE. asta înseamnă că comparativ cu celelalte state Republica Moldova este mai fidele obligaţiilor pe care şi le-a asumat faţă de Comisia Europeană. Însă asta nu înseamnă că Republica Moldova este cea mai bună şi cetăţenii din Republica Moldova simt integrarea europeană, simt beneficiile integrării europene.
Cele mai multe puncte Republica Moldova a acumulat la capitolele ce ţin de dezvoltarea democratică este vorba despre sistemul electoral, drepturile omului, calitatea administraţiei publice. Evident, punctele slabe sunt legate de reforma judiciară care nu este dusă până la capăt, lupta cu corupţia şi integritatea demnitarilor care, reieşind din ultimele evenimente, care s-au întâmplat cu CNI, aici şi societatea civilă şi cetăţenii cred că sunt nemulţumiţi.
De asemenea, sunt rezerve legate de legea cu privire la finanţarea partidelor politice, aici suntem cu un pas în urma Georgiei, care a rezolvat această problemă. Avantajul Republicii Moldova este că în procesul de negocieri cu UE noi am completat sau am închis cele mai multe capitole din negociere. E vorba de planul de acţiuni cu privire la liberalizarea regimului de vize.
21.11.2012
Vizita lui Barroso la Chişinău – un mesaj de sprijin oferit Moldovei
Europa Liberă: Suntem în ajunul vizitei pe care urmează să o întreprinsă la Chişinău domnul Barroso. Ce mesaj va transmite el Chişinăului?
Nicu Popescu: „Un mesaj de sprijin oferit Republicii Moldova. Se înscrie în acea pleiadă de vizite unice la Chişinău. Şi vicepreşedintele american Joe Biden şi Angela Merkel, cancelarul german şi, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un preşedinte al Comisiei Europene va veni la Chişinău, într-un context destul de dificil pentru Europa, când, de fapt, cea mai mare parte a timpului, domnul Barroso se ocupă de gestionarea crizei economice, de situaţia din Grecia. Dar, în pofida acestui context, Moldova este suficient de importantă pentru Uniunea Europeană, ca şi preşedintele Comisiei Europene să vină la Chişinău să ofere acest sprijin politic, diplomatic şi economic Republicii Moldova.”
19.11.2012
Raporturile Moldova-UE înaintea vizitei la Chişinău a lui J. M. Barroso
Interviu cu Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.Europa Liberă: Domnule vicepremier, ce semnale ar vrea, cu ocazia acestei vizite, să dea Chişinăul Bruxelles-ului şi cu ce mesaj aşteptaţi să vină domnul Barroso la Chişniău?
Iurie Leancă: „Trebuie să inversăm puţin problema, aşa cum o puneţi dumneavoastră: ce semnal doreşte să transmită Chişinăului Bruxelles-ul şi nu doar Chişinăului, este şi un mesaj pe plan regional. Şi, în primul rând, este o recunoaştere a progreselor obţinute. În al doilea rând, este o expresie a interesului preşedintelui Comisiei Europene, a Comisiei Europene, în ansamblu, pentru evoluţiile pozitive din Republica Moldova.
Este o vizită care va însemna încă o dată un semnal de încurajare a acestui proces de reforme. Şi bineînţeles că este o vizită care ne va permite să discutăm câteva subiecte pe care le avem astăzi pe agenda relaţiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană, unde rolul Comisiei Europene este unul foarte şi formate important, cum ar fi finalizarea negocierilor pe Acordul de Asociere, cum ar fi finalizarea negocierilor pe partea integrantă a Acordului de Asociere, care este zona de liber schimb, cum ar fi îndeplinirea acestor condiţionalităţi pe planul de vize şi pregătirea rapoartelor de către misiunile de evaluare care vor fi trimise în următoarele luni de către Comisia Europeană. Astfel încât, la un moment dat, Comisia Europeană să poată prezenta un raport ţărilor membre despre faptul că Republica Moldova şi-a îndeplinit toate angajamentele.”