Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: Noiembrie 2012

 28.11.2012

 
Consolidarea eforturilor în combaterea violenţei împotriva copiilor



În cadrul unei Conferinţe internaţionale desfăşurate la Ankara (Turcia), Dl V.Ghileţchi a prezentat un discurs privind protecţia drepturilor copilului în Republica Moldova.

 25.11.2012

Apel pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor


Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland a încurajat statele să ratifice Convenţia



  "...Convenția CoE privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor cuprinde toate măsurile care trebuie luate pentru a preveni violența, protecția victimelor și pentru a pune capăt impunității. Prin urmare, fac apel apel la guvernele din Europa să își asume responsabilitatea de a proteja milioane de femei europene și, prin ratificarea Convenției Consiliului Europei, de a le oferi mijloace de acţionare. Convenția a fost semnată de către 24 de State membre și ratificată de Turcia. Sunt necesare încă nouă ratificări pentru intrarea în vigoare a Convenției."
 Până în prezent Republica Moldova nu a semnat acest tratat al Consiliului Europei. 


 20.11.2012


Adoptarea „Declaraţiei de la Moscova” la cea de-a 10-ea Reuniune de rețea a parlamentarilor privind stoparea violenței sexuale împotriva copiilor

Ședința plenară a Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și cea de-a 10-ea Reuniune de rețea a parlamentarilor privind stoparea violenței sexuale împotriva copiilor au avut loc la Moscova, Federația Rusă, în perioada 19-21 noiembrie 2012.

Reuniţi la Moscova, cu ocazia Zilei Mondiale a Copiilor, parlamentarii s-au angajat să asigure punerea în aplicare, la nivel național, a unui cadru legislativ solid pentru a interzice violența sexuală asupra copiilor, inclusiv atunci când sunt comise abuzuri în cercul de încredere.

Prin adoptarea "Declarației de la Moscova", a fost subliniată necesitatea de a promova în mod activ semnarea, ratificarea și punerea eficientă în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale și pentru a oferi din bugetele naționale fonduri suficiente pentru desfăşurarea acţiunilor de conștientizare și prevenire, prin Campania „UNUL din CINCI ”, împotriva violenței sexuale împotriva copiilor.

  9 noiembrie 2012

Preşedinţia Andorrei la Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei


Educaţia în domeniul drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept, care sunt valorile de bază ale Consiliului Europei constituie prioritatea preşedinţiei Comitetului Miniştrilor exercitată de Principatul Andorra, începând cu 9 noiembrie 2012.

În cadrul acestei Preşedinţii vor avea loc trei conferinţe în domeniul educaţiei:



• Impactul Cartei europene privind educaţia pentru cetăţenie democratică şi drepturile omului (Strasbourg, 29-30 noiembrie 2012),
• Competenţe pentru o cultură a democraţiei şi a dialogului intercultural (Andorra La Vella, 7-8 februarie 2013), şi
• Conferinţa Miniştrilor Educaţiei (Helsinki, 26-27 aprilie 2013), organizată de Finlanda, cu genericul "Guvernare şi educaţie de calitate."

Preşedinţia Andorrei va asigura monitorizarea deciziilor conferinţelor de la Interlaken, Izmir şi Brighton, în scopul de a garanta eficienţa pe termen lung a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi aderarea Uniunii Europene la Convenţie.

Detalii

6 noiembrie 2012

Comitetul pentru Prevenirea Torturii şi-a făcut public cel de-al 22-lea raport general

Raportul anual al CPT conţine informaţii privind cele 18 vizite efectuate de acesta între august 2011 şi iulie 2012 şi observaţii cu privire la unele dintre rapoartele vizitelor Comitetului, care au fost recent făcute publice.

În cadrul raportului anual, Comitetul pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante ( CPT ) îndeamnă toate statelor membre ale Consiliului Europei să ratifice Convenţia ONU şi să stabilească organisme naţionale independente pentru monitorizarea tratamentul persoanelor private de libertate.

Detalii

6-9 noiembrie 2012

Forumul pentru Guvernarea Internetului


Dezvoltarea mass-media on-line şi noile forme de exprimare on-line au creat noi provocări pentru protecţia libertăţii de exprimare. Ce măsuri trebuie întreprinse pentru asigurarea securităţii on-line a profesioniştilor şi a altor actori din domeniul mass-media electronice ?

Consiliul Europei, în cooperare cu UER, OSCE şi Unesco, organizează un forum deschis cu privire la aceste probleme actuale, care se va desfăşura în cadrul celui de-al şaptelea Forum pentru Guvernarea Internetului (FGI), organizat de către Naţiunile Unite în perioada 6-9 noiembrie la Baku (Azerbaidjan).

Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Jean Paul Philippot, Preşedintele EBU şi Neelie Kroes, Vicepreşedintele CE, vor participa la aceste dezbateri alături de jurnalistul Eynulla Fatullayev şi Jim Boumelha, Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.

În cadrul FGI, Consiliul Europei organizează diverse evenimente cu acopul de a iniţia discuţii cu reprezentanţii societăţii civile, guvernelor, sectorului privat şi alţi internauţi.

Detalii

Agenda Forumului (eng)